Monday, March 24, 2014

Serimuka Batik


Assalam, hari ni anak2 diSingapura mula start sekolah untuk semester kedua selepas seminggu bercuti..Seminggu bercuti kami tak kemana2 pun sebab Mr Hubby baru start kerja permulaan bulan March yang lalu kerana 2 bulan MC..as kaki kanannya mengalami 'Achilles Tendon Tear'..jalan terdengkut2 dan menggunakan crutches serta tongkat..nasib baik pakai tongkat aje..tak pulak hisap paip..kalau tak dah pasti macam datuk2 kan..hehehe...

Serimuka Batik, kuih yang kita trial & error..especially bahagian bawahnya tu..sebelum decided to post it here & dimuatkan dalam majalah Aroma January 2014..Sebenarnya kuih ni kita adapted from Serimuka Pandan yang pernah kita cuba dulu..bahagian bawahnya pula, pulut hitamnya tu sebelum ni kita rebus selepas tu bila dicampukan dengan pulut putih then bawahnya jadi very dark dan tak nampak 'bintik'2 atau 'batiknya'..So kita decided to rebus pulut hitam dan buang airnya instead dan toskan selepas merebus..baru digaulkan dengan pulut..

Maybe teman2 boleh check out Talam Pulut Hitam yang pernah kita buat dulu..serimuka sebelum ni yang kita buat..bawahnya lagi hitam dari kuih talam pulut hitam, kalau tidak dibuang airnya..Bila kita surf, ada serimuka batik  yang atasnya 'berbatik' rupanya..Anyway..kuih ni dah berapa kali juga kita buat the past 6-7 months during my absence..Haish..tengok balik gambar ni..rasa macam nak buat lagi lah..Kalau nak cuba sudi2kanlah ya..:)

Serimuka Batik
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
Lapisan Bawah
400gm beras pulut
100gm pulut hitam direbus hingga kembang ketepikan
300ml santan pekat
250ml air 
1 sudu besar gula
garam secukupnya

Cara Lapisan Bawah
Pulut di bersihkan dan rendam sekurang-kurangnya 4 jam- tapis
Masak pulut hitam sahaja hingga kembang, tos dan ketepikan. Masukkan beras pulut (putih) kedalam loyang 10x10 bersama santan, air, gula dan garam. Kukus selama 30 minit. Angkat dan satukan pulut hitam yang telah direbus tadi dan gaulkan. Tekan dan leperkan kedalam loyang  yang telah dialas plastik hingga padat dan rata. (Ayu gunakan sarung tangan pakai buang, gaulkan pulut then ratakan kedalam loyang. Dengan alas plastic lain Ayu gunakan penekan kek lapis dan tekan pulut hingga padat.).


Lapisan Atas:-
Bahan A
250g gula castor
100g tepung kastard
400ml santan pekat
400ml air diblender dengan 10 helai daun pandan -tapis ketepikan

Bahan B
4 biji telur
1/2 tsp garam halus
1/4 tsp pandan essence
pewarna hijau- secukupnya

Cara2nya:-
Satukan bahan2 A kacau rata & masukkan bahan2 B kacau hingga sebati.(Ayu blender aje semua) Tapis kedalam periuk & masak. Kacau hingga naik wap. sekejap aje (Ayu masak dalam 2-3 minit saja).
Tuang keatas lapisan bawah & kukus selama 30-40 minit atau sehingga masak.

25 comments:

Mat Gebu said...

Sebelum solat maghrib, sempat lagi saya skodeng blog akak...godaan melampau kan serimuka batik ni...ehemm

Treat and Trick said...

Sedapnya Ayu kuih tu, terliur dah..Mee yang kak buat tu ala2 Mee Soto cuma kak canpurkan cili padi dalm supnya...

Ayu said...

mat gebu - heheh..terimaksih ya mat..making the time to singgah sini..:)

Ayu said...

