Thursday, November 27, 2014

Laksa Kedah Special

Ini pun recipe kena cepat2 uploadkan sebab dah tayang kat instagram...hehehe...waduh ..siapa suruh tayang cepat2 ..kan dah kena upload kat blog cepat2 juga...hahaha...
ok ok...laksa kedah ni lebih kurang juga rasanya macam Penang Laksa yang kita pernah cuba dulu...cuma yang ni tak ada letak nenas, lengkuas & petis...
Buat pun guna 1/2 kg ikan parang aje...memang buat untuk satu kali makan, untuk lunch ...
takut tak habis kalau buat banyak2..yalah..hubby kita kalau makan satu kali aje..dinner nak makan lain pula..memang confirm duduk dapur ajelah kalau hujung minggu...hehehe...
Mr hubby mula2 makan, macam tak confident aje kita tengok...sekali dia cakap..bolehlah tambah lagi sepinggan...hehehe..suka dalam hati kita sebenarnya...hehe...

Laksa Kedah Special
Sources:- Tulip77@myresipi 
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction  
Bahan-bahan ( 5 org )
  • 2kg ikan kembung - buang ekor & kepala-(Ayu guna 500g ikan parang)
  • 2btg bunga kantan - dipotong dua-(Ayu guna 1 batang)
  • 3 ikat daun kesum-(Ayu guna 1 ikat)
  • 3sb cili giling
  • 10bj cili padi - ditumbuk halus
  • 20 keping asam gelugor-(Ayu guna 6 keping)
  • 20gm belacan
  • garam & serbuk perasa
  • - Bahan-bahan ulam -
  • 1 labu bawang besar
  • 1bj salad buah
  • 1 ikat daun selum-(Ayu tak letak /stok tak ada)
  • 1 btg timun
  • 3bj telur rebus
  • 3bj limau sambal
  • 1 btg bunga kantan
  • Laksa sediakan seperti arahan di pek

Cara-cara


  1. Ikan dibersihkan,masukkan dalam periuk besar bersama 10 keping asam gelugor. Isi air hingga menutupi ikan & rebus hingga hancur.(Ayu guna 3 keping sebab guna ikan 500g aje)
  2. Bila dah hancur,bawa keluar ikan & tunggu sejuk,air rebusan jgn dibuang biarkan dlm periuk. Asingkan isi ikan dr tulang kemudian blend hingga hancur.
  3. Masukkan ikan yg dah di blend tadi dalam periuk yang sama. Masukkan bunga kantan,asam keping,daun kesum,cili giling,cili padi dan belacan. Masak dengan api sederhana,biarkan mendidih dan sentiasa panas.
  4. Bila kuah terlalu pekat, tambahkan air supaya kuah laksa jgn terlalu cair dan jgn terlalu pekat.
  5. Masukkan garam & serbuk perasa.
  6. Bawang besar, salad, daun selum, timun dan bunga kantan dimayang halus. Timun & limau sambal dipotong dua.
  7. Masukkan laksa dalam mangkuk dan taburkan bahan2 ulam dan siramkan kuah laksa semasa tgh panas. Siap utk dimakan.

28 comments:

LiNa_Pg said...

Assalam kak ayu nmpk sedap laksa kedah ni.
laksa png n kedah rasa lebih kurang jer.Cuma kalau png takde telur rebus, ulam lak simple daun colgate/salad,timun dan bawang.

siti natrah said...

wah bestnya....kecur air liuq den ni..huhu

Bicara Kak Noor said...

assalam ayu, sama lah akak selalu kat insta laju je kan pastu lamaaaaaaaa baru masuk blog hahaha sebab lambat kalau ig letak je gmbar dah siap apa2 sedap laksa kedah kalah orang kedah tau

Cheq Sue said...

Aduhhhh... sedap la pulak laksa ni. Dh la perut blm masuk apa2 ni kak...

Honey said...

