Monday, July 30, 2012

Shabsuka Jangan Marah Saya Suka

Kalau siapa2 yang dah follow my blog sepanjang 3 tahun ni sudah pasti familiar dengan menu ni..hehe..tak pernah miss during Ramadan dan pernah buat juga time hari2 biasa juga...semalam kita berbuka dengan nilah..untuk anak2 kita tak letak sayur mayur, bawang cili segalanya diatas..cuma letak inti daging dan pecahkan telur aje dan terus bakar..Iqam suka sangat kita buat macam tu..diminta lagi time dah malam sikit..Since dah petang ni kalau yang sempat buat tu cubalah ya..kalau tak sempat bolehlah cuba esok ke bila2 ke time bulan puasa or tak puasa pun boleh juga ya..ok recipe kita sertakan disini lagi ..kalau nak check my previous entry boleh click sini, sini dan sini for the steps tu ..
Selamat berbuka pada teman2 semua sampai berjumpa lagi ...

Shabsuka
Sources:-From resipi.net via 
Ayu @Curlybabesatisfaction
Ingredients:-
500g minced beef(or sliced beef)-(500g daging lembu kisar atau daging dihiris)
3 tbsp chili paste-(3 sudu besar cili kisar)
3 tbsp minced garlics-(3 sudu besar bawang putih kisar)
2 tbsp minced ginger-(2 sudu besar halia kisar)
4 tbsp curry powder-(4 sudu besar serbuk kari daging)
1 big onion diced-(1 biji bawang besar dipotong dadu)
1 tomato diced-(1 biji toamto dipotong dadu)
1 cup mix vegetables-(1 cawan sayur campuran)
1 can medium size tomato puree-(1 tin tomato puree size sederhana)
4 tbsp tomato sauce-(4 sudu besar tomato sos)
1/2 -1 tbsp sugar-(1/2 -1 sudu besar gula)
1-2 cups of water-(1-2 cawan air)
salt and MSG to taste-(garam & serbuk perasa)

Ingredients for toppings:-(Bahan untuk taburan)
2 big onions diced-(2 biji bawang besar dipotong dadu)
2 tomatoes diced-(2 biji tomato dipotong dadu)
some coriander leaves or chinese celery-(sedikit daun ketumbar atau daun sup)
1-2 red chilies sliced-(1-2 lada merah dihiris halus))
1-2 green chilies sliced-(1-2 lada hijau dihiris halus)2 tbsp fried shallots (optional)-(2 sudu besar bawang goreng-optional)
6 eggs-(6 biji telur)

Method:-
Mix minced beef with garlics, ginger, and curry powder. Let it rest for at least 20 minutes.
Heat oil in wok and saute onions till soft. Add in chili paste and cook till oil goes up the surface.
Add in marinated beef and stir well. Add in 1-2 cups of water. When beef has reached 3/4 cooked, add in tomato puree, tomato sauce, mixed vegetables and diced tomatoes. Stir well and add in salt, sugar and MSG to taste. Adjust the taste(it should be a bit sour, sweet etc) according to your preferences. Let it simmer for a while and dish out.The mixture shouldn't be too thick or too thin.-(Campurkan daging, dengan bawang putih kisar, halia kisar, serbuk kari dan biarkan selama 20 minit. Panaskan minyak dan tumins bawang besar hingga layu. Masukkan cili kisar dan kacau hingga pecah minyak. Masukkan perapan daging tadi dan gaul rata. Masukkan 1-2 cawan air. Bila daging sudah hampir 3/4 masak, masukkan tomato puri, tomato sos, sayur campuran dan toamto yang dipotonfg dadu tadi. Kacau rata dan masukkan garam, gula & serbuk perasa secukup rasa. Sesuaikan rasa-ia harus ada masam dan manisnya.. Biarkan ia reneh sebentar dan matikan api. Shabsuka ini haruslah tidak terlalu cair atau kering.)




Method for preparing Shabsuka:-(Cara menyediakan dan menghidang shabsuka)
Put the beef in a bake able dish and level it.
Sprinkle all the topping ingredients like the tomatoes, onions, chillies, coriander leaves and fried shallots on top of the beef mixture. Make small holes for eggs and bake at 180C degrees for 15 minutes or at least till the eggs are almost cooked. Scoop the some mixture and serve hot with white toasted soft bread or toasted french loaves.-(Bila daging sudah masak, masukkan kedalam loyang atau mangkuk yang boleh dibakar dan ratakan. Taburkan bahan2 taburan, seperti tomato, bawang, lada, daun ketumbar/sup dan bawang goreng diatas daging tadi. Buatkan lubang untuk telur dan bakar 180C selam 15 minit atau hingga telur hampir masak. Ceduk sedikit adunan tadi dan hidangkan dengan roti putih atau roti perancis bakar/panggang)


Note* Another method of serving shabsuka.
Serve beef mixture on a plate. Sprinkle the toppings. Add fried eggs.(No need to bake)..
and dip in with bread.-(Kaedah lain, ketika menghidangkan shabsuka, adalah, ceduk adunan daging keatas pinggan, taburkan bahan2 taburan dan makan  dengan telur yang sudah digoreng dan cicah dengan roti.(Tak perlu dibakar)


38 comments:

JUICY CAFE said...

as-salam sis..
sungguuhhhh sungguhhh mengiurkann..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam K.Ayu.Apa kabbar?Slmt menjalani ibadah puasa..

