Wednesday, January 11, 2012

Four Layer Opera Cake


Assalam, maaf dipinta, sekiranya kebelakangan ini puan tanah tak begitu aktif mengupdate, faham2 ajelah ya, asal dah masuk tahun baru, semuanya nak kena adjust schedule balik..ditambah juga dengan ada beberapa perkara yang harus di settlekan this few days, & the next few days juga.. 

As teman2 yang mengenali kita di facebook, mesti dah tahu, hari Isnin yang lalu, results O level dah keluar, walaupun hati ini tenang aje, tapi  entah macam mana, bila waktu pukul 2.00pm(results out) hari tu melepasi hingga ke pukul 3.00pm, masih belum mendapat berita dari Hasif, jantung kita ni tiba2 berlari dengan kencang sekali macam 'kudaku lari kencang' gitu...heheh...lutut pun naik lemah aje..nak buat satu kerja pun tak larat dah..heheh.. Alhamdullilah shukur, lepas semuanya dah tahu, barulah mak ada selera nak makan dan barulah boleh berfikir what to do next..

Well, disebabkan hari Tuesday 10th Jan semalam, adalah hari lahir Mr Hubby, hari Isnin malam selepas dah settle semuanya barulah kita mulakan project buat Opera cake ni..bayangkan kita start buat pada jam 10 malam dan habis pada jam 5 pagi!!!!!..ingatkan nak buat pada siang hari Isnin, tapi pasal tak ada mood nak buat apa2 so nak tak hendak buat lah juga malam harinya..

I tell you, kita baca the steps tu berulang2 kali sebab nak fahamkan betul2.. kita a bit confuse sikit part ambil 1/3 telur putih then masukkan kedalam, almond mixture, then masuk balik ke 2/3 tu..then  I realised, part almond mixture + melted butter, not in the steps, then bila nak masukkan that mixture, dah tak tahu dah..huhu... dah mula nak nangis dah, jam dah pukul 12 pagi, ingat nak tanya Rima, kat comment box dia, tapi I guessed by the time she reply mesti tak tahu bila, so I read her entry sekali lagi, then she gave a link for the earlier post on Opera cake, I read and sungguhlah nasib baik sebab the steps said to put in the melted butter + almond mixture tu lepas adding the 1/3 egg whites with the remaining almond mixture ...phew..hehe

So here it is..my Opera cake yang seadanya..tak lah secantik puan punya yang original..maklum ler buat  tengah malam, orang mengantuk buat kek macam ni lah..hehe..seharusnya kena chill dulu at certain steps tu tapi disebabkan mak dah tak tahan mengantuk sangat, mak main tenyeh aje ler..oh yes, mocha buttercream tu jangan ikut macam kita sebab kita tak buat satu adunan kita buat 1/2 adunan so macam sikit aje tengok. Sukatan gula tu macam biasalah ya kita adjust ikut selera dirumah ni.. ..Apa2pun, overall feedback dari Mr Hubby sedapppp!!!!..The kids pun suka..kita pun suka..Insyaallah next time kalau nak buat lagi mesti nak kena plan betul2,tak mau kelam kabut dan tak mau buat tengah malam heheh..Thanks Rima for sharing this marvelous recipe, minta izin dipanjangkan disini pula ya..

Four Layer Opera Cake
Sources:-From Rima@ Bisousatoi.com
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Ingredients
200g finely ground almond
100g caster sugar-(Ayu used 35g)
6 eggs
50g butter, melted
60g all purpose flour
115g egg whites-(Ayu used 31/2 'AA' size eggs)
55g confectioner sugar - i used caster sugar-(Ayu used castor sugar too, 50g)

Methods
-Preheat oven to 200C.. Prepare two pans (20 x 20 cm), greased and lined with baking paper.
-In a large bowl combine ground almond, caster sugar and 3 eggs, beat at high speed for 10 minutes, scraping often.
-Add remaining eggs one at a time, continue to beat for another 10 minutes.
Stir in 4 tbsp of almond mixture into melted butter and mix till well combined, set aside.
-Add sifted flour to the remaining almond mixture, mix well... put aside
In another bowl, beat egg whites til foamy, add sugar gradually and continue to beat until soft peaks formed.
-Take 1/3 of egg white and pour into almond mixture and mix it gently(Ayu add in the melted butter +almond mixture at this point too).. pour back almond mixture into the remaining 2/3 egg white mixture and continue to fold in gently.. dont overmix or u might deflate ur egg white..
-Divide and spread into prepared pans, bake both pans at once for 20 mins in 175C. Cool completely, remove from pans, discard paper and slice it into total 4 layers.

