Tuesday, August 16, 2011

Tauhu Udang - Iftar 13

Sebelum kita start... nak ketawa sendiri ni..hahaha..baru iftar 13 ya..hahaha.. lagi berapa to go ni?..hahaa ..ok  tanpa membuang karen..sebenarnya iftar 13 hari Sabtu hari tu kan..kita tak berbuka dirumah, kita berbuka diluar so actually tak ada menu berbuka nak ambik gambar sebab tak bawa camera..boleh juga kalau  nak ambik gambar tru  camera phone tapi tak kuasalah..kita berbuka pun menu biasa2 aje..

So kita letakkan menu yang kita buat same day time kita buat Wat Tan Hor hari tu..Recipe tauhu udang dari dapur Kak Ros, sedap tau..can say light snack kalau dimakan 1-2 ketul tapi kalau dapat makan 5 ketul dah kenyang habis ni..suka benda2 yang berasas kan tauhu ni..sebelum ni kita pernah  buat Otak2 Tauhu  Pok also from dapur Kak Ros, then Kak Ros reccommended buat yang ni sebab yang ni dia katanya  lagi sedap, so kita try memang betul yang ni lagi sedapp although both I should say sedap but this one one level up lah..

Lepas ambik gambar for this I realised, my udang I letak terbalik hehe..instead of keatas kita terlungkupkan dia pulak..tapi tak apalah..terbalik ke terlungkup ke asal udang kan..Kalau nak tengok steps macam mana nak buat udang ni silakan keblog Kak Ros ya.. So Kak Ros, kita letakkan recipenya disini pula ..Thanks for sharing kak..I like!!


Tauhu Udang
Sources:-From Kak Ros@SinaranMenu
Bahan-bahannya
* 10 keping tauhu kering bentuk 4 segi tepat.
* 10 ekor udang sederhana besar dicuci bersih dan buang kepalanya
* 2 tangkai daun kesum hiris halus
* 1/2 helai daun kunyit dihiris halus
* 1 tangkai daun pasli dihiris halus
* 1/2 biji bawang besar dimayang nipis
* 1 biji cili merah potong halus (boleh guna cili padi jika suka)
* 3 biji telur
* Garam secukup rasa
* 1/2 sudu kecil lada sulah
* 2 cawan minyak masak


Cara memasak
1- Buat lubang memanjang diatas permukaan tauhu (guna gunting) Korek keluar sedikit isinya
2- Dalam mangkuk kocok telur bersama garam dan lada sulah.Masukan pula bahan-bahan yang dihiris tadi.Kacau sebati.
3- Masukkan 1 sudu kecil bancuhan telur kedalam tauhu dan letakkan seekor udang.Masukan lagi dalam 3 sudu bancuhan telur sehingga permukaan tauhu kelihatan penuh.(jangan bimbang bila nampak telur meresap kedalam tauhu dan kelihatan seperti kering)Buat lah sampai habis.Jika ada lebihan telur yang mengalir keluar dalam pinggan,masukan semula kedalam tauhu.
4- Panaskan minyak dengan api sederhana.masukkan sebiji tauhu secara perlahan.Gunakan 2 batang sudip.1 untuk menekan tauhu dan satu lagi untuk menyeduk minyak panas ( lakukan dengan cepat) dan siram keatas tauhu agar telur cepat masak.Bila telur diatas tauhu kelihatan masak,boleh lah balik-balikkan tauhu sehingga garing di semua bahagian.
5 - Masak lah sebiji-sebiji sampai habis.Siap untuk dihidang.
6- Mesti cuba sebab sedap!

26 comments:

anymz said...

sedapnya..sama macam akak..pantang nampak resepi yg ada kena mengena dgn tauhu mesti nak cuba..

che'iza said...

As-salam Kak Ayu sayang....

Wahhhhh.... sedapnyer kak... tgk jer dah tau sedap ni kak.... Samalah ngan saya kak.... saya suker apa jer tentang tauhu....

♥LOVE2COOK♥ said...

