Monday, April 15, 2013

Swedish Homemade Ikea Meatball


Semenjak Ikea dibuka diSingapura ni ....belum pernah kita merasa meatballs yang dijual difood courtnya..Ini adalah kerana, ia tak halal (updated Nov 2013 kita nampak macam dah halal but no chance to try it yet)...Then bila Ikea dibuka di KL..Kita dengar meatballs disana boleh dimakan...tapi kita belum ada chance pulak nak singgah di Ikea KL ..so tak dapat lah nak merasa apa sebenarnya rasa meatballs Ikea yang terkenal tu..Ramai juga yang dah cuba buat meatballs ala Swedish ni..pergi balik 'U' turn all came to the same atau sikit lebih kurang sama juga recipenya..Ramai juga menggunakan meatballs yang ready made punya (Marina Brand katanya)..tapi kat sini tak ada brand tu..ada  juga brand lain, kita pernah beli tapi sungguh tidak mengena dengan piawan dirumah ni..sebab terasa dagingnya hamis sangat..
So in order untuk merasa meatballs yang agak famous sekarang ni..kita buat homemade punya, google recipe dan didirectkan ke blog puan punya dibawah ni..

As for the sos, kita ternampak kat facebook.. recipe dari Izyan Masterchef kat bawah tu...
(After dihighlightkan oleh, Faa, rupanya recipe asal adalah dari Faa Rosli...bukan dari Izyan..Please take note ya kawan2..)
Lepas semuanya dah siap..kita celur/rebus sayur (letak garam sikit) dan goreng fries to go along with the set of meatballs...Viola!!!...semua laju aje makan tau..memang sedapppp..My mum suka part sosnya tu..the next day..dia beli lagi broccoli dan rebus dan cicah dengan sosnya ..
Terimakasih banyak2 puan2 punya recipe dibawah niya..Minta izin dipanjangkan disini pula untuk teman2 yang lain yang ingin mencuba juga..


Homemade Ikea Meatballs
Sources:-From mytravelmyfood

Bahan-bahannya:
Boleh dapat lebih dari 30 biji-(Ayu timbang dalam 20g each dan dapat dalam 40 biji+-)

Daging kisar  Ramly (yang macam 2 slices daging burger tu)-(Ayu gunakan 500g daging kisar)

Bawang putih – optional, aku tak letak pun-(Ayu letak 1 sudu makan bawang putih kisar)

Sebiji bawang besar Holland – dicincang halus

Bread crumb – takde so aku guna biskut Cream Cracker yang diblend-(Ayu letak 8 sudu makan bread crumbs)

1/3 cawan tepung gandum-(Ayu gunakan 3 sudu makan)

2 biji telur yang dikocok dahulu

1 sudu kecil serbuk lada hitam-(Ayu gunakan 4 sudu kecil lada hitam)

¼ cawan susu-(Ayu gunakan 1 sudu makan aje)

1  sudu makan halia kisar-(Ayu tambah)
Sedikit minyak untuk mengguli

Garam secukup rasa +perasa -(Ayu tambah)



Cara-caranya:

Sediakan periuk kukusan terlebih dahulu.

Mula-mula masukkan daging kisar, bawang besar,bread crumb, lada hitam, tepung gandum, susu, telur dan garam. Uli semua bahan tersebut hingga rata dan sedia untuk membuat meatball.

Letakkan sedikit minyak di atas tangan supaya bahan-bahan tadi tidak melekat. Meatball yang siap diuli dikukus dalam periuk kukusan selama 10-15 minit.-(Ayu timbang 20g each untuk jadikan bebola dan kukus, lepas tu Ayu goreng dengan menggunakan minyak)



Aku pernah buat meatball sebelum ni, tapi guna kaedah bakar. Hasilnya meatball aku rasa kering dan kecut. So aku rasa nak cuba kaedah kukus pulak dan ternyata hasilnya memuaskan hati sebab nampak meatball aku agak kembang.



