Sebelum raya habis, better put up this kek lapis recipe. and the other one tu lepas nilah ya...percubaan pertama buat kek lapis limau perut/purut ni....buat pun 1 adunan aje..nak menambahkan kek2 kat atas meja..hehe...the 2nd last and last layer tu tertebal sikit sebab dah tinggal itu aje balance from each mixture, kalau ikut sukatan 2 scoop(senduk) mixture for each layer, tapi I've got 21/2 so tuang aje lah..sayangkan kalau buang...recipe from Bro Rozzan yang pandai melapis kek..thanks Bro for the recipe ya..
Bahan-Bahan
250 grm mentega
2 sudu makan susu pekat
½ tsp vanilli
10 kuning telur
4 putih telur
160 grm gula
90 grm tepung Hong Kong
2 sudu makan badam kisar
½ sudu teh baking powder
1½ - 2 sudu makan kulit limau purut (parut)-(Ayu letak 1 sudu makan)-jangan letak terlalu banyak nanti rasa pedah kulit limau tu
1 tsp warna hijau
Peraturannya
1. Mentega, vanilli dan susu pekat dikacau hingga kembang. Ketepikan.
2. Pukul putih telur bersama baking powder hingga kembang. Masukkan gula sedikit-sedikit sehingga habis. Pukul lagi hingga naik dan pekat.
3. Masukkan kuning telur satu persatu dan terus pukul hingga sebati.
4. Masukkan mentega yang telah dikacau tadi ke dalam adunan putih telur. Kacau rata-rata lalu masukkan tepung sedikit demi sedikit.
5. Masukkan badam dan parutan limau purut. Kacau hingga rata. Bahagi adunan kepada 2 bahagian. Satu biarlah plain dan yg satu lagi dibubuh pewarna hijau.
6. Bakarlah selapis demi selapis hingga masak.
Nota:
1. Saya gunakan loyang berukuran 7"x7".
2. Setiap lapisan saya gunakan 1 senduk bumbung adunan.
3. Bakar menggunakan api grill (suhu 200 - 210 C)
Sources:-From rozzan.blogspot.com
4 comments:
ayu, limau perut? or limau purut? hehe
Nor - hahaha.actually kita pun tak sure lah Nor..mana yg sepatutnya.....asal bunyi nya lebih kurang sama, bedal aje lah..wakakaa
In between cake tkyah letak anything ke?
Anonymous - in between cake kita brush off with thin layer of butter aje..not so much nanti berminyak pulak just very thin..
Post a Comment