Salam Kak Ayu,

Tudia laksa kedah dia! Punya banyak cabai melaka! Tak pedaih ka?

cheq da said...

Tgk laksa terus mengidam...

adda syuhada said...

Sedapnyer...

tun_telani said...

Oooo. gini rupa2nya laksa kedah.. tun cuma tau laksa penang, ganu, ngan johor je. sbb org ganu kan, jd tun mkn laksa ganu je ngan laksam. huhu

Rosmawati Mohd Khatib said...

Assalam Ayu Akak timbul kembali setelah 2 tahun terdiam...harap Dik Ayu masih ingat Akak..Laksa looks Yummy!

Kak Watie said...

By the way Akak have moved to a new blog sebab byk masalah timbul since dah tinggal lama..lost my email

NoorMasri said...

sedapnya Ayu, laksa tu...!!

Rosdi Eunos said...

Haha.. tersama lak menu kita minggu lepas. Makan laksa. Hahaha... this one's nice. Tapi kat JB ni tak banyak yang buat laksa kedah ni. Kalau dulu2 teringin nak makan, bila anak buah balik Perlis kirim kat dia pes. Makan yang segera jer..

Rosdi Eunos said...

Semalam masa browsing browsing blog Ayu, ternampak talam banjar tu ... berkobar kobar nih... sy kalau kuih yang ada pulut then gula melaka memang suka..

Ayu said...

Lina - walkslm, tulahkan laksa penang & kedah macam sama aje..mungkin sebab dah dekat daerahnyakan...ooh laksa penang tak ada telur ya..akak pernah makan kat batu feringghi macam ada telur kot..entahlah ..kita main lebur aje..hehe

Ayu said...

siti natrah - heheh...marilah jemput ..hehe

Ayu said...

kak noor - walkslm, hahaha...betul tu kak noor..sekarang insta & facebook cepat sekali..blog ada lambat sedikit walaupun blog lagi best letak recipenya...itu yg kadang2 teragak2 juga nak masukkan dalam insta..sebab takut basi gambarnya..dan kalau terus masuk insta nanti blog tak ada materials pulak nak update..:)

Ayu said...

cheq sue - heheh cheq sue..perut tenagh lapar tengok apa pun sedap kan..heheh

Ayu said...

honey - walkslm, hahah inilah laksa kedah akak..cabai melaka mesti lebaih..kalau tak tak best..lagi pedaih lagi syok..hahah

Ayu said...

cheq da - hahahha..pergi cepat buat ya..heheh

Ayu said...

adda - jemput adda..:)

Ayu said...

tun - aah tun gini laksa kedah or penang..laksa ganu akak belum pernah cuba nak buat juga nanti yang macam laksam tu..:)

Ayu said...

rosmawati - walkslm, anjattt gegirl!!!..ingat rosmawati mana alih2 kata timbul selepas 2 tahun!...wakakaka..kita blurr kejap kak!!..rupanya kak Watie!!!!!!!..
how are you kak..rinduuuuuuunya...oh dah tukar blog lain ya...ok ok nanti kita singgah ya..muahhh:)

Ayu said...

noormasri - alhamdullilah sedap kak..:)

Ayu said...

rosdi - betul tu..memang susah juga nak dapatkan laksa kedah/penang kalau diselatan nikan..selalunya laksa bersantan..oh ada pes laksa penang juga ya...
samalah kita Rosdi, kita pun suka kuih yang ada pulut dan gula melaka..talam banajr ni kita nanti nak cuba yang guna beras yang dikisar pulak..recipe dah ada tapi nak memmbuatnya entahlah bila..:)

aquarius morius said...

Blogwalking sambil baca entri. :)

Aquarius recently post : Bagaimana akhirnya saya berjaya atasi masalah rambut gugur.23206

zila norazila said...

sedapnye kak..lama x mkn laksa lh..

Ayu said...

aquarius - thank u sudi singgah..:)

Ayu said...

zila - alhamdullilah zila..sedap juga ni...:)