Sesekali kita suka beli cenkerang macam ni buat lauk..itu kalau dah boring masak ayam, daging atau ikan..lagi pun nak masaknya senang dan normally kita beli kat pasar or supermarket, fresh2 kita terus masak..tak simpan dalam fridge pun..kali ni masak lokan ni goreng dengan cili padi...actually sebelum ni pun pernah juga goreng dengan cili padi..tapi kali ni kita tambah daun sup & bawang tu..lagi sedaplah pada kita..cubalah kalau dah buntu nak masak apa tu kan..makan dengan nasi panas(oops kita kena kurangkan ler) pun dah boleh jalan terussss.....:)
Lokan Goreng Cili Padi
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
1 kg lokan/lala/siput buluh dibersihkan & tos ketepikan
*4 biji bawang putih
*2 biji bawang merah
*1 biji bawang besar
*1 inci halia
*5-10 biji cili padi ikut kepedasan sendiri
(*bahan dikisar)
4-5 biji cili padi diketuk
2 tangkai daun sup & bawang dipotong 1 inci panjang
garam & serbuk secukup rasa
Cara:-
Tumis bahan2 kisar* hingga naik bau & pecah minyak. Masukkan lokan yang telah dibersihkan, gaul rata. Perasa dengan garam & aji, kacau lagi. Tutup periuk/kuali dan biarkan ia masak hingga kulit lokan terbuka. Tambah rasa apa yang kurang. Masukkan cili padi ketuk, hirisan daun bawang & sup, gaul rata. Siap
No comments:
Post a Comment