Friday, October 28, 2016

Nasi Ayam Sedap

Sebelum ni kalau buat nasi ayam ..tak lain tak bukan..kita mesti buat Nasi Ayam Ipoh ..itu aje recipe yang kita buat dan buat ..Kali ni nak cuba nasi ayam sedap ni pula..Nak try..betul ke sedap..hehehe..Ermm..memang sedap rupanya.....tak menyesal cuba dan memang kena dengan namanya... Recipe dapat kat Fb..bila type balik, rupanya recipe asal dari blog Che' Nom...first time juga masak nasi ayam kuning warnanya..hehe..
Feedback dari anak2...Mama nasi ayam ni rasa macam nasi ayam yang kita beli kat RnR..kat Malaysia kalau kita berhenti makan tu kan....Oh ya ke kita jawap..hehehe..
Biasanya kalau masak nasi ayam..rumah kita ni 1 ekor ayam tak cukup..mesti nak 2 ekor..kalau tidak..ayamnya dah habis nasinya pula banyak lagi...

Hari ni..later kita nak pergi jumpa doctor..after desakkan demi desakkan dari Mr Hubby...pertama..sebab..dia dah 4 kali jumpa semut hitam berlegar2 ditoilet bowl bilik air kita...& that toilet only Mr Hubby, Marsya & me yg guna..kedua..kita ada rasa numbness dbawah tapak kaki..third kita selalu rasa haus aje..So Mr Hubby suspect kita ada diabetes..Huhu..aduiiiii....but I don't really like sweet stuff you know! I told him..?How can I can get diabetes!!!... You just go & check lah...he demanded..bila checked kat internet..makan nasi banyak pun boleh cause diabetes...then lagi2 both my parents ada history of diabetes.....so going to do the check up later....hopefully I don't have lah ya...please pray for me...:)



Nasi Ayam Sedap
Sources:- Che' Nom via FB
Tried & tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan untuk ayam(direbus):-
1 ekor ayam dipotong 8
2 ulas bawang putih ditumbuk halus
2cm halia ditumbuk halus
1 kiub ayam

Bahan untuk Ayam(diperap):-
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
1 cm halia, ditumbuk

2 ulas bawang putih ditumbuk halus
1 sudu besar kicap cair
sedikit  madu untuk sapuan

Bahan untuk Nasi:-
3 cawan beras
4 cawan air rebusan ayam
2 sudu besar butter
1 cm halia ditumbuk halus
3 ulas bawang putih ditumbuk halus
sedikit garam
2 bunga lawang*
4 buah pelaga*
1 kayu manis*
1 batang serai diketuk
2 helai daun pandan
sedikit kunyit untuk warna & aroma

Bahan untuk Sos:-
5 biji cili merah
3 ulas bawang putih
2cm halia
1 sudu besar cuka
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
1/2 cawan air rebusan ayam

Bahan untuk Sup:-
air rebusan ayam
1 biji bawang besar dikisar
rempah sup bunjut-(Ayu guna 2-3 sudu besar rempah sup)
garam
daun sup dan daun bawang yg dihiris

Bahan untuk kuah kicap:-
kuah kicap perapan ayam diatas tadi
kicap manis cap kicap udang
sedikit garam

Cara penyedian AYAM:-
Bersihkan ayam, toskan dan lumurkan dgn 2 ulas bawang putih dan halai yg diketuk.
Rebus ayam bersama kiub ayam sehingga empuk. Angkat ayam dan perap dengan bahan perap selama 1/2 jam(rujuk bahan perap untuk ayam)
Kemudian goreng dalam kepanasan api sederhana seketika angkat san sapukan dengan madu.

Cara untuk memasak NASI:-
Basuh beras dan toskan air
Panaskan butter lalu tumiskan rempah tumis(*), daun pandan, serai, halia serta bawang putih hingga garing.
Masukkan beras dan masak seketika sehingga naik aroma dan bau. Masukkan air rebusan ayam, garam dan kunyit secukupnya. Masak nasi seperti biasa.

Cara memasak SUP:-
Rebus air rebusan ayam bersama rempah sup bunjut,bawang besar dan masukkan garam secukup rasa.
Taburkan dengan bawang goreng dan hirisan daun sup.

Cara untuk memasak kuah kicap:-
Campurkan semua bahan untuk kicap dan masak seketika. sejukkan sebelum hidang.

TIPS:-
Pastikan ayam tidak direbus terlalu lama kerana nanti apabila direbus terlalu lama isi ayam akan mudah hancur ketika menggoreng.

8 comments:

Juls Julie80 said...

salam ziarah..

sedapnyer nasik ayam tu....lama x buat nasik ayam...

sama la kita sis...saya lak mmg ade poblem pada inbalance hormon..x leh produce insulin secara normal..so chances utk dpt diabetes mmg senang... skrg dah start makan ubat diabetes dah setahun... redho... tp tekak kita ni..mmg cabaran sangat nak elak manis2 & nasik apatah lagi..sobs..sobss..sobbssss :'(

Ayu said...

Salam kenal juga buat sis..
Alhamdullilah..nasi ayam ni sedapp..

Baru balik dari clinic ni..
Results sungguh menyedihkan..kita ada diabetes rupanya..tak sangka boleh dapat..
Kena makan ubat lah gayanya..betul tu redho ajelah kan..as for me confirm kerana nasi & mungkin juga kita kurang exercise...
Lifestyle kena tukar lah nampaknya..;(

Monica Rampo said...

kak Ayu, sorry to hear that kak Ayu ada diabetes, harus banyak makan sayur dan buah kan kak.. harus kurangi nasi2-an
oh iya, ibu saya juga kena diabetes kak, terkadang kalau kadar gula tinggi karena tak kontrol makan jadi untuk balancekannya, ibu saya minum jus peria kak tanpa diberi gula pastinya, pahit memang

semoga kak Ayu bisa atur makan dan tetap semangat ya kak

tapi tetap saya terliur dengan nasi ayam sedap ini, tak boleh lihat kata sedap di belakang judul post kak Ayu, mesti tergoda he he he

Ayu said...

Monica
Ia monica..nampaknya sudah terkena...tak boleh lari ...
Banyak yang akak kena adapt sekarang dan belajar...
Selama ini ingatkan makan manis2 aje yg boleh dapat diabetes...rupanya nasi juga will cause diabetes...
Dengan lifestyle yang tak berapa active...kena banyak exercise...
Terimakasih ya monica.....

Phong Hong said...

Wow, your nasi ayam looks so sedap! There are natural remedies and dietary control to help keep diabetes in check. Please take care. Ayu.

Ayu said...

Phong Hong
Thank you Phong Hong..
dah kena makan ubat now...huhu....:(

LZ - The Blog Owner said...

Assalamualaikum Ayu,

Lately saya suka jugak buat nasi ayam.. Bahan-bahan semua ada tinggal lebur..

Jaga diri, jaga kesihatan Ayu..

Ayu said...

LZ- The Blog Owner
Walkslm sis..betul tu masak nasi ayam mudah ajekan..

Terimakasih ...will do..insyaallah..;)