Nampak sedap shabsuka tu...nambah2 mkn masa berbuka tu nanti.InsyaAllah.

~~zana@pb~~ said...

Ayu....time akk baca ni, dah nak dekat berbuka. Mcm nak cuba la lauk ayu ni, mkn dgn nasi boleh ke?

ijayuji said...

Salam mama ayuu!!! selamat berbukaaa!!! masak apa hari ni?? kita nk tumpang berbuka kat sini boleh tak? nak berbuka dgn pakwe ehehe...sejak beblogging sampai skrg dah berapa tahun ntah nak buat shabsuka suki nitak terbuat buat sampai skrg, sbb tu nak suh mak ayu buatkan hihihi... bila ntah nk sampai seru buat ni huh!

EmbunRosaliza said...

Assalam ayu, dh terliur tahap gaban dh dgn shabsuka ni, tapi tak terbuat lagi huhu, sedapnya nampak tu, ptt la anak ayu suka

Naz / Nadz COSK said...

Akakkkkk best nyeee.. resepi shabsuka ni, macam2 versi dah ada dlm simpanan naz.. buat je yg belum...

adda syuhada said...

Erkkk!!!speechless.......

hana said...

aduhaiii saya sangat suka sama ini shabsuka... tp sampai skrg lom penah nak suka suka membuatnya... bila la shabsuka mau suka sama saya.. huhu

rasanya kakyu ngan kaknur dah berkali2 buat.. tp bila kiter nak buat nihhhhhh... terhinginnnnn

azian said...

Salam Ayu,
nak try juga sekali...rasa-rasanya org kat rumah akak ni suka masakan mcm ni....

Zaliedana said...

Assalam kak ayu cayang,wah nmpk sodap bngat,klo gini bkn ikram jer suka,sy yg tgk pon dah jatuh chenta..sedapnyer klo mkn ngan roti..ambk rcp dulu,nti2 insyaAllah leh try wat..

zila norazila said...

salam syg kak ayu..sungguh myelerakan..mugkin klu zila dh try jatuh cinta jgk nie..nnt nk try:)

Nur-nba said...

Kak Ayu, saya tergoda.. Copy resepi cepat2.. Bila2 nanti boleh cuba..

Memang kalau masuk blog ni, banyak menu menyelerakan.. :)

Mieza said...

mieza tak pernah makan ni kak..tak leh nak imagine mcm mana rasa dia..teringinnya nak try..jap ekkk mieza nak gi beli tiket kapalterbang ke singapore..jap lg mieza ketuk pintu..tk per..kak ayu tak yah susah2 idang..mieza dah bawa tupperware nak tapau hahahah
nnt mieza nak cuba..:)

Anonymous said...

Ayu...Ksal pun sudah beli daging kisar ingat di hati nak buat shabsuka juga...belum buat lagi..besok nak masak roti kirai..on tues.masuk list jadi boleh ingat...sedaplah Ayu recipe ini Ksal selalu juga buat....Ksal....

Azian Elias said...

sedap sabsuka ni.. i mmg suka. esp makan dgn roti..

kucingorengemok said...

we're having this today insyaallah... tapi stail kita buat lain sikit dari kak ayu... janji sedap! hehe

selamat berpuasa to u & keluarga!

Nuridah said...

Assalamualaikum Ayu,

ya..mmg kita berdua berkali2 dh buat...kak Nur pun dh kerap buat Ayu...hari2 biasa pun buat juga kalau dh malas nk msk nasi.Nanti nk buat juga aah tapi tk tau nk masukkan entri ke tidak...smlm kak Nur masak nasi ayam chef wan pun tk dpt ambil gambar...masuk angin keluar asap la...mana yg sempat aja la Ayu.

Hari itu kak Nur buat hotpot potatoes pun tk dpt snap pict..actually dh 2 kali kak Nur masak...bila nk ambil gambar anak2 dh nk terkam...kita nk kata apa..biarlah dorang mkn..dorang kan lebih important dlm hidup kita.Syafiqah paling suka hotpot potatoes...nanti dier mesti suggest suruh buat lagi.

Ayu,well done darling!!Ehem2 org sebelah panggil darling erk??Hehehe..jeles akak tau!!

Ayu said...

Juicy cafe - walkslm, hehe..thank u sis..bila2 cubalah buat ni ya..

Ayu said...

azatie - walkslm, selamat berpuasa juga buat atie & family ..
buka apa hari ni atie?..

