Monday, December 12, 2011

Talam Roti Lapis Coklat


During those days yang anak2 cop computer.. kita  membizikan diri buat ni..dapatlah Mr Hubby bawa to office for breakfast..instead of masuk dalam acuan kuih lompang kita masukkan dalam acuan kat bawah tu..dan main lapis2 macam buat kuih lapis..dari hari pertama nampak recipe ni kat dapur Kak Wan memang teruja nak cuba, then trenampak pula kat dapur Yatie,  .. lagilah teruja..kebetulan ada roti extra yang dah berhari2 tak terusik so kita buatlah kuih talam roti lapis coklat ni..boleh tahan sedap juga  rasa macam kuih kaswi pun ada cuma yang ni tak letak kelapalah...Terimakasih buat Kak Wan for sharing..minta izin dipanjangkan didapur kita pula ya..

Talam Roti Lapis Coklat
Sources:-From Kak Wan@Resipi Citarasawan
Bahan-Bahan
4 keping roti sandwich - buang tepi, siat kecil + rendam dgn 100ml air
50gm gula pasir
1/4 sudu teh garam
200ml santan KARA
100ml air
60gm tepung beras
20gm tepung sagu
1 sudu teh coklat emulco

Acuan Lompang (10-12 biji)


Cara-cara :
1.  Masukkan roti yang direndam ke dalam pengisar.  Ketepikan.
2.  Satukan air, santan, gula dan garam, masak hingga gula larut.  Biarkan suam.  Masukkan tepung beras dan tepung sagu, gaul rata.
3.  Tuang campuran tadi ke dalam pengisar dan kisar bersama roti yang di rendam hingga halus.
4.  Bahagikan kepada 2 bahagian, satu warna asal dan satu lagi di campur dengan coklat emulco.
5.  Tuang warna asal, kukus selama 5 minit dalam pengukus yang di panaskan terlebih dahulu.
6.  Tanpa mengangkat dari pengukus, tuang adunan coklat ke atas lapisan bawah tadi.  Lap tutup pengukus dan kukus selama 10 - 15 minit dengan api sederhana hingga masak.

51 comments:

cik cek said...

Ayu...sedapnya...akak bekenan tang acuan comel tu...cantiknya....kalau raoti tak abis elok buat talam roti ni kan...sebelum sampai tarikh luput kan...bak lah kak cek bwk balik seketul dua...he he =)

K.Nor said...

cantik! cam payung :)

CT Delima said...

As'salam Ayu

A'ah baru nak kata macam payung betuk kuih ni. acuan tu sangat cantik aklau buat agar2 pelangi mesti cantik bentuknya kan. ehh..apa citer puding pulak ni kan..hehehe

Roti ada banyak tu Ayu, senang2 nak cuba jugalah boleh buat kudap2 untuk anak2 dan Hubby nanti :)

Kakwan (K1) - citarasawan said...

Salam ayu,, k1 pun berkenan ngan mould payung tu mkin cntik kuih neh..

Ayu said...

cik cek - hehe..memang betul kalau roti tak habis bolehlah cuba recipe ni kak cek..memang berbaloi..of cos yang masih belum expirelah..hehe...marilah kak cek..cekup 2-3 kat sini..haha

Nor - hehe..kita masuk dalm acuan ni tak sangka pulak jadi mcam payung ..ingat bunga2 ..hehe

ct delima - walkslm, boleh ct buat puding pun boleh ni..acunnya tu..tak apalah acuan nikan versatile boleh dibuat puding, jelly & kuih or even cake..cubalah ct kalau ada roti yang balance tak habis tu..

Ayu said...

kak wan -..heheh kita beli murah aje kak wan $10 aje..dah lama dah ..thanks kak wan for the recipe ya..sedap ni..

nonierahman said...

Selamat petang kak ayu..wah ada kuih talam la kat sini.sedapnya...favourite nonie kalau kuih2 mcm nie,cuma nak buat sendiri mcm x confident,nnt nak cuba buat la.resepi nampak mudah.tp xtaula bila nonie yg amatur nie buat mcm mana kejadian nnt :s

Yatie said...

cantiknya talam lapis roti ni...mcm payung betullah..menarik plk guna acuan ni..

Nazrah said...

talam roti best gak...comel

Yat Maria said...

Salam K Ayu

lawa arr kak kuih talam ni..cantek acuan dia..kita suka :)

Zaliedana said...

Assalam kak ayu cayang,mmg betui ckp semua,mmg cun n cam bentuk payung,berkenan sungguh tgk,sy skng nih kalo tgk semua mould berkenan jer..Akak tima kasih utk wish anniversary sy tuh ya..

KakAsma said...

