Friday, January 20, 2012

Nasi Komok aka Khao Mok Gai aka Nasi Beriani Siam

Nasi komok aka Khao Mok Gai aka Nasi Beriani Siam, pertama kali dengar ni..Ingat orang India aje pandai masak nasi beriani, rupanya orang Siam pun masak nasi beriani...
Sebenarnya ternampak nasi ni bila link kongsi resepi kat bawah tu flashed kan nasi ni kat websitenya ..Curious sangat apa nasi ni kita terus klik, then terus keblog Azian .. 

Lepas baca ulasannya, baru lah kita tahu rupanya nasi komok ni actually ada rempahnya..and that only terdapat dinegeri yang dekat dengan Siam iaitu Kelantan .. kalau nak cari kat sini memang confirm tak adalah, so Azian dah letak rempah2 yang boleh digantikan dengan rempah nasi komok tu kat bawah ...
Of course macam biasa, kita akan google lagi for alternatif recipes, and mostly gunakan rempah komok, but tak letak alternatif yang boleh digunakan, besides that I compared & added beberapa bahan2 yang kita nampak kat recipe lain dan adjusted it here...

Memang sedap sangat nasi ni...pada kita rasanya ada sedikit macam nasi beriani & ada juga macam rasa nasi ayam..its a combine cross over.. Nasi beriani, sebab gunakan rempah dalam menumis, nasi ayam sebab sos cilinya macam nasi ayam...hehe..confuse?..Kalau nak tahu kenalah cuba, guarantee bertambah nasi ni, sebab sos cilinyalah yang memberi kesedapan dan kelainan pada nasi ni..hehe ...
Buat Azian, terimakasih kita ucapkan for sharing this recipe..minta izin dipanjangkan disini pula for the rest to try..Kalau tengok review kat kongsi resepi tu ramai juga yang telah mencuba dan rating is good!!..

ps:- As the latest update, jam 11.20pm tadi Mr Hubby just ate this rice, rating 9.5/10!! ..
orang yang tak gemarkan nasi berperisa tu..hehe


Nasi Komok aka Khao Mok Gai aka Nasi Beriani Siam
Sources;-From Azian @Aziancollection, via Kongsi Resipi

For the Spice Mix-(REMPAH KOMOK)
2 tsp curry powder (I used a Malaysian meat curry powder)
1 tsp ground turmeric(serbuk kunyit)
1 tsp ground coriander-(serbuk ketumbar)
1/2 tsp ground cumin-(serbuk jintan putih)(Ayu gunakan 1 sudu kecil)
1/2 tsp fennel-(serbuk jintan manis)-(Ayu tambah)
1/2 tsp cinnamon powder-(serbuk kayu manis)-(Ayu gunakan 1/4 sudu kecil aje)
1 tsp salt-(garam)
1 tbsp sugar- (gula)(Ayu gunakan perasa sedikit)


BAHAN-BAHAN
5 cawan beras basmathi
4 sudu minyak sapi
4-5 ulas bawang merah*
1 Inci halia*
4 Ulas bawang putih*
3 batang akar ketumbar-(Ayu gunakan batang yang bawah sekali yang tak berdaun atas akar)
2-3 Sudu rempah komok
200 ml susu cair
1 ekor ayam
8 cawan air

garam secukup rasa
Rempah penumis.-(Ayu gunakan 1 batang kulit kayu manis, 1 bunga lawang, 3 biji pelaga, 3 biji bunga cengkih)
(*Hiris benda bertanda*) 

CARA MEMASAK:-
1. Cuci ayam ( seeloknya di potong 4 saja)
2. Cuci beras basmathi dan rendam sebentar.
3.Hiris nipis bahan bertanda *
4.Tumis rempah penumis dan bahan yang dihiris dengan minyak sapi hingga naik bau.
5. Masukkan rempah komok dan kacau selalu supaya tidak hangus. Setelah nampak garing masukkan air dan akar ketumbar.
6.Masukkan ayam dan rebus ayam hingga hampir masak.
7. Angkat ayam dan toskan. Lumurkan ayam dengan garam dan kunyit(Ayu tambah sedikit cili kisar, halia kisar, bawang besar kisar, bawang putih kisar). Perap sebentar biar ia mesra. Goreng ayam yang di perap samada garing atau tidak ikut citarasa sendiri.
8. Keluarkan 1 cawan kuah tadi untuk sos cili.
9. Masukkan kuah kedalam periuk nasi dan masukkan susu. biar ia menggelegak sambil di kacau. Masukkan garam secukup rasa.
10. Masukkan pula beras yg telah di toskan.Tutup  dan biarkan ia masak.