After making Joconde, here are the key components you cant't skip at all:

Coffee Syrup:
100ml hot brewed espresso - u can of cos use 15g of instant coffee with 100ml hot water-(Ayu used nescafe)
100g sugar-(Ayu used 50g)

Mocha buttercream-(Ayu halfed this, next time to get nice layer should use the full amount for this)
100g egg whites-(Ayu used 50g)
200g sugar-(100g, but Ayu used 50g)
300g unsalted butter - cubed and chilled and let it out once u start to whip ur egg white/sugar-(Ayu used 150g)
1/2 tbsp mocha paste-(Ayu used 1/4 tsp + 1/2 tsp coffee emulco)
1tsp coffee oil - u can use coffee essence/flavor if u cant find coffee oil-(Ayu didnt have this so didnt put in)

Chocolate Ganache
200g dark chocolate compound
200g milk chocolate compound - i used a mixture of 70%, 64% and 55%)
75g unsalted butter
250 ml fresh cream - i used double cream-(Ayu used whipping cream)

Method
Coffee Syrup:
Mix all ingredients, stirring until sugar dissolves. Set aside.

Mocha buttercream:
1. Using double boiler.. heat egg white and sugar till sugar dissolved - use ur thermometer ok.. heat till 65C..-(Ayu cant find her thermometer, grrrrr.... so agak2 dissolved put boiler away from heat, bantai ajelah nyah!)
2. Pour egg white mixture into ur mixing bowl and whisk using high speed till mixture turns glossy.. add in cubed butter one at a time and continue to beat till its slightly fluffy.. (buttercream texture)
3. Add in coffee oil, mocha paste and 50ml of coffee syrup into buttercream.. stir till well combined.. set aside

Chocolate Ganache:
1. Chop the chocolate into small pieces.
2. Heat cream until warm. Remove from heat and pour it over chocolate.. let it sit for 5 mins and stir
3. Add in butter and continue to stir well again.
4. Put it aside till it thickens.

Assembling
There are various way to assemble Opera, you can find many on internet. Heres my version..

- Place one sheet of joconde upside down (top of the cake on bottomside).
- Brush thoroughly with coffee syrup until moist.
- Spread one part of coffee cream evenly over the cake.
- Cover with another sheet of joconde, always upside down.
- Brush thoroughly with coffee syrup until moist
- Cover with thick ganache and cover with another sheet of joconde.
- Repeat above steps until all joconde, coffee cream and ganache are stacked completely. Chill for 10 minutes.-(Ayu just couldnt wait so just stacked...grrrrr again)
- Double boil remaining ganache over low heat just until simmer, pour evenly on the top. Chill for another 30mins.
- Trim the sides thinly to remove excess cream & ganache to reveal the layers of art and delicacy.

Serve it as a luxurious semifreddo dessert on your special occasion.



38 comments:

Amie said...

Assalam Ayu,
tentu Hasif dapat cemerlang...tahniah!
Happy birthday buat si dia...moga hubungan kekeluargaan semakin erat!

Ayu said...

amie - walkslm, alhamdullilah bolehlah tahan amie..terimaksih for the doa tu ya..

cik cek said...

Aduhai! demi hubby tercinta dinda sanggup bersengkang mata...fuyooo...Happy Belated birthday tuk hubby Ayu ya...happy dan sejahtera selalu bersama family tercinta...
WoW! kek yg menerujakan kak cek...bila Ayu ckp buat kek ni sampai kul 5 pagi...alahai! larat ke akak nak buat kek cam gini...cam byk je step2 dia kan...ntah bila la sampai serunya nak buat opera2 kek ni..he he :0

anymz said...

happy belated bday utk hubby ayu ya..:)

akak selalu teringin nak buat kek ada layer2 ni tau..tetapi masih belum ada keberanian lagi..tak cuba tak tau kan ayu?

Ayu said...

kak cek - hahahaa...betul tu kak cek demi hubby!!..lepas tu dia boleh cakap kenapa tak beli aje..uish..kita dah bersengkang mata, tak say thank you boleh cakap kenapa tak beli aje..haha..aah kak kita buat samapi pukul 5 pagi kak..lepas tu terbongkang..haha..

Ayu said...

anmyz - terimaksih kak anim..alahai akak hari tu buat kek pelangi tu kak..bolehlah tu kak anim..lebih kurang macam gitu juga kak..hahaha...kak anim boleh!!!

Yatie said...

Happy Belated birthday utk hubby Ayu ya, moga hidupmu sekeluarga sentiasa di berkati...syukur alhamdulillah Hasif dpt keputusan yg cemerlang...

waduh tak tahan tngk kek Ayu ni, yatie mmng berangan nak wat kek yg cantik2 mcm ni..tapi takde keberanianlah..bila tngk bnyk step tu yg jadi malas tu..takut tak cukup kesabaran..lagipun busy memanjang ni..wat kek/kuih yg ringkas2 je bolehlah..