Ayu,
mesti sedap kuih nie.nak nak buat dalam bekas yang cun gitu,sayang wooo nak makan hehehe

ady said...

as-salam kak ayu
Amboi ingatkan tadi payung..cantik mould tu kak ayu..beli kat mana tu..npk menarik..talam roti tu pun npk sedap..

azizah@cutemamadelicacies said...

Ayu, betul kata Ady dan kawan2 yg lain. kzah pun ingat payung,cepat2 kzah go to your blog, talam apa yg mcm payung.. hehehe jgn marah ayu. Memang cantik

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Rindu la....semalam kak ros pun masak resepi dari dapur kak1.Wah puding ni pun cantik la...

Ummi said...

Assalam Ayu cayang...rindu lama x masuk sini...amboii sekali tayang tu diaaa...cantik gilosss talam roti lapis coklat tuh...berseni jek Ayu ni :)

Nuridah said...

Assalamualaikum Ayu,

haha nanti kak nur boley pinjam aah bila hari hujan...skrg nie kan musim hujan...hehehe...

ada belen2 suruh mantu hantar erk...nanti abg boy hantar balik...hehe.

cantik kejadian talam itu ayu!!!Kemas aja nampak payung tu...mana boleh carik kat luar...homemade punya jugak yg terangkat beb!!

Chik Mimi said...

kak cantiknyaaaaaa terguda dah ni ,akak kalau menalam memang cantik

Chik Mimi said...

kak tadi tak baca komen akak,hehehehe kita bayar tol 2x tau kalau suka keladi memang sedap sebab keladi tu kenyal2 gitukan ,heheeh tapi bila labu mmg sedap cuma bila kena labu yg lembik bingkanya menjadi lembik sikit sebab tu yg keledek ni mie kurangkan quatity airnya kak

Liza said...

salam kak ayu...cantiknya talam tu, tergoda i....ekekekeke

Wattie said...

Assalamualaikum Ayu,
Fuiiiyoooo...... sekali tengok nampak cam payung kecik, comey sangat, mesti sedap ni, masuk list dulu. Mee Palembang kat bawah tu pun leh tahan gak tuu...

Anonymous said...

Ayu..cantiklah talam roti bentuk payung..dan recipenya pun nampak senang...boleh KakSal cuba roti dekat rumah selalu ada balance...KakSal...

Fiza Nordin said...

ingatkan mate sy je nampak mcm payung kecil yg comel rupernye dah berderet org komen hahahaa betui2 ketinggalan keretapi! Cutelah...

maz said...

salamm kakkk..intai dpur kak tgh2 mlm nk mtak kue tu utk bkpes pgi eskk..xnk bnykk..5 ktoi ckup la..muahhh..

ibundo said...

Ayu.. bundo nampak cam payung..
mesti menyelerakan..

quinnie said...

wah kak ayu..cantiknya..suka tengok..kreatif betul la pakai acuan tu..rajin betul akak...kat rumah saya acu ni kecik je loyangnya...jenuh jugak kalau nak buat...hehhehe...

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak ayu..
Amboiiiii..cantiknya kuih.. Cam rupa payung pun ada gak.. Akak, org dlm rumah akak tu mmg suka bebenor dgn coklat ek.. Bnyk resepi akak mmg coklat lah yg majoritinya..
Buat kak, buat biskut choc chip tu.. Mmg marvellous!!

Roses_Leo09 said...

roses_leo09 aka hanim

salam ayu
rajin ayu buat berlapis-lapis

konde said...

duh nikmatnya,,, bolehlah satu untuk saye

Info Event For Blogger: Percuma Samsung Galaxy Ace & RM1000, it's very easy to get, let's come and get it --> http://www.streetdirectory.com.my/streetdirectorymalaysia/

Rima said...

Ah ah seh.. macam payung.. beautiful!

Ayu said...

nonierahman - selamat pagi nonie, cubalah nonie..senang aje nak buat dia..
kalau ikut stepsnya tu insyallah menjadi ..

yatie - hehe thanks yatie..saja aje tak ada kerja cari kerja..haha

Ayu said...

nazrah - thanks nazrah..

yat maria - walkslm, heheh thanks yat..akak beli kat kitchen capers..dah lama dah..$10 aje..

Ayu said...

zaliedana - walkslm, haha..payung kecik, kalau akak pakai confirm tak muat punya ni..hehe..sebab akak ni kan besar..samalah ct..akak pun sampai sekarang kalau jalan mana2, mesti nak masuk household department kot2 ada loyang or acuan2 yang bekenan..hehe your welcome ct, semuga bahagia ya..