BAHAN SOS CILI
1 Cawan air kuah nasi komok* -(sedikit halia dari kuah pun Ayu masukkan)
6 biji cili merah*
segenggam cili padi*-(Ayu tambah
4 ulas bawang merah-(Ayu tambah)
2 Ulas bawang putih*
4 tangkai daun ketumbar*
gula, garam ,cuka
(secukup rasa)
(Blender semua*)

CARA MENYEDIAKAN:-
1. Kisar semua bahan bertanda *.
2. Masak hingga agak pekat.
3. Perasakan ia dengan garam, gula dan cuka secukup rasa.
4. Hidang bersama nasi komok.


55 comments:

Zaliedana said...

Assalam kak ayu,sy bila baca nasi komok nih terus terjah kak,Akceli sy mmg da rempah nasi nih,mmg wangi sgt,rempah nih sy kirim ngan Geng masak2 kitalah juga,yana shaiful,dia beli kat thailand kak,rempah nih mmg bau harum jer,bila sy compare ngan rempah yg sy da,rempah murtabak,yg mmg khas utk wat murtabak nih,mmg bau lbh kurang sama juga..
Nih bila nengok n3 akak nih,baru sy igt ke n3 nasi nih sy xpernh post,walhal dah pernah msk nasi nih,mmg rasa ala2 beriani,sbb sy gandingangkan ngan dalca bagai...Adeiii pasni nak kena cari pic yg dah berkurun n masukkkanlah,sy msk nsi nih time bulan posa tuh lagi..Rempah nih sy guna utk perap ayam pon best kak..
Adeiii panjang lak komen sy rini,sbb rempah komok punya pasai,hehe..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Salam Kak Ayu..
pernah ga ternampak resepi nasi komok ni.. tp mmg problem la nak buat sbb nak kena ada rempah khas. resepi ni ada alternatif rempah campuran yg boleh dibuat sendiri nnt bolehlah cuba.. hehe.. cuma tak taulah bila.. kena tunggu betul2 free la.. suami sy pun kurang suka nasi berperisa kak.. hehe.. kalau gi kenduri ada pilihan nasi putih.. mesti dia pilih nasi putih & nasi beriani ke nasi myk ke.. mg dia tak layan dahla.. tu hubby k.Ayu dah bagi markah tinggi maknanya mkg sedapla tu...

Nieza said...

wahhh menarik tgk nasi ni kak Ayu..beriani siam pun ada yer.kalau tak ada rempah tu lain lak rasanya kan.mana nk cari rempah tu pulak kat sini:)

CT Delima said...

As'salam Ayu

Mula2 tu berpintal juga nak nyebut maklumlah tak sampai lagi kat siam kan..hehehe
ada 3 nama nasi ni kompom sedap! kalau dapat merasa Ayu masak lagi tambah sedap. Selalunya macam tulah, resipi ni kadang2 kita kena ubah sana sikit situ sikit kan baru dapat rasa yang menepati citarasa kita. Jadilah nasi Komok @ nasi beriani siam ni ya Ayu..cayalah..hihi

Happy holiday dear..kemana cuti2 CNY :)

KakAsma said...

Ayu,
ada cadangan nak masak nasi minyak cuti CNY nie..tengok laa nanti.adek ipar teragak nak merasa air tangan akak ipar dia nie..tengok nasi komok nie cam okay gakkan..akak rasa tul kata ayu combination of two..hihihi pandai orang yg mereka cipta nasi niekan...

ASMAH YUSOF said...

salam k.ayu..

asz penah gak makan nasi nie dulu,time tue asz duk di bukit kayu hitam btl2 di sempadan...mmg harum sgt bau dia..tp x plak terpikir nak beli rempah dia...nnti kn la kirim kat member sn...:))

quinnie said...

pertama kali dengar nama rempah komok ni...memang kena gi kelantan kalau nak carik ni..hihihi...apa rasa sebenar nasi ni ye...kalau ada peluang teringin nak rasa..:)

Amie said...

