Friday, April 01, 2016

Brownies Kedut


Assalam, akhirnya computer dah tiba & photoshop dah installed...this was the first picture yang kita edit..brownies kedut..yang viral a few months ago...Ceritanya kita ternampak brownies ni di Instagram Kak Cek..mulut & tangan ni 'ter'gatal tegur..'suka tengok kedut2 tu...any tips boleh share ke kak cek?kita leave comments diinsta Kak cek....nak minta resepi segan oi.. so ingat  just minta tipslah...yalah .manalah tahukan orang buat business ni..kita takut minta resepi kang kena reject maluuuuu weh...hahaha...

Alhamdullilah Kak Cek dengan senang hati dan tak lokek terus pm kita difacebook ...Waduh!..sukanya bukan kepalang...bagai pucuk dicita ulam mendatang...yang diminta tips tapi Kak Cek terus kasi resepi!!!...semuga murah lagi rezeki kak Cek..
Lepas tu terus kita buat brownies ni untuk class party si iqram..tak sangka pulak dapat order lagi dari kawan2nya...

Kebetulan waktu tu Jue dari Juicy cafe tanya recipenya bila dia nampak kita upload kat Instagram..terus kita pun panjang2kanlah pula resipinya ni ..heheh..lepas tu dah historylah..Jue cuba dan post pula diinsta, facebook & blognya.. ramai yang dah mencuba...shukur alhamdullilah...benda baik haruslah disharekan..ada juga yang siap ambil order kita tengok...good job ladies...:)
So here is the recipe yang kak cek kasi tu..kita cuma adjusted tepung naik sendiri sebab nak browniesnya tinggi sikit..and chocolatenya kita mix milk, dark & semi sweet ...

Brownies Kedut 
Sources:-Kak Cek
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
BAHAN2
1 1/3 cawan semi sweet choc chip ( akak guna 200gm compound dark choc Jenama Lebourne)-(Ayu guna valrhona dark  chocloate + semi sweet+ milk chocolate))
68 gm butter ( akak guna tatura) -(Ayu guna scs butter)
1 sk vanila
1/2 cawan gula perang
1/4 cawan gula castor
2 biji telur
1/3 cawan super fine flour-(Ayu guna 60g self raising flour)
3 sb koko powder
1/4 sk garam

CARA2
1. Choc dipotong kecil dan dicairkan bersama butter (akak guna microwave je...)..-(Ayu guna double boiler) ...campurkan vanila ketepikan...
2. Tepung..koko..salt...diayak...
3. Gula dipukul kembang bersama telur...masukkan adunan choc tadi...kacau sebati...akhir sekali masukkan campuran tepung...kaup balik kan je...jgn overmix
Guna loyang 8" × 8"
Bakar temperature 160 C dalam masa 20 - 25 min...
Kak cek bakar guna microwave oven.  Ayu bakar guna convenctional oven.

Note Dari Kak Cek :
Kalau suka kacang ..leh la masukkan masa masukkan tepung ...adunan choc tu tak yah tunggu sejuk sgt...suam sikit2 dah boleh masuk dalam adunan telur yg dah dipukul kembang ....
Akan jadi lebih berkilat dan sedap bila kita guna good quality butter and choc.

6 comments:

LiNa_Pg said...

Assalam kak ayu..
Cantiknya en.kedut tu...saya lom sampai seru lagi nk mngedut ni hehee..mewah ngn rasa coklat tu

Monica Rampo said...

Salam kak Ayu,
wah cantik sekali kedutan browniesnya, benar-benar kelihatan kak...
rasa ingin coba buat juga, ahai sudah ada resepnya di sini, nanti saya mau coba juga kak..
thanks for the recipe kak...

Ayu said...

Lina
Walkslm, oh ya ke Lina... Tak apa lah bila seru datang tu boleh lah mencuba...
Akak pun dulu gitu juga...bila lama2 teringin pulak nak mencuba...heheh

Ayu said...

Monica
Walkslm, ya Monica...cubalah..kedut2nya tu kerana sukatan Gula yg digunakan...Kalau dikurangkan mungkin kedut2nya
Tidak Akan menjadi....bila2 Cuba ya...;)

mamasya said...

Assalammualaikum Ayu..lama tak singgah blog Ayu.moga Ayu sekeluarga sihat. elok cantik brownies kedut Ayu.ramai dah mencuba.... mamasya yg belum berkesempatan nak buat...kiv resepi dulu...

Ayu said...

mamasya
walkslm, mamasya..apa khabar mama disana..lama juga tak dengar khabar
..ni baru nak start balik mengupdate blog...hehe..