K.Nor said...

tahniah dr nor buat hasif dan ayu juga.. wahh sangat menggoda itu kek! heee

betul2 isteri mithali ni.. ahlamdulillah... :)

Only Fish Recipes said...

first time in ur space...omg...i'm seriously drooling over the cake...looks just awesome....u hav an amazing space...i'm ur new follower now...check out my recipes sometime :-)

Rima said...

As salam Ayuuuuu
pheeweeettt waduhh. mata ku tadi sampai tak leh angs.. tiba tiba bila tengok kek ayu ni.. atat pengsan wooo hehe.. well done dear!! orang kata.. nak seribu daya .. yg penting nawaitu nye ahaks..

Happy bday to ur hubster and congrats to Hasif..

U know what.. i thought u had wanted to bake opera cheesecake hehe..

Kakwan (K1) - citarasawan said...

Salam Ayu,, happy belated bday to ur beloved,, opera kek mmg special ..

quinnie said...

kak ayu..syok nye tengok layer2 kat dlm kek tu..nak jugak...sedapnyaaaa!!!

happy b'day tuk hb akak...sama bulan ngan saya jugak ye..b'day january..hehehe

Nuridah said...

Morning Ayu,

Kdg org lelaki ni dia bukan tk appreciate tapi dia tk pandai nk menunjuk and at the sametime ego tu ada tinggi sikit aah!! Just like the other day I offer hubby mkn muffin, dia tk sudi dgn cebik2 sekali....la Ayu tk kecik hati ke? Hehehe mcm ngada2 pulak..hehehe.....

Kek tu cantik sekali, Kak Nur tengok dh terliur pun kat sini....wah happy birthday to Mr hubby,moga dimurahkan rezeki dn kesihatan.

Nuridah said...

Morning Ayu,

Kdg org lelaki ni dia bukan tk appreciate tapi dia tk pandai nk menunjuk and at the sametime ego tu ada tinggi sikit aah!! Just like the other day I offer hubby mkn muffin, dia tk sudi dgn cebik2 sekali....la Ayu tk kecik hati ke? Hehehe mcm ngada2 pulak..hehehe.....

Kek tu cantik sekali, Kak Nur tengok dh terliur pun kat sini....wah happy birthday to Mr hubby,moga dimurahkan rezeki dn kesihatan.

Liza said...

salam kak ayu....fuhhhh Liza mmg suka tgk kek kat sini, semuanya cantik2, tergoda tawwwww....
hepi belated besday jugak utk abg yer...

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak Ayu..
Mak oiiiii... TErbeliak dan tergoda Naz tgk kek akak ni.. Sungguh menawan dan penuh dgn rasa coklat bila dipandang. Tu belum lagi dimakan..nyummm....

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ayu cayang...
Tahniah buat Hasif... dan
Happy Belated Birthday buat hubby akak.. moga dberi kesihatan yang baik, bahagia selalu bersama keluarga tercinta dan dberkati Allah S.W.T hendaknya.. Amin..

dah cantik sgt kek tu akak... diana pun dah lama tergoda tgk kek nie.. tapiii bab kek mcm nie memang diana kurang reti sikit nak buat.. bab mendeco kek lagi ler diana x reti.. huhuu...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Gorgeous !!!Cake

KakAsma said...

Ayu,
tahniah buat Hasif dan epi belated birtday buat ur hubby eehh..
akak mmg terguda tengok kek tu..superb!! mmg banyak yer step n bahan2..tak terbuat akak tu

Ayu said...

yatie - Terimakasih banyak2 for the wishes & doa ya yatie..
syukur alhamdullilah, ..boleh yatie, pasti boleh buat juga, ikut steps tu dan insyaallah menjadi punya..alahai kek birthday ni sekali2 aje yatie..kalau selalu pun kita tak sanggup yatie..hehe

Nor - terimakasih Nor, hahah..tak adalah isteri mithali Nor..heheh

Ayu said...

Only fish recipes - thank you for dropping & follow sonali, will drop by your space later and check out k..

Ayu said...

Rima - walkslm, hehe..akhirnya buat juga opera cake nikan..tinggal itu macarons aje masih hanging in the air..hehe...thanks dear for the recipe tu , Mr Hubby said this taste better the rest of my cakes..hahaha.....walaupun tengah malam .. 'things i did for love' ku gagahi juga..hehe..Thank u for the wishes for hubby & Hasif tu ya.. Oh i made this cause, 1st my kids tak berapa sangat dgn cheese & 2nd, I am not really sure when comes to using gelatin tak tahu sangat nak handle it..hehe

Ayu said...

kak wan - walkslm, thank you kak wan for the wishes & yes opera kek memnag special kan kak..

Ayu said...