Sos MeatBall
Original Recipe from:- Faa Rosli 

Ingredients:- --meatball jenama MARINA secukupnya digoreng tanpa minyak dan api sederhana. pastikan selalu balik-balikkan. jangan sampai hangus.-(Ayu gunakan homemade meatballs) --kentang goreng secukupnya.
--1 sudu jem strawberry/blueberry/mixed fruit-(Ayu tak letak ni)


Gravy:-
 2 sudu butter  
1 1/2 sudu tepung gandum
1 biji bawang besar kuning - didadu kecil
 2 biji tomato sederhana besar - didadu kecil
1 1/2 cwn air sejuk 100 ml susu segar/susu cair
 3 sudu sos tomato
 3 sudu sos tiram
2 sudu kicap manis  
2 sudu sos lada hitam/serbuk lada hitam  
1 kiub pati ayam  
1 sudu gula -(Ayu gunakan 2 sudu makan)
serbuk beef gravy segera/1 kiub pati daging



Cara:- ~cairkan butter guna api perlahan. tumis bawang hingga bawang layu dan warna kecoklatan. jgn sampai garing. ~masukkan tepung gandum. kacau hingga berubah warna sedikit coklat. masukkan tomato dan biar hingga tomato layu. ~masukkan air sejuk, susu segar, sos tomato, sos tiram, kicap manis, sos lada hitam, kiub ayam, gula dan beef gravy. kacau rata dan biar sampai mendidih. ~sentiasa kacau bagi tak berketul. perasakan dgn garam jika terasa tawar. kalau kuah terlalu pekat, campurkan sedikit air, dan jika cair, tambah sedikit air tepung jagung. ~kacau sebati. tutup api, blender gravy tadi hingga halus. tuang semula dalam periuk dan didihkan sebentar. kacau sentiasa. apabila sudah mendidih, tutup api dan tuang atas meatball.

27 comments:

Sidratul Muntaha said...

alahai
ngences nengok...

KakAsma said...

Hari tu nampak cikgu zana tayang,hana pun tayang..nampak gaya kena try buat gak..akak sentiasa ada stok daging kisar ramly tu..hihihi ayu dah share resipi tu suka tul...maceh yer!!

It's me... said...

wahhhh harus dicoba nih...
yang duduk KL pun belum tentu dapat pergi laaa Ayu... tak pernahnya lengang tempat tu... tak sanggup nak merempuh lautan manusia... heheheh

faa.rosli said...

akak sorry nak mencelah, tapi faa rasa resepi sos meatball tu resepi faa. sebab ayat resepi tu dah dicopy oleh izyan kat fb dia. maybe ianya hanya resepi tapi ianya diciplak. and faa agak terguris izyan buat macam tu. sorry ya kak..btw nampak sedap sangat meatball akak. peace!

http://faafeefoo.blogspot.com/2012/08/swedish-ikefaa-meatballhehehe.html

Ayu said...

sidratul muntaha - hehe..cubalah dear..sedap ni..

Ayu said...

Kak Asma - cubalah kak..memang sedap ni..meatballsnya tu buat sediri boleh adjust ikut selera..sosnya tu pun sedap..:)

Ayu said...

its me - oh ramai ya kat ikea KL tu ..hehe..kalau macam tu confirm lah kita pun tak tibalah..hehe...cubalah sis..alhamdullilah sedap ni..

Ayu said...

faa.rosli - faa, oh ya ke?..maaf akak tak tahu dear..akak faham perasaan mu ..
begitu juga terjadi pada akak..recipe dikongsi diblog tapi bila tiba difb..orang yang share tu mengaku itu recipe dia...yang ni pulak tak sangka seorang public figure boleh copy recipe orang dan mengaku dia punya..ish ish..ok ok nanti akak edit balik dan linkkan kedapur faa tu ya..Tapi apa2pun sosnya memang kaboomm!! Thank you dear for the recipe..:)

I think if you want to tegur dia kat fb..u can do so?..
Sorry sekali lagi..akak tak bersalah ya..huhu...

ana said...

Amboi3 byknye n3... Kecur kita tau. Ayu ni suka wat kita terguda.... Kita mmg suke meatball ikea tu. Tp hri tu masa sibuk2 kata meat ball daging kuda ikea kl stop jap jualannye. Last wk g ikea tp tk prasan dh jual balik meatball ni ke tak. Kadang kita beli je serbuk sos ikea ni. Balik bancuh je hehe.. Bila fre nti kita nk wat gak cam ayu... Makasih ye

Ayu said...

ana - heheh..n3 semuanya schdeuled ana..set kan during weekend saturdays sunday...oh kira ana dah pernah makanlah ya..sedap ya ana?..
oh ada jual serbuk dia juga ke?..alkisah baru tahu..hehe...buat lah ana, bila free tukan..:)

Zaliedana said...