Ayu said...

zanapb - cubalah kak pb..menu ni lagi sedap dimakan dgn roti..kalau nak makan dgn nasi pun no harm lah..cuma maybe kurang kicklah..hehe

Ayu said...

ijayuji - walkslm, hehe..akak ada nak tumpang berbuka rumah ika ni..semalam akak panggang ayam aje..dah buntu nak masak apa dah..hehe..tulah ika, tahun ni akak promote lagi shabsuka ni..selagi ika tak buat tahun depan akak akan promote dan promote lagi..boleh gitu..haha

Ayu said...

embunrosaliza - walkslm, cubalah kak buat..kalau anak2 tak suka toppingnya tu buat macam kita inti daging dgn telur tu aje dibakar..

Ayu said...

Naz - haha..aah Naz memang macam2 versi ada ..kena pilih ikut seleralah ya..suka yang telur dicepluk atau telurnya digorengkan..

Ayu said...

adda syuhada - heheh.. cubalah adda..

Ayu said...

hana - hahaha..hana..itu shabsuka sudah lama suka sama hana..cuma hana
belum suka sama itu shabsuka..wakaka.. eh rymes pulak eh..hahah

Ayu said...

azian - walkslm, cuba silakan Azian kita pun dulu tak tahu menu ni..sekali dah cuba memnag kena betul dgn selera kami..

Ayu said...

zaliedana - walkslm, aah ct..untuk anak2 dia orang mana makan sayur dan bawang kat atas tu..so akak letak inti daging dan pecahkan telur aje..itu dia orang dah berselra makan, apatah lagi kalau kita makan dgn toppingnya lagilah berselra..hehe silakan ct bila2 boleh cuba kan..

Ayu said...

zila - walkslm, silakan zila..harap2 begitulah kalau dah try jatuh cinta ya..heheh

Ayu said...

nur nba - heheh..itu yang akak nak nur tergoda dan bolehlah cuba ya..hehe
kalau nur masuk sini banayk menu itu disebakan puan punya blog ni suka makan dan itu sebab dia montel..hehe

Ayu said...

mieza - akak nak describe pun susah juga ni mieza, sebab tak pasti menu apa yg mirip2 rasa shabsuka ni..hehe kalau nak tahu kena cuba mieza..nak tapau tak apa nanti
akak postkan aje ..hehe

Ayu said...

kak sal - bulan puasa ni kita banyak gunakan daging kisar & kentang lah kak..
hehe..ini pun stok daging kisar dah habis..wah kak sal ada timetable ya iut hariimasak apa..baguslah kak macam tu..dah plan awal2..kta ni yang hari2 buntu nak masak apa..hehe

Ayu said...

azian elias - betul tu azian, memnag sedap makan dgn roti..

Ayu said...

kucingorengemok - heheh betul tu kog.. ada macam2 versi shabsuka ni..ikut mana yang selesalah kan..asal sedapkan..hehe selama berpuasa juga buat kog & family ya..

Ayu said...

Nuridah - walkslm, heheh..tulah kalau dah tahu rasanya pasti berkali2 buat kan knur..
betul tu mana yang sempat ajelah kan kak..kita pun banyak menu yang repeat kita tak ambil gambar, tapi yang ni mesti nak upload kan juga..hehe

ah talking about hotpot potatoes, bulan puasa ni kita belum buat..hari tu buat sheperd's pie..oh fiqah suka hotpot potatoes tu ya..iqram pun sama dia pun suka..hehe

tulah knur..kita baca comment tu..berdiri bulu roma..marsya yang baru berjinak2 baca
dengan meng eja darling tu dia pun boleh terpekik...eee ayah panggil darling..wakakaka....maluuuuu nyaaaaa..hahahaa

Rima said...

as salam Ayuuu
tiap tahun ku lihat and tiap tahun nak buat.. tak terbuat buat.. memang harus lah buat this year and harus lah tunggu hingga ku balik huhu

Nuridah said...

Ayu,

kak Nur tk leh tahan la baca Marsya terpekik...hehehe..sedangkan kat fb akak dh tersenyum2 simpul..tapi kan Ayu,bila kita suami isteri memanggil ngan kata2 yang sedap di dengar dpt pahala..Allah syg tau..jgn berdiri bulu roma..ayu pulak jawab yes honey!!hehehe...

Ayu,sorry ya nanti akak balas..sianghari ayu faham2 la..bila mlm alahai akak mcm pancit pulak...tapi nanti insyaAllah pasti akak balas.

Ayu said...

Rima - walkslm, heheh..tiap tahun menu wajib dirumah ni..hehe..harus dibuat ni Rima..cubalah cuma kalau your family tak tahan pedas cili kisar & rempah kari dalam beef tu u can adjust ikut kepedasan dan cili for topping tu pun boleh dikurangkan....:)

Ayu said...

Nuridah - hahah..aah kak dia boleh terpekik sebab surprise..gitu..itu menunjukkan memang kat rumah kita suami isteri tak ada panggil darling2 or sayang2 ..hahhaa...
Tak apa kak..no hurry take your time..