Assalam Ayu,
menariklah resepi nasi komok ni, mesti rasanya unik sebab selama ni kita pun tak pernah tahu ada nasi beriani siam!

hazila said...

Wah makan besar kak ayu kita ni. Saya selalu juga ke sempadan thailand tapi tak pernah cuba pulak nasi beriani siam ni. Asyik nampak benda lain je....

cik cek said...

Tak penah dngo ..tak penah makan...cam best je ni...adoiai! byk gak bahan2 nya kan...kena tunggu angin rajin baru leh buat nasi ni ...he he..Wah! kalau cik abg dah bagi markah 9.5/10 confirm sedap ni ...:)

Yatie said...

Assalamualaikum Ayu,
singgah sini nak tngk rupa nasi komok tu..kalau rasa mcm nasi beriani dah tentulah sedapkan..

SiTi AiSya mzm-fc said...

salam kak Ayu..wah sedapnya nampak nasi tu,terliur taww !..hmm memang feveret saya dan suami,selalu gak kami masak.Dulu kami belajar di Thailand,sempat gakla belajar dari saudara mara di sana..kalau balik kampung di kelantan memang kami selalu beli rempah dia..mmg sedap sangat & x jemu makan kann..hehe..

Nuridah said...

Ayuuuu tk sangup nak tengok....mau pitam...kak Nur balik dulu aaah!!!hehehe...

nOOrsha said...

salam kak ayu..alaaa x pernah erasa nasi komok ni..camane rasanya agaknya..nmpak macam sedap....!!! nanti senang2 blhla cube. :)

Wattie said...

Salam Ayu,
Tudiaaaaaa nasi komok lak dahhhhh, naik tergeliat lidah ni nak menyebutnya hahahah... Benda kalo Siam mari kompom sedap, selera akak tu, tak pernah makan lagi ni...mcm biasa copypaste dulu buat pekasam hehehe. Sawadikappppp...

Anonymous said...

Ayu..1st time nampak nasi komok...macam sedap aja..Wah tuantanah puji nasi komok Ayu...suka2 atleast Ayu masak berbaloi..rempah ratus nak kena buat sendiri..ok masuk list dulu hehehe...Ksal...

dZana said...

waaaaa... macam2 jenis nasi ada kt daput ayu..sedap2 pulak tu.. klau kt dapur akk balik2 nasi grg, nasi lemak jer.. hihihi..

ijan said...

Salam kak Ayu,
Saya suka nasi beriani2 ni. Pelik juga namanya ye, Komok gitu. hehe... rupanya nasi beriani. Nampak best!

Jay said...

looks so appetizing & delectable
Tasty Appetite

Adry@Daun said...

As salam tuan umah,
Ni kali pertama dgr nama nasi komok. Kalau kita selalu mkn nasi komok ni mungkin jadi gomok(gemuk)..hehe..

Dr.Sameena Prathap said...

wow..that looks a yummy plate...:)

Dr.Sameena@

http://www.myeasytocookrecipes.blogspot.com/

Ummi said...

Assalam Ayu, waaah mcm sedap jek, baru akak tau, beriani ala siam pun ada eh...nampaknya nak kena kirim beli dr Siam la pulak... :))

Puspha said...

OMG!!! Sedap nyer......

Ayu said...

zaliedana - walkslm, heheh..memang wangi aje bila time masak nasi ni ct..
tengok spices nya tu lebih kurang juga kan..at least ct dah ada yang original..so for akak just made do with whatever yang ada lah kan..hehe..ah pilah cari gamabr yang tak masuk post lagi tu..tapi memang sedaplah nasi ni..my family suka sangat ni..lain kali boleh buat lagi.. tak apa ct, komen banyak2 akak tak marah..free apaaaaa..hehe

Ayu said...

ratna - walkslm, ah dah ada rempah alternatif tu bolehlah cubakan ratna..yalah bila time dah free & semua ada kat rumahkan..tulah sama macam hubby akak tak suka sangat nasi berperisa ..tapi yang ni akak hairan betul lah..sempat akak tanya dia balik..is it because u hungry ke apa, u puji nasi ni?..dia jawap tidak, its really nice!..so kalau dah cakap macam tu..kembang montot sekejap..hehe..

