Wednesday, May 25, 2011

Siput Gong Gong ....Again & Again

Musim siput gong gong datang lagi...kali ni kita dapat yang fresh & live punya...kalau masih ingat, dulu I pernah cakap yang my mum tak suka makan ni...Mr Hubby jangan cakap lah now & forever tak favour sangat  siput gong gong ....since ada musim I actually dah masak beberapa kalilah juga..offered my mum, ..I cakap cubalah  ..then dia try lah rasa...uish..dia cakap eh sedap lah!!!..
Ah kan dah kata..sedap..lepas tukan..esoknya dia sanggup pergi pasar cari lagi siput ni...hehehe...

Kalau siapa2 yang belum pernah makan siput gong gong ni..cubalah kalau jumpa tu ya..mesti nak lagi ..wa cakap sama lu..ah..hahaha..Macam biasa I copy & paste from my last entry ..I ambik recipe dari blog Diana, yang sekarang dah tak boleh masuk....mungkin juga sudah diprivatekan ..

Siput Gong Gong
Sources:- From http://resipidiana.blogspot.com

Ingredients:-
2kg siput gong gong(washed & cleaned, a few times cause slimy)
1 big onion sliced
1 lemongrass crushed-(Ayu added 2)
1 red chili sliced
3-4 birds eye chillies (Just throw inside)-(Ayu added more)
1 tbsp belachan (mashed)-(Ayu used belacan granules aje)
water to estimate as long cover the gong gong
2-3 dried tamarind sliced
salt and msg to taste

Method:-
Add all the ingredients in a pot and put to boil. Boil till cooked and use the toothpick to 'cungkil' the isi.(According to Diana, dip in sambal belachan. But for me I just eat like that with rice pun sedap.)

Disini I letakkan cara2 nak cungkil gong gong yang kita selalu buat..
  • dengan menggunakan pencungkil gigi, "jolokkan' ke 'montot' siput.
  • masukkan dan rasa isi gong gong dan terus cucuk 
  • bila dah agak2 dapat 'mencucuk' isinya kuis kekanan perlahan2 sampai isi semua terkeluar..
  • siap untuk dikunyah..sedapppp!! macam sotong kenyal2 gitu isinya..

12 comments:

Sizuka said...

Ayu,

Siput apa tu? tak penah nampak before and tak penah makan before. the only siput yg my mom penah masak is siput sedut. tak sure apa nama commercial dia :)

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

wah..kita suka cuba makan yg pelik pelik..tapi tak pernah nampak kat sini...sedap ker

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam pagi Ayu..
Mmg sedap siput gong gong nih. Mama pernah makan sekali dah lama kat Batam..allergic pulak!! After so many years..cik hubby ckp try lah mana lah tahu dh x allergic. Must try 1 of this days lah coz Sheng Shiong dah ada kat Teck Whye hehehe

anymz said...

salam ayu
dah lama tak tinggal jejak kat sini.akak tak pernah makan siput jenis ni..macam mana rasanya ek?..meh tumpang makan kat sini jap..

noor said...

ayu bestnye dapat makan siput. Tapi siput nie terdapat di kawasan pantai kan....sebab ada satu siput lagi yang warna nya agak kehitaman berasal dari sawah padi kan...nama dia gondang. Lihat siput nie teringat pada waktu kecik dulu arwah toh suka masak siput dengan kulat sisir..sedap.

Mak Qis said...

pernah tengok dalam tenet n in newspaper...x pernah tgk real..x pernah jumpa apa lagi nk mkn kan... tatau la kat sini ada juai ke dak...teringin laa...huhu...kena g spore la one day nnt nk mkn siput neh...

Zuwairi Aiman said...

Owh sedapnya... pandai amik angle gamba supaya nmpak lg lazat...


Singgah la ke blog saya ;)

Anonymous said...

siput gong gong ni siput babi ke kak..sory tnya ye..mmg tak pena npk ler..npk sedap je tu

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ayu..Lamanya takj dapat blogwalking..bz siket...

Eh...Tak pernah pula nampak siput cenggini..Boleh makan yaaa...? Siput laut ke ni...?

Ayu said...

sizuka - siput ni mostly terdapat di sebelah selatan malaysia like johore..
itu yang spore selalu dapt stok ni..hehe..memang tak semua tempat ada jual siput ni shidah..

nazrah - sedap nazrah..memang ada sedikit pelik siput ni..akak pun dulu2 bila baru2 dengar pun tak sure apa jenis siput ni..tapi bila nampak diblog Diana baru tahu & carra memasaknya.

mamahawa - walkslm, aah ma, sedapkan ma..my mum dulu2 tak nak cuba 1 pun dia tak nak rasa..ah kan sekarang baru dia cakap sedap..sebab dah try satu terus suka..hehe..alamak allergic ya..kita pun nak ikutkan allergic juga ma..tapi kita ada makan ubat..hehe cubalah , mana tahu sekarang dah ok ..

anymz - walkslm, samalah kita kak dah lama tak jenguk akak...sedap siput ni kak, rasanya kenyal2 macam sotong gitu...yummy..

noor - Assallam kak noor, lama tak dengar suara..sihat ke tu?..
aah siput ni terdapat dikawasan pantai..siput yang hitam tu kia pulak belum pernah cuba..pernah dengar juga..tapi tak pernah tengok macam mana rupa..heheh

mak qis - heheh..siput ni pun ikut musim juga mak qis, kadang2 tak ada ..samalah macam kita dulu tak pernah dengar siput mentarang, then kebetulan ada dijual kat sini pulak..haha

zuwairi aiman - thanks for the compliment..gambr biasa2 aje....thanks sudi keblog akak ni ya..

anonymous - hahah..bukan dear, siput ni bukan siput babi..kalau kasi akak siput babi, 10 kilometre akak lari..haha..dia sejenis cenkerang juga macam lala, kupang, kerang tu semua....selalu terdapat di kawasan berlumpuh mungkin ditepi pantai....memang sedap sibut ni rasa kenyal2 macam kunyah sotong..

sue@nenie - walkslm, aduhai..sibuk2 sudi juga sue singgah dapur akak ni ya..aah sue, siput ni tak semua tempat ada.normally di sebelah selatan malaysia aje..like johore..
uish boleh makan ler..kalau tak tak kan akak cakap sedap..hahahah..aah siput ni terdapt di pantai..

ToMeiNoMei said...

nak tanya.. bulan berapa musim siput gonggong ni..
nanti pg time xde musim..mmg tak jumpa lah jawab nya

Ayu said...

tomenomei - kurang pasti pulak dik..akak tak perasan pulak ..kalau jumpa kat pasar tu
beli aje..tak teringat pulak nak record bulan berapa..tapi kalau tengok entry ni dan yang lepas2..dalam pertengahan tahun kot ..musim gong gong ni..