What a preparation! I love tofus!!! Shall pass the prawns to my son...hehe! :D

inaku79 said...

alamak kak...sedapnya nampak. yg otak2 tauhu pok tu pun nmpak sedap jgk. tp saya x penah masak tauhu, hehehe. kt sini susah la nk dpt yg ada tanda halal. tp baru2 ni ada la jumpa tauhu halal singapore. kita orang beli jer la sbb masa tu nak buat yong tau fu. tp menu lain dh x tau nk buat apa...hehe. ni tgk yg akak buat ni mmg nmpak best la. cuma apa beza tauhu lembut, tauhu kering dan tauhu pok tu? alamakkk... failed la...ngeeee ;)

Lieya said...

Udangg sedapnyeee... meleleh air liuq menengoknyeee

:.Noor Zaleha Jaafar.: said...

Masyallah...dugaan betoi..msuk blog Ayu. dok terasa kt mulut dh ni.Bila lah agaknya akak leh buat ni??? Skrg dok busy buat cookies untuk family.Nnti bila dh settle leh buat project ni...salam Ramadhan..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak ayu...
aduhh.. tak bleh tahan masuk sini... makanan terhidang semua sedap2.. untung anak2 & suami k.ayu dpt berbuka ngan bermakan2 juadah yg best2..
resepi yg dulu tu pun tak buat lgi.. tgk yg ni lg nampak sedapp.. tp kalau buat ni harus kena double resepi ni baru cukup.. hehe..

ijayuji said...

Ni ank antu dtg lagiiiii hihihi... Mcm perli jerr ayat kat atas tuu wakakakaka..... Vwahhhhhh!!!! Nmpk sedap bangettt ni kak! Masuk list klu rajin, apa yg terbalik yer kak? Klu akak tk ckp tk perasan pun :D

Amie said...

wah! udang telungkup tengadah semua ada ye Ayu... yang penting mestilah udang tu jugak kan,

menarik resepi TU ni... teringin pulak nak cuba, tapi tak tahu bila, kalaulah dah ada yang siap masak kat depan mata... alangkah!

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

Sedapnya....Kak ros pun nak buat lagi la.last week kak ros jemput abg long N family berbuka umah kak ros dan hidangkan taufo pok.Semuanya suka ....kask ros buat dlm 30 biji.habis licin!

ady said...

as salam kak ayu
Perghh ..mengoda sungguh tauhu udang tu... ada lagi tak kak ayu kasi sikit kat ady..

cikmanggis said...

nampak udang dok dalam tauhu tu..sedapnya..udang besar tu:)

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ayu cayang...
wow!!! tgk pun dah nmpk sedaaap... kalu dpt makan nie.. bahagia sungguh .... diana mmg suka sgt kat tauhu .. + udang lg ler... sedaaapnya

quinnie said...

kakayu..saya suka dgn tauhu kering..lagi2 kalau masuk dlm mee kari...adusss..lazat sekali...hehehhe...pernah cuba nak buat tauhu goreng ni sendiri...tapi separa jadik je...hahahha

Juwita Jamaludin said...

Salam kak ayu.. amat menarik menu ni.. lawa plak udang duduk gitu.. nak try la nanti insyaAllah

dZana said...

aslmkum ayu.. sedapnya tahu bakar camni.. yg best part udang tu.. klau akk yg tak pyabar ni tak dptlah nk masak2 cam ayu ni.. selalu buat yg simple jer..

ibundo said...

salam ayu,
nampak udang tu terjulur tu yang tak leh tahan..

Ayu said...

anymz - heheh..peminat tauhu juga kak anim ya..calit sikit ..hehe

cheiza - walkslm, lagi satu peminta tauhu..akak suka tauhu bakar cheiza tu tau.. dah lama tak buat..

love2cook - oh ya eh love tak makan seafood kan..kenyanglah rishie nanti dapat makan udang aje..hehe

inaku - ina, tauhu kering - tu macam fucuk (keras kena rendam baru lembut sedap buat lauk air) , tauhu lembut - dia lembut dari tauhu yang biasa tu, normally warna nya putih dan texturenya macam jelly gitu, tauhu pok - macm dalam gambar tulah, dia sedikit kering at the outside lompong sikit didalamnya....semua jenis tauhu ni menjadi pojaan hati ku..heheh