Nuridah - Morning knur, by the time kita reply ni dah tengahari dah..hehe
I totally agree with you kak...orang lelaki ni memang ego dia orang tinggi..
tapi for my hubby terlampau tinggi..sampai jolok dengan galah pun tak sampai..hahaha..kalau macam yang akak cakap tu sampai cebik2, kita pun pernah mcam gitu kak....kadang2 kita rasa nak tenyeh2 aje apa yang kita buat kat bibir dia tu..hahaha...eh ..bukan hubby knur tau..hubby kita ya..hahaha...terimaksih knur for the compliments & wishes..mudah2han ya kak..amin..

Ayu said...

liza - walkslm, alahai terimaksih liza, kek orang amatuer aje ni..
terimaksih juga for the wishe untuk hubby akak tu ya..

Naz - walkslm, kahakah...naz, sorry naz, coklat lagi ni..hahah..tapi kalau naz dekat akak pasti kasi Naz juga tau..hehe..sedap kek ni naz..harus cuba ya..

Ayu said...

Diana - walkslm, terimakasih diana..for the wishes & doa..
insyaallah diana pun boleh buat kek ni diana..akak gerenti tau..
kalau diana boleh buat kek lapis, pasti boleh juga buat kek ni..!!

Ayu said...

paty - thank you so much kak..i m touched!!

kakasma - terimakasih kak for the wishes..sedap kek ni tau..hubby pun suka makan..
bolehlah kak buat time hari special untuk abang murad tu nanti..

maz said...

Salam tahun baru kakkkk...hope lum trlambat lgi ye...miss u kakkk...kakk..kita surrender la bab kek yg susah ni kakk..klu buat keje asik nk cpat siap je...ada lgi ke kakkk..sdppp la npak...nkkkkk jgkkk...

nonierahman said...

nyum2 sedapnya opera kek tue.mesti best walaupun belum pernah rasa.happy belated birthday utk husband kak ayu n tahniah utk hasif dan kak ayu sekeluarga

Anonymous said...

Assalam Ayu..Happy belated birthday to yr hubby...Congrats to Hasif n wish him success...Ayu kita (isteri) selalu nak buat yg terbaik untuk suami..Ha Ayu dah buktikan berjaya buat Opera cake untuk dia...Dia mesti happy dgn cake Ayu....KakSal.....Lambat pegi rumah Ayu sebab ada tamu dari penang...

Yat Maria said...

K Ayu

wahhhhhhhhh kak..really fantastic la this opera kek of yours! Congratz! kita lagi lom berani hahah..dude mintak dari tahun gajah sampai skrg lom dapat..aduhaii..kesian plak kita tgk dia..ni akak dah buat, dah kasi kita semangat..nampak very cantik & sodap arr...hopefully kita dapat try la kak!

::Azura Rahman:: said...

ahaiiiiii kak ayu.. awat la sedap sgt nmpk kek kak ayu nie.. comel lote kejadian dia..geram nk grap 1 slice.. huhuhu..

izahdaut said...

happy belated buat suami kak ayu. wiii tak lawa kata kak ayu, tapi pada pandangan saya lawaa aje.. suke la kek gini . bila la nak pas kek2 yang berkrim ni, haish..

dah taniah buat hasif ek. dan tahniah jjuga buat akak..sampai 5 pagi. fuh!!mmg berbaloi bila hubby suke makan kan

Ayu said...

maz - salam tahun baru juga buat maz ya..kita pun miss u dear..
masih sibuk lagi ke tu..lepas ni boleh lah mengganas balik ya maz..hehe

nonie - memang best nonie, sedap..cubalah..thanks dear for the wishes tu ya..

Ayu said...

kak sal - walkslm, terimakasih kak sal for the wishes tu..
betul tu kak kita dah berjaya..bersengkang mata..heheh..tapi memang pun
walaupun susah dia nak ucapkan tapi kita tahu jugalah gerak reaksi dia tu kadang2 dia appreciate kita cuma susah dia tunjukkan..hehehe.. wah ada tetamu ya kak jauh dari Penang ya..

Ayu said...

yat maria - thanks yat..tak adalah fantastic sanagt..masih ada roomsss for improvement..hehehe..so dude's next birthday bolehlah yat buatkan..pasti ok punya..cuma time mesti nak plan betul2 sebab this cake need some chilling ..
baru lagi cun kek opera yat nanti ..

Ayu said...

azura - heheh zura..cuba zura try buat kek ni bila dah ok bolehlah zura take orderkan..
hehehe..

izahdaut - thank u izah for the wishes untuk hubby & hasif tu ya....uish tak lawa sangat lah izah compare dengan rima punya..
masih terketar juga lagi ..hehe ...pasti izah pun boleh..buat kek ni..akak gerenti !!

Nieza said...

Assalam kak Ayu...lambat saya terbang sini apapun nk wish happy belated birthday buat suami akak yer dan tahniah buat Hasif.

cantikla kek opera tu kak..saya suka kek opera memang sedap tapi belum ada keberanian nk mencuba.