Ayu said...

nieza - memang menarik nieza, nasi ni..itu ada alternatif rempah yang dah disertakan..
bolehlah mencubanya nanti..hehe

Ayu said...

ct delima - walkslm, hahah..nasib baik berpintal aje, bolehlah dipintal balik..haha..
memnag sedap ni ct nasi beriani siam ni..tak sangka kan orang siam pun ada masak nasi beriani..hehe.. happy holidays to you too dear..gong hi fa cai..ang pow lai..haha

Ayu said...

kak asma - wah beruntung betul adik ipar kak asma tu..nak merasa air tanga kakak iparnya yang pandai masak tu ya..hehe..rasa2nya memang ok kak kalau nak masak untuk orang datang..the combination of the two rice kena pulak tu..hehe

Ayu said...

asmah yusuf - walkslm, wah asz pun dah pernah cuba ya..yang original lagi ..pasti sedap ni kan..ah kalau dah ada member boleh kirim tu bolehlah asz cuba pulak kan..

Ayu said...

quinnie - q, nasi ni ada 2 rasa..ala beriani & nasi ayam..kalau boleh imagine, nasi beriani sebab ada berempah, then makan pula dgn sos cilinya macam nasi ayam..ah boleh terbayang tak?..heheh..kalau tak boleh terbayang kena cuba ni..hahaha

Ayu said...

amie - walkslm, memang unik amie nasi ni..combinations of 2 rasa..beriani & nasi ayam..cubalah ya bila2..hehe

Ayu said...

hazila - hahah..uish mana makan besar..zila..haha..biasa2 aje ni..
lain kali kalau pergi sempadan siam tu carilah rempah komok ni zila..kiat ni bilalah dapt sampai sana..kelantan pun belum tiba lagi..hehe

Ayu said...

cik cek - samalah macm kita kak cek..tak pernah dengar apa kan lagi nak makan..bila dah cuba amboi sedap nasi ni..tak bedek kak cek..cubalah..itu sebablah bila hubby cakap 9.5/10..kira sedap lah ..heheh

Ayu said...

yatie - walkslm, heheh marilah yatie..masuk..nasi ni ada rasa macm nasi beriani & ada juga rasa macam nasi ayam..best..!

Ayu said...

siti aisya - walkslm, betul tu siti..nasi ni sedap sangat..wah beruntunglah siti dapat rempah yang original tukan..kalau dekat memang boleh beli..hehe....recipe yang siti masak sama tak dgn recipe yang ini?..pasti lagi best kan siti..

Ayu said...

nuridah - ala la..knur..tutup mata kak..takut kita kalau akak pitam..tak kuat nak angkat..haha..jangan balik dululah kak..marilah berbual lama sikit kat sini..haha

Ayu said...

noorsha - walkslm, sha, rasanya ada macam nasi beriani dan nasi ayam..
bolehlah cuba bila2 nanti ya..sedap nasi ni akak tak bedek..hehe

Ayu said...

wattie - walkslm, hahahah..aduhai..janagnlah buat pekasam kak..hahah cubalah ya bila2 sedap nasi ni..aduhai promote habis habisan ni..haha..kappunkap!!!..

Ayu said...

kak sal - hahah tuan tanah apa hangin dia hari tu kak..kita tanya betul ke sedap, sebab kita tahu dia tak minat sangat nasi berperisa ni..dia cakap sedaplah..infact dia buka periuk lagi lah kak..haha..kita tanya..is it becuase u hungry or what?..dia cakap taklah memnag sedap ni..haha..masuk list kak jangan tak masuk..harus buat ni..haha

Ayu said...

dzana - hahah..saja aje cikgu nak cuba berbagai2 nasi berperisa ni..sebab anak2 kita suka sanagt nasi macam ni..kalau balik sekolah tanya nak makan tak, first thing dia orang tanya, lauk apa..bila kita cakap nasi beriani ke nasi apa yang berperiasa, terus jawap...nak !!..nak!!..uish nasi goreng, nasi lemak tulah yang sedap cikgu..hehe

Ayu said...

ijan - walkslm, heheh..memang pelik sikit namanya tukan ijan..tapi rasanya memnag sedap ni..

