Bila kita masak Ayam Masak Lemak Cili Padi, lauk kegemaran Iqram, Hasif akan mengeluh..Alah!!! asik lauk lemakkkk aje, Asik masakkan lauk untuk Iqram aje!!...Bila mama nak masakkan lauk Acip(Hasif)?..Adehhh...bila dengar anak yang ni complain kita pun jadi serba salah dibuatnya..so mama pun tanyalah..ok esok mama masak lauk Acip..lauk apa Acip nak mama masak?..Ayam Masak Merah lah..katanya..so terjadilah Ayam masak merah versi Ayu ..heheh..actually banyak recipe ayam masak merah out there, saja aje nak cuba versi ni pulak..Alhamdullilah, semua ok aje ..laju aje gear 5 tengok dia orang makan..
Ayam Masak Merah II
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
1 ekor ayam besar dibersihkan dipotong ikut suka (Ayu lumur dengan air asam untuk menghilangkan hamis ayam)
*4 sudu besar cili kisar
*1 bawang besar
*3 biji bawang merah
*5 ulas bawang putih
*2 batang serai
3 biji tomato dibuang kulit dan dipotong dadu
1/2 cawan susu/air
2 sudu besar tomato puree
1 sudu besar gula
garam & perasa secukupnya
Cara:-
Gaul ayam dengan kunyit & garam dan digoreng, ketepikan. Kisar bahan2 bertanda*. Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar hingga naik bau dan pecah minyak.
Masukkan tomato yang dipotong dadu, susu dan tomato puree, gaul hingga rata dan biarkan sebentar.
Masukkan gula dan perasakan dengan garam & perasa secukupnya. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi gaul rata dengan rempah hingga sebati..biarkan ia reneh seketika, ikut suka nak pekat macam mana.
Siap untuk dihidang, taburkan bawang goreng atau kacang peas jika ada.
No comments:
Post a Comment