Thursday, July 26, 2012

Ayam Betawi

Lauk ayam ni sepatutnya gunakan seekor ayam, tapi disebabkan stok ayam dah habis, kita gunakan dada ayam aje..but I think lauk ni suitable gunakan ayam seekor, sebab nak tunggu kuahnya kering dan balik2 ayam dada tu dah terhancur sedikit..Apa2 pun lauk ni suitable makan dgn nasi impit, or ketupat ..tapi kita makan dengan nasi aje..  goreng sayur sikt dah jadi dah lauk untuk bersahur...

Ayam Betawi
Sources:-From Mesra.net
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
1 ekor ayam-(Ayu gunakan  dada ayam 1kg)
*4 batang serai-(Ayu gunak 3 batang aje)
*8 cm lengkuas-(Ayu gunakan sehiris aje)
*3 cm halia
*8 ulas bawang merah
*5 ulas bawang putih-(Ayu gunakan 3 biji aje)
*3 cm kunyit hidup
*15 tangkai cili padi-(Ayu lebihkan ini)
2 sudu teh jintan putih
2 sudu teh jintan manis
1 sudu besar serbuk ketumbar -(Ayu tambah)
1 tin susu cair-(Ayu gunakan 1 cawan susu fresh)
4 sudu makan minyak masak
200 ml air
Garam

Cara:-
 Bersihkan ayam dan potong menjadi 20 ketul. Perapkan dengan bahan-bahan* yang telah digiling selama setengah jam. Panaskan minyak dan goreng ayam yang telah diperap tadi. Biar sehingga naik baunya dan kemudian masukkan air, susu, jintan manis, jintan putih dan garam secukup rasa. Tudungkan periuk sehingga ayam tadi masak dan kuahnya pekat. Angkat dan hidangkan.

26 comments:

zila norazila said...

salam kak ayu
waalla so sedappp nie..ratah2 macmtu pun ok jgk kan..x yah wat lauk..:)selamat berbuka..

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Lama akak tak jengah dapur Singapore ni...sedap ayam ini bolehlah akak cuba nanti

Ummi said...

Assalam Ayu...nampak menarik je ayam betawi ni...waaah dah jenuh makan menu S'pre, menjelajah jauh sikit ya Ayu...hehehe..

Yatie said...

Assalamualaikum Ayu, menu yg ringkas tapi menyelerakan..tq berkongsi resepi, leh cuba ni..sedap wat ratah2 je ni..

EmbunRosaliza said...

Assalam ayu, sedapnya kalo dapat serdak dia pun ok, gaul2 ngan nasi panas mmg best. Kalo buat dengan bahagian dada makan la akk, kalo bahagia lain akk tak mkn heheh..

Amie said...

Assalamualaikum Ayu,
lama rasanya tak berkunjung ke sini.....menarik resepinya ni Ayu. Rasanya pun pasti menyelerakan!

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

I need double rice for this mouthwatering chicken! Ahhh I like it very much kak :)

lena said...

hello ayu, hope you are good. NOt sure about the name of the dish but looks very goood! i think can easily tambah nasi eating this ayam betawi!selamat berpuasa to you too!

Anonymous said...

Assalam Ayu...Ayam betawi Ayu ini mesti sedap sebab kering2 makan dgn sambal n nasi puteh ...power....Ksal...

Nur-nba said...

Menarik resepi ni.. Nanti bila2 nak cuba..TQ Kak Ayu..

IZA AKMA said...

Assalamualaikum kak Ayu,
sedapnya ayam masak kering2 cam gini..namanya pun dah buatkan org tertarik..tu yg iza terus berlari ke sini..leh cuba nnt..thanks kak ayu tolong tukilkan dr mesra net sana

Ayu said...

zila - walkslm, heheh oklah juga zila buat ratah2.. tapi
nanti kenalah masak lauk lain sebab lauk ni dah habis kena ratah..hehe

Ayu said...

paty - hehe..jemput masuk kak paty..silakan kak kalau sudi nak mencuba ya..

Ayu said...

ummi - walkslm, hahaha..tulah kak ummi, dah jenuh dah makan menu spore nilah yang cuba menu betwi pula ..haha

Ayu said...

yatie - walkslm, silakan yatie..ayam juga lauk kat rumah kita nikan..hehe

Ayu said...

embunrosaliza - walkslm, betul tu kak serdak2 dia tu yang best..eh eh..samalh kita suka bahagian dada juga ni..hehehe..

Ayu said...

amie - walkslm, jemput masuk cikgu Amie..kita pun rasa lama tak kedapur cikgu..
mana yang sempat lah ya cikgu..

Ayu said...

love2cook - heheh..wah love tak realised alih2 kena masak nasi lagi sebab nasi dalam periuk dah habis ya..hehe

Ayu said...

lena - hi lena, i am good thank you..how are you dear..hehe..yes i am not sure of the name too..asal sedap sudahlah kan..hehe..thank you lena for the wishes ya

Ayu said...

kak sal - walkslm, aah kak sal..sahur makan macam ni baru berselera kaksal..nasi panas2 aje boleh pada kita..heheh buka apa hari ni kak?..kasi idea sikit..

Ayu said...

nur nba - silakan nur..kalau sudi mencuba ..tq too nur juga..

Ayu said...

iza - walkslm, hehehe..actually iza, akak tak pasti keringnya sampai macam gini ke tidak..nak kering macam mana terpulangah kan pada selera masing2 nak berkuah sikit then tak payah masak lama2 sangat ..silakan, iza..akak cuma cuba mana yang termampu aje..hehe..

Nuridah said...

Assalamualaikum Ayu,

wah ayam betawi...bisa ngomong betawi ngak?? Hehehe...kalau dh kering gini buat meratah pun sedapkan Ayu...kalau kak Nur suka meratah...sedap!!

Ayu said...

nuridah - walkslm, wah ngomong2 kosong bisa aje..kalau ngomong betawi ya enggak bisa ..nanti keluarnya cakap german..hahaha..aah knur, kering2 gini memang sedap meratah aje..

Dennis said...

nampak sedap je resipi ini huhu.. nk try satu dlm masa bbrapa hari nanti. nyum nyjm

Ayu said...

Dennis- silakan dennis kalau sudi nak cuba ya..trimaksih sudi singgah keblog akak yg tak seberapa ni ya..