Assalam kak ayu,sy pon dah prnh wat juga rcp nih n gna meatball marina tuh,ambk rcp kat blog kak sari..Rcp sos tuh mmg sdp..Prnh 3kli pegi ikea,pastu kli yg last nih bru dpt mkn meatball nih,sbb tiap kli p,mmg Q pnjng betul,pastu hubby pon mls ler nk beratur,kli last pegi taun lps,tgh preggy kan,so hubby pon takut bb meleleh air liur,dpt jugalah rsa..mmg sdp betul lah meatball tuh..Walaupon yg marina xsesedap ikea,tapi kira oklah sbb yg marina sdap lagi dri meatball yg jenama lain2 tuh,hehhe..

nazia said...

Salam Kak Ayu, wah bestnye... Finally ade juga resipe Swedish Meatball nie.. tak sabar nak try resipi.. hehe matter of fact dah lama tak masuk dlm blog feeder naz.hehe keep in touch kak ayu. :)

Ayu said...

Zaliedana - walkslm, oh ya ke?..uish dah ramai juga yang buat rupanya ya..akak ni semenjak dua menjak ni memnag dah lama tak blogwalking, nak cakap blogwalking, blog sendiri pun kadang2 tak jenguk juga..itu yang update pun seminggu sekali aje..
itu sebablah siapa guna recipe siapa tak berapa perasan atau pun notice..padahal sumber recipe dari yang sama juga rupanya..isk isk..
so dapat lah juga merasa meatball ikea yang original tu ya..pasti sedap kan ct..
yalah kalau meatball marina tu yang paling pass rasanya just gunakan tu ajelah kan..:)

Ayu said...

nazia - walkslm, aah naz, finally ada juga recipenya kan..kalau kat spore punya confirm tak boleh makan, then nak beli kat KL berapa punya jauh dah..heheh so memang confirm juga kena buat sendiri ler..heheh..cubalah naz..u take care ok..:)

Melly Octaviana said...

Lately banyak post nih kat blog,dah masuk list juga..tengok punya kak Ayu jadi mau makan sekarang juga..huhuhu

ana said...

Ayu, Nk kata sedap sgt ikea nye tu tak la sgt tp bole la sekali sekala tukar selera. And ada jual sos mix tu n jem nye skali. Sos tu 1 paket rm4.90 klau tk silap. Jem dia belas2 hengget. Bila2 ayu mai sini g kelas chef asma ke kelas sapa2 ke bole la try ikeanya ye...hehehe...

Ayu said...

melly - oh ya melly, ramai dah buat ya.. cubalah melly sedap tau..

Ayu said...

Ana - oh ya ke ana..yalah kalau kita naik lagi Kl bolehlah singgah kat kl tu..kalau hubby ok lah kan..yalah kalau cuma nak merasa meatball aje..kena fikir banyak kali juga ni..hehe sebab barang2 ikea sama juga kat sini ...hehe..jem beli kat giant sudah baru berapa hinggit aje kan..hehe

Don't Afraid to Try said...

cantiknya presentation akak...

thanks letak link blog sy kt blog akak...sy pun tumpang resepi orang jugak..

Ayu said...

Dont Afraid to Try - terimakasih dear for sharing the recipe...sedap dan memang berbaloilah buat sendiri meatballs tukan...salam perkenalan dari akak ya..:)

Ms Lia said...

Lia dah buat! 3x! Anak-anak, suami...Makcik pun suka. Alhamdulillah. Terimakasih sgt pada Ayu sebab kongsi resepi ni.

Beli sekilo daging cincang dan buat sendiri, hahhhh...puas makan!

Ayu said...

Ms Lia - wah!!!!..congrats2..
buat sendiri berbaloi dan muai kan lia..hehe..thank u..thank u sudi mencuba..kita pun copy dari orang lia..glad you like it ..hehe:)

Anonymous said...

Salam...fiza here.
tenkiu sbb share resepi. Kt klantan mmg kna wat sndri la ala2 ikea meatball tu..

Nisa said...

salam,saya ikut recipe akak..sedap sgt..bru try buat..mekasih ye share recipe.. :)

Ayu said...

Fiza - walkslm, maaf baru perasan comment fiza ni..betul tu..kalau kat kelantan tak ada ikea kan..cubalah dear..

Nisa - walkslm, terimaksih kerana sudi mencuba ya..

Anys Hazwanie said...

sedapnyer...

http://myartcrafting.blogspot.com

Ayu said...

Anys - cubalah dear..:)