Ayu said...

jay - thanks jay ..maybe one day you should try this Thai kind of beriani rice..

adry@daun - walkslm, samalah akak pun baru ni dengar nasi komok ni..kalau selalu makan..mungkin jugalah jadi gemok ..sebab sedap dan akan bertambah2 nasi tu..haha

Ayu said...

dr sameena prathap - thanks for the compliments dr..& thanks for dropping by..

ummi - walkslm, samalah kak, kita pun baru aje tahu ni..siam pun ada nasi beriani..kalau siapa2 yang boleh belikan harus dikirimkan kak..hehe..

pushpa - heheh..memang sedap nasi ni pushpa..cubalah..

HomeKreation said...

Aslmkm Ayu. Wah, ketinggalan menu best ni! Mmg ler Along selalu ketinggalan, siang2 takda kat rumah, memalam kalau sempat jadi burung hantu baru lah sempat nak teropong kat mana2....hehehe.

Wani said...

salam kak ayu .... dah tertinggal train dah ni huhu.. fist time wani dgr sal nasi beriani siam ... cam mana rasanya .. mesti ada rasa pedas2 .. nantila h blh masuk list dulu hiih

Wani said...

baru perasan yg nasi komok ni ada rempahnya .. wani orang jati kelantan pun .. x pernah dgr rempah nasi komok ni ..adeh haha!!!..

Ayu said...

homeKreation - walkslm, hehe..biasalah along, wanita bercareer ni begitulah memang kita faham benar..hehe..at least you still got time to blog..kita dulu kerja balik aje dah flat..tak larat nak buat apa dah..fully understand where you come from..anyway, thanks although sibuk masih sudi kedapur kita ni ya along..

Ayu said...

wani - walkslm, wah..orang jati kelatan tak pernah dgr apa lagi orang selatan yang nun kat bawah ni..hehe..ah ni dah tahu lain kali bolehlah dapatkan rempahnya kat siam tu kan wani..anyway kalau tak ada rempahnya tu alternatif spices akak ada tertertra di recipe kat atas tu ya..cubalah wani nasi ni sedap..

::Azura Rahman:: said...

sedapnyer nmpk nasi tu.. even zura sendiri x pernah dengar and namanyer sgt pelik.. tp zura yakin mesti sedap kan kak.. yummm

Mamasya said...

Aslmkum Ayu.nampak menarik nasi komok Ayu hidangkan ni.tengok resepi ada rempah khas rupanya....baru kali ni tahu ttg rempah ni. rating 9.5...sudah pasti sedap ni.meh tukar dg nasi Arab....

Ayu said...

azura - hehe..tulah zura orang lagi dekat kat sana pun tak pernah dengar ni lagikan akak yang duduk kat bawah selatan ni kan..hehe..cubalah zura menag sedap nasi ..

mamsya - walkslm, mamasya.. memang ada rempahnya for this nasi, tapi kalau tak ada boleh cuba rempah alternatif tu kan..aah mamasya..hubby kasi rating 9.5 so memang confirm sedap ..sebab kalau nak ikutkan dia bukanlah penggemar nasi berperisa ni ..hehe..terimakasihlah bawa bekal nasi arab untuk kita..thanks for the recipe juga ya mama...

HomeKreation said...

Salam Ayu. Datang nak hantar sepinggan kasi Ayu test. Dapat juga merasa nasi Komok ni akhir nya. Thanks for sharing.

Ayu said...

alongroz - walkslm, ala la la..buat susah aje along terimakasih lah hantar sepinggan buat kita rasa..nasib baik along letak depan pintu..kita dah tidur along datang hantar malam2 ya...hehehe

azian said...

Salam Ayu,
Thanks kerana mencuba...
Anak-anak saya suka nasi yg simple begini. Saya dapat rempahnya dari jiran yg balik kelantan dan beli dari Thailand.
Jika ada rempahnya memang lebih sedap dari rempah alternatif yg saya berikan itu. Apapun thanks mencuba dan memanjangkannya....

Ayu said...

Azian - walkslm, thanks juga for sharing this sedap recipe..
oh ya ke..kalau guna rempah ori lagi sedap ya Azian..alahai alangkan gunakan rempah alternatif ni dah sedap apa lagi ori tu kan..
tapi kat sini susah nak dapat lah azian..apa2pun rempah alternatif pun jadilah sebab tetap sedap..terimaksih sekali lagi to Azian ya..