Nasi lemak kukus ni menu dah lama juga..kita dah lupa
bila..Disebabkan tekak nak makan yang betul2 ikut steps &
recipenya....Kita buat lagi nasi lemak ni..the first time buat dulu kita
tak rendam satu malam pun dan kita kukus atas daun pisang dalam steamer
bulat besar gedabak kita ..this time, kita rendam semalaman then kukus
diatas kain bersih (
kain lampin of cos yang bersihlah ya..heheh)
tapi didalam trio steamer kesayangan kita ..memanglah berbaloi dan muai
sebab nasinya lembuttttt dan peroi aje dan yang lebih penting tak
berkerak!..tengok nasi yang dikukus pun putih melepak aje..yalah sebab
dibasuh, then direndam then dikukus then direndam lagi..apa tak cantikkk
aje nasinya....pernah buat
disini
dan ditranslatekan.. So sesiapa yang nak cuba nasi lemak kukus ni kalau
nak makan esok, malam nanti bolehlah direndam beras tu Ok..terimakasih buat puan punya recipe minta izin diletakkan disini sekali lagi..
Nasi Lemak Kukus
Sources:-From
noya@myresipi
Bahan2 (4-5 orang)
- 5 cawan beras-(Ayu gunakan beras basmathi)
- 2 biji pati santan
-
3 helai daun pandan
- Garam secukup rasa
Cara-cara
-
Didihkan air dalam pengukus. Basuh beras dan kukus dalam pengukus selama
20 minit atau beras separuh masak. Keluarkan beras dari pengukus dan
rendam dengan air sekurang-kurangnya 3-4 jam supaya beras memanjang 2
kali ganda.
-
Tukar air selalu jika perlu penyejukan lebih cepat. Setelah itu, kukus
semula beras yang telah memanjang tadi hingga masak atau lebih kurang 15
minit. Keluarkan nasi yang telah masak dan gaul bersama santan yang
telah dicampur garam dan biar seketika atau 10 minit supaya santan
menyerap masuk dalam beras. Akhir sekali, kukus lagi sekali bersama daun
pandan hingga nasi kelihatan berderai, cantik dan santan yang terserap