Ayu said...

kak asma - hahah..boleh tahan kak pada kita..cubalah cuma kalau akak suka manis lagi boleh tambah lagi sikit gula, macam kak anim buat..tapi pada kita dah ok manisnya tu..

Ayu said...

ady- walkslm, heheh..ini payung mini..only hamster punya size aje yang boleh pakai..hahaa ..akak beli kat kitchen capers ady kat kallang tu..$10 aje..tapi dah lama not sure ada lagi tak..

Ayu said...

azizah - hahaha..dari jauh mcam payung ya kak..hehehe..tulah payung kecik aje ni..
talam berpayunglah kak..hahaha..uish tak lah tak marah..thanks kaak..

puan ros - aah kak ros, recipe2 dari dapur kak wan memang best..pilih aje mana nak..haha thanks kak ..

Ayu said...

ummi - walkslm, kita pun rindu akak..hahaha..ish akak ni sampai giloss ke kak..hahaha..waduh..hahahah ..cannot tahan kita gelak ni..

Ayu said...

nuridah - walkslm, hahah boleh kak, tapi 1% aje kering yang 99% basahlah kak..wakakaka...alala...abang boy hantar balik..mantu tu pemalu macam mak dia juga ni..hahaha..thanks kak..kalau kat luar memang tak ada..sebab banayk punya leceh kalau nak buat jual..hahaha...

Ayu said...

chik mimi - wakakaka..kena bayar tol 2x ya mi..hehe..ah akak dah buat dah mi..my dad suka makan sebab memang dia suka keladi...tapi akak lecek semuanya mi..masuk dalam blender sekali..thanks mi for sharing nanti bila2 akak masukkan entry ya..tunggu queue number tu..

Ayu said...

liza - walkslm, hahah memang nak goda2 lizalah ni..wakakaka

wattie - walkslm, aah kak, inilah orang yang tak ada kerja cari kerja..orang buat 2 lapis kita pulak berlapis2..heheh..

Ayu said...

kak sal - cubalah kak, kita pun kebetulan sebab ada balance roti itu yg kita cuba bahan2nya pun semua ada kat dapur..

fiza nordin - hahahaha....payung kecik ya fiza..haha..belum lagi ketinggalan tu..masih ada kawan2 yg comment kat bawah ni lagi..haha

Ayu said...

maz - walkslm, heheh aduhai..malam2 intai..baik2 buka lampu tu ya..takut terlanggar periuk akak letak kat tenagh dapur tu hahaha..dah jumpa kuih ni ke belum ambik lah maz..akak dah pack kan untuk maz ni..hehe

Ayu said...

ibundo - heheh..aah bundo mula2 kita pun tak perasan lagi macam payung seklai ramai yg comment macam payung baru perasan..hehe

quinnie - q, akak ni saja aje main lapis2..hehe..acuan tu memang ada yg kecik punya akak pun ada..tak berapa jenuh q, cuma time consuming aje..hehe

Ayu said...

naz - walkslm, hahaha wah dah ada orang perasan dah ya..hahah memang naz, orang rumah ni..kalau tak coklat dia orang tak makan....perisa lain, oren & lemon tu masih dapat diterima..hehe..tulah cookies tu boleh masuk list kan naz....sedap ya..

Ayu said...

roses leo09 - walkslm, Hanim ..hehe..ada mood bolehlah Hanim..cuba kalau tak ada..selapis ajelah nampak gaya..wakaka..

konde - silakan konde kalau nak cuba..

Rima - wakakaka...payung mini ...my kids punya hamster size..haha..thanks Rima..

dZana said...

waaa.. sedap ni.. selalu buat puding jer.. buat talam pun boleh.. ada rasa coklat pulak.. bertambah lah sedap..

Ayu said...

dzana - betul tu cikgu...selalu tu buat puding kan ni buat talam pulak..cubalah cikgu..

Nurwin Heny said...

Salam Ayu. Kuih talam ni nampak lebih sedap dan cantik bila Ayu gunakan acuan comel tu.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam K.Ayu...cantiknya talam roti k.ayu ni cam sayang lak nk makan..hihi.

Mamasya said...

Aslmkum Ayu

Comeiilah talam dlm acuan gitu..good idea...talampun nampak sedap..masuk senarai dulu.Ayu mee palembang kat bawahpun nampak sedap....tumpang jamu mata....

Ayu said...

nurwin heny - walkslm, hehe..thanks nurwin..saja aje nak mengtest tahap kerajinan..haha

azatie - walkslm, hahaha..alahai atie..takkan dah penat2 buat atie tak nak makn kuih akak ni..kesian akak tau..hahah

mamasya - walkslm, saja aje mama, kita kan tak ada kerja cari kerja..hehe..mee palembang tu janganlah jamu mata aje..silakan self service ya..hehe