Treat & Trick - hehe..oh campukan cili padi dalam kuahnya tu ya..wah lagi best dan terangkat tu kak!!!!..:)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Kak Ayu.Lama tak singgah kat sini.
cantik & nampak sedap serimuka batik tu...rajin kak Ayu.
Alhamdulilah,HB k.Ayu semakin sembuh & sudah mula brkerja....

fazianbatrisyia said...

wow...sedapnya. lama tak buat kuih kukus2 ni...

Honey said...

Hi Kak Ayu,

Sorry selama ni panggil Ayu aje. Bila Mat Gebu dah panggil Kak so maknanya saya pun kena lah panggil pangkat kakak hehe.

Sakit naw hati kite tengok serimuka tu tau! Nak aje cari serimuka batik sekarang jugak! Tapi di mana? hahaha baru first time tengok ni.

Nida Mohd said...

1st time tgk serimuka pulut hitam..mesti rasa dia pun sedap kan..

maz said...

Assalamualaikum kak...smga sihat hndaknya...waaaa klu bab yg susah2...bgi kat akak lahh...adoiii kita asik duk plih buat yg senang jee...bak la 3 ktoi kakk...trgodaa dakuu...oppss...lupa...kita pun dh lama tringin nk buat ombro kek...tpi jenis nk yg senang je...mlss nk deko2 bagai..tu yg smpai skrang duk simpan jdi embroo...hehee...

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ayu...Thanks untuk tips..at least boleh juga saya take note bila teringin nak mencuba nanti...Macam sedappp juga ni

Yatie said...

waduhhhh teruja tngk serimuka batik ni, sblm ni pernah makan ....mmng sedap sngt....tapi tak pernah buat sendiri sbb malas nak tunggu pulut hitam tu empuk...he3..kali ni nak buat gak...tq resepinya..

Ayu said...

azatie - walkslm, atie..hubby dah mula bekerja..walaupun jalan ada sedikit tak normal..tetap pergi kerja..tak boleh cuti lama2..thank you atie singgah sini ya..:)

Ayu said...

fazianbatrisya - tulah akak pun kadang2 gitu juga dah lama tak mengukus kuih terasa teringin pulak kan..:)

Ayu said...

honey - Hi Honey,
hahaha..tak apa..ramai juga yang tak tahu panggil akak by my name..its ok..akak kan modern hahahaa...
kalau honey rajin boleh lah mencuba serimuka ni..Kalau nak ambil hati mak mertua atau bakal mak mertua cubalah buat..hehehe..:)

Ayu said...

Nida - Alhamdullilah Nida, sedap pada akak ni..cubalah nida..:)

Ayu said...

Maz - walkslm, alhamdullilah sihat maz..begitu juga diharap buat maz & family ya.. hahha..maz nak 3 ketoi..itu aje yang tinggal maz..hehe
akak pun baru nilah cuba cake ombre tu..hehe

Ayu said...

sue - walkslm, sama2lah sue..kita sharing & caring..heheh..:)

Ayu said...

yatie - oh ya yatie dan pernah makan ya?..kita tak pernah sebelum ni..tak tahulah sama tak macam yang yatie pernah makan tu..pulut hitam tu rebus sekejap..agak2 dah lembut oklah tu..sebab lepas tu kita kukus dia lagi kan..:)

zila norazila said...

akk kita rasa mcm susah gitew..akk mmg teror klu yg susah nie..sdpnya kak..

Liza said...

perghhhh, mengancamnya serimuka batik akk..liza skrg ni kena control masak sbb air kena catu, susah...sian kan, hihihii

ACU APED said...

sedapppp

Ayu said...

zila - eh taklah susah zila..akak rasa buat kuih ros tu lagi susah..heheh..bila2 cubalah dear..:)

Ayu said...

Liza - ayoyo..kena catu air ya..memang susah kan tak ada air..
cian dia..sabor ajelah ya Liza..

Ayu said...

ACU APED - Alhamdullilah sedap..:)

wholesale stainless steel jewelry said...

Nice post, i hope everyone will like your post..