Teringin pulak nak makan kek, tapi nak yang simple2 dan tak muak..basically an everyday cakelah just simple buat minum petang or breakfast..Decide to bake this cake again, the last time I baked this was for my birthday a few years back..dan juga ada dibuat muffins out of this,..
During those were the days..memang tak reti nak adjust sukatan gulanya tu..So kita buat ikut bulat2 ler..aduhai manis gedegak!!!..Dah lama perlahan2 ... bila nak buat kek, sukatan gulanya tu yang kita tengok dulu..next mesti nak ada tepung, pernah dah half way nak buat kek sekali realised dalam sukatan tak gunakan tepung or tepung yang digunakan sedikit aje..terlalu lembik ler keknya tak boleh diterima rakyat dalam rumah ni..hehe..Yalah kenalah ikut selera ramaikan kalau tak siapa pulak yang nak perhabiskan business kek kita ni..
So this time, selepas diadjust...perfect ditekak kita dan my family..
If you noticed, kek yang kita buat ni sememeh ..sebab kita potong just a few minutes lepas dikeluarkan dari oven, Kita baked waktu malam, sebab ingat nak bekalkan Mr Hubby for his breakfast in the morning. So cepat2 potong dan ambil gambar as kalau potong waktu pagi confirm tak sempat dan kelam kabut punya..Itu yang coklatnya nampak cair dan lembik..Tapi kalau dah sejuk cantik aje bila dipotong tu..Untuk kek ni juga, kita tak buat chocolate ganache dan orange syrupnya sebab pada kita kek ni dah cukup sedap makan gitu aje..
Terimakasih buat Kak Rinn for sharing ya..
During those were the days..memang tak reti nak adjust sukatan gulanya tu..So kita buat ikut bulat2 ler..aduhai manis gedegak!!!..Dah lama perlahan2 ... bila nak buat kek, sukatan gulanya tu yang kita tengok dulu..next mesti nak ada tepung, pernah dah half way nak buat kek sekali realised dalam sukatan tak gunakan tepung or tepung yang digunakan sedikit aje..terlalu lembik ler keknya tak boleh diterima rakyat dalam rumah ni..hehe..Yalah kenalah ikut selera ramaikan kalau tak siapa pulak yang nak perhabiskan business kek kita ni..
So this time, selepas diadjust...perfect ditekak kita dan my family..
If you noticed, kek yang kita buat ni sememeh ..sebab kita potong just a few minutes lepas dikeluarkan dari oven, Kita baked waktu malam, sebab ingat nak bekalkan Mr Hubby for his breakfast in the morning. So cepat2 potong dan ambil gambar as kalau potong waktu pagi confirm tak sempat dan kelam kabut punya..Itu yang coklatnya nampak cair dan lembik..Tapi kalau dah sejuk cantik aje bila dipotong tu..Untuk kek ni juga, kita tak buat chocolate ganache dan orange syrupnya sebab pada kita kek ni dah cukup sedap makan gitu aje..
Terimakasih buat Kak Rinn for sharing ya..
ORANGE CHOCOLATE CHUNK
CAKE
Original recipe can be found here
Original recipe can be found here
Sources:-From RinnChan Fotopages
Tried & Tested:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Tried & Tested:-From Ayu@curlybabesatisfaction
8 oz butter -(Ayu gunakan the 1 keping butter)
2 cwn gula caster -(Ayu gunakan 11/4 cawan aje)
4 biji telur gred A
1/4 cwn parutan kulit limau sunkist -(Ayu gunakan 2 biji limau besar)
3 cwn tepung gandum + 2 sudu besar (untuk digaul dengan chocolate)
1/2 camca teh baking powder
1/2 camca teh baking soda
1 camca teh garam halus
1/4 cwn perahan jus limau sunkist
3/4 cwn buttermilk ( 3/4 cwn susu + 3/4 sudu besar jus lemon)
1 camca teh esen vanila
2 cwn semisweet chocolate chunks -(Ayu campur dengan semisweet chocolate, milk chooclate dan dark chocolate)
For the orange syrup
1/4 cwn sugar
1/4 cwn perahan jus orange
*Campurkan bahan 2 diatas ke dalam kuali kecil dan panaskan di atas api yg sederhana
sehingga campuran likat.
For the ganache
8 oz good semisweet chocolate chips
1/2 cwn heavy cream
1 camca serbuk nescafe segera
* Panaskan bahan2 di atas secara double-boiler sehingga sebati.
Cara-cara:
1. Panaskan oven pada suhu 350°F (175°C). Gris dan tabur sedikit tepung pada
bundt baking pan saiz 10 inci. (Rinn guna square pan 8 inci jer...)
2. Gunakan mixer pada kelajuan tinggi, pukul mentega dan gula hingga berkrim dan ringan.
Masukkan telur sebiji demi sebiji, kemudian masukkan parutan kulit limau.
3. Ayak tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan garam halus.
4. Di dalam mangkuk yg lain campurkan jus orange, buttermilk dan esen vanila.In another bowl, combine the orange juice, buttermilk, and vanilla.
5. Masukkan tepung dan campuran buttermilk ke dalam bancuhan mentega
secara berselang-seli dimulakan dengan tepung dan diakhiri dengan tepung
juga.
6. Gaulkan chocolate chunks dengan 2 sudu besar tepung dan campurkan
ke dalam adunan.
7. Tuang adunan ke dalam loyang pembakar, ratakan permukaannya dan
bakar selama 45min - 1jam atau sehingga lidi tester keluar licin dan tidak melekit.
8. Sejukkan kek di atas penderai selama 10 minit dan bolehlah dikeluarkan
dari loyang.
Hiasan:
1. Sapukan orange syrup ke atas permukaan kek yg telah disejukkan. Biarkan sebentar.
2. Curahkan chocolate ganache ke atas permukaan kek yg telah disapu orange syrup tadi.
Biarkan chocolate mengeras dan tambah hiasan ikut suka.