Friday, November 18, 2016

Ikan Merah Masak Mengkulu

Ikan merah ni Mr Hubby yang beli..satu hari tu dia bawa balik beberapa jenis ikan dari pasar..mostly ikan merah...kalau kita pergi pasar, kita beli ikan sikit aje..heheh..yang banyak ayam & daging serta udang..then kita pula suka beli ikan yang jenis kecil2 sebab suka goreng..walaupun nak menyiang nya ada leceh sikit tapi kita suka makan ikan kecik2..
maklum ler bukan peminat ikan sangat sebenarnya pun...

Kalau sekeping macam kat atas tu kita boleh makan sebelah aje..tapi kalau Mr Hubby, 2 keping kasi kat dia pun boleh habis..memang suka makan ikan..
Kalau anak2, memang kuranglah kan..tapi for this lauk, to 'con' them, I suapkan dia orang makan..bayangkan yang satu dah 15 tahun & the other dah 10 tahun..both I suapkan so that they dont see its fish!..heheh..Percaya tak..my anak yang dua orang ni walapun dah besar suka kalau kita suapkan makan..mereka berselera tau..Alah bukannya selalu kita suapkan..sekali2 aje ..the bond is there you know.. I want them to remember, tangan mama dia orang yang suapkan makan so that they will ingat later part in their life betapa sayangnya mama pada mereka..(eh macam sedih pulak type ni..)

Kalau yang tertanya2..Mengkulu tu apa?..Mak pun tak tahu ..bila browse the net..Bengkulu tu adalah satu daerah di Sumatra Barat..in English Bencoolen..mungkin juga ini masakkan daerah itu..asal boleh aje lah..hahaha..

Ikan Merah Masak Mengkulu
Sources:-Majalah Sutera Feb 2012
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan A:-
10 keping isi ikan dory-(Ayu guna 5 keping ikan merah)
6 sudu besar lada kisar
4 biji buah keras ditumbuk halus
1 sudu teh serbuk kunyit
4 biji  limau nipis diperah jusnya
garam secukupnya
(Disatukan dan perapkan dengan isi ikan)

Bahan B:-
1 sudu besar serbuk rempah kari ikan
15 biji bawang kecil
2 batang serai-(Ayu blender kering)
4 ulas bawang putih-(Ayu guna 2 biji aje)
2 helai daun limau
2 tangkai daun kunyit 
(Bahan dihiris)

1 kotak kecil santan-(Ayu guna 1/2 kotak aje) +air
garam & gula secukupnya
minyak secukupnya

Cara:-
Panaskan minyak didalam kuali, kemudain goreng isi ikan yang telah diperapkan sehingga kekuningan. Tuskan.
Panaskan minyak didalam kuali lain kemudian tumis bahan yang dihiris.(Ayu masukkan sekali lebihan bahan perap tadi juga). Apabila naik aroma, baru masukkan serbuk rempah ikan. Kacau sehingga rata baru tuangkan santan dan masukkan sedikit air.
Apabila mendidih, masukkan ikan yang telah digoreng, garam & gula secukupnya.Kecilkan apidan masak sebentar.
Masakkan ini enak dihidangkan dengan nasi putih & keesokkan harinya.

8 comments:

Phong Hong said...

Oh Bencoolen....PH pun tertanya-tanya apa tu Mengkulu sebab tak ada dalam ingredients hah..hah... Anak-anak Ayu manja kan? Suka mak dia suapkan nasi. Lagi sedap kot kalau mak yang suapkan :)

Nooriah Abdullah said...

Wah salute lah Ayu sangup suap kan anak yg dh besar panjang gitu, mcm ni lh seorang ibu yg baik kan
Btw masak ikan tu sedap sngt kan bolehlah cuba nnt

Monica Rampo said...

oh kalau kita sebutnya Bengkulu kak, propinsi di sebelah barat Sumatera... he he he saya baru tahu juga ada masak bengkulu ini..
aih aih iya ya kak memang kalau disuapi begitu anak tidak tahu bentuk ikannya ha ha ha

oh iya kak, saya sudah posting ayam phat phetnya sudah link ke blog kak Ayu ya, terima kasih kak untuk resepnya

Amie said...

Ingatkan ikan masak mengkudu... rupanya mengkulu @ bengkulu he he heee

Ayu said...

Phong Hong
hahaha..cari juga Mengkulu itu apa..tapi yang keluar Bengkulu..hehe
My anak2 yes manja..kadang2 I felt macam over pampered gitu..hahaha..kadang2 rasa nak lempang aje..hahaha..itu yg sekali2 suapkan dia orang makan ..I felt the bond and closeness dengan dia orang..:)

Ayu said...

Nooriah
Alahai kak Noor..tak selalu lah kak Noor..kadang2 aje..tengok juga mood kita..kalau tak busy oklah suapkan..kalau busy makanlah kau situ..hahaha...
lauk ni bila kuahnya dah serap maknin sedap kak noor..cubalah ya..:)

Ayu said...

Monica
ya Monic..a province di Sumatra Barat..Kalau Monica baru tahu ..akak lagilah ..hehehe
Ya sebenarnya akak suap sebab tak mau anak akak nampak ikannya..hahaha kalau mereka nampak makanya dia orang tak mau makan..Marsya siap tanya ini apa yang mama suap..akak jawap ayam!..hahah ya dia pun telan lah..
yang besar akak beritahu juga itu ikan..asal tak ada tulang dia ok aje..cuma slow sikit makannya..hahaha..

Oh ok sudah post ya..ok ok nanti akak datang ya..terimakasih ya Monica..:)

Ayu said...

Amie
hahaha..mengkulu @ Bengkulu ..tak kisah kan Amie..asal sedap masuk perut ku..hahah