Ayu said...

lieya - semua sedap lieya, udang & tauhu pok tu..heheh

noorzaleha - wah kak dah start mengukis ya..kita belum apa2 lagi ni..wah..kalau ada lebih pos ler kesini sikit..heheh slaam ramadan buat kak norli juga ya..

madiha - walkslm, hehe alahai ratna..biasa2 aje..tulah kadang2 orang tengok beruntung anak2 & suami dapat juadah..tapi kadang2 budak2/bapak budak ni tak appreciate apa yang telah kita buat..banyak comment pulak tu..hahaha..kang mama tak masak baru padan muka mika..hehe....cubalah ratna rasa2nya memang kena double kalau ratna suka tauhu pok tu kan..

ijayuji - hahaha..bukan perli lah ika..memang betul apa..baru iftar 13..orang dah iftar 17, akak belum update lagi..rasa macam bila nak game gitu..hahaha ..udang tu patutnya letak berdiri keatas ni akak letak terlungkup kebawah..haha

Ayu said...

amie - hahahah..kalau dah siap tinggal ngap aje ya amie..hahaha..betul tu alangkah seronoknya kan..hahah

puan ros - betul tu kak ros, memang sedap..tak sedarr kita dah makan banayk dari the rest..hahaha..thanks kak for the recipe memang yang ni lebih sedap..

ady - walkslm, alahai tak adalah ady..ady kena buat sendiri lah nampaknya eh anyway nak buatnya senang aje ady..

cikmanggis - hahahha..camera dekat itu yang nampak udang besar but actually udang sederhana aje kak..heheh

Ayu said...

diana - walkslm, cubalah diana..sedap ni akak tak bedek(orang spore cakap tak tipu)..
kalau diana suka makan tauhu memnag harus dicuba..

quinnie - aah betul tu Q akak pun suka letak tauhu pok ni dalm mee kari or laksa lemak..suka makan..q nak buat tauhu ni sendiri?..macam mana tu Q..

juwita - walkslm, cubaalh ita..senang aje buat dia..sedap pulak tu..hehe

dzana - walkslm, cikgu buat dia sekejap aje cikgu potong2 hiris, korek, dalm tauhu tu sekejap aje..overall tak 15-20 minit aje cikgu..

ibundo - walkslm, hehe..kita makan ni kita save the udang last..heheh
cubalah ibundo..

C.J.Da'HotNCold said...

suke ar blog ni..sunggo menyelerakan :D

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak ayu..
just to inform you that... kita dah buat dah serimuka pandan resepi chef asma tu.. hehehe.. cantik kejadiannya (tp tak secantik yg k.ayu buat la.. hehe) sedap pun sedap.. setanding ngan resepi yg biasa sy buatla.. mmg kena ngan selera sy.. thanks ye kak..

p/s: hehe.. gelak baca reply kat atas tu... sabor jelah.. yelah kdg tuh kita penat2 buat ada pulak yg tak kena ngan selera dorang kan.. tp takperlah.. yg penting kita puas sbb dpt bereksperimen ;-)

Sue @ Nenie said...

Salam...Saya kalau udang2 ni memang sukeeeee....Ada masa nanti nak cuba jugeeee lah

Ayu said...

C.J.Da'HotNCold - thank u dear..sudi keblog akak yg tak sebebrapa ni ya..

madiha - walskslm, wah thanks ratna dah cuba ya..akak pun suka recipe chef asma tu..bayangkan akak pun dah ambik order dan buat serimuka dgn recipe yg tulah....
hehhe..betul tu ratna, memang puas kalau dapat berexperiment dengan recipe2 baru..lagi2 kalau recipe2nya kena dengan selera kitakan..

sue - walkslm, sue, cubalah sue, sedap tauhu udang ni..akak makan hari tu tak sedar dah 4-5 ketul..hehe

Mamasya said...

Aslmkum Ayu..

Tauhu sumbat udang belum pernah cuba tp tengok udang bertenggek tu nampak sedap...
re; tk wish blog Anniversary.kalau k.Marsha dok dkt boleh kwn dg Syakirah..Syakirah suka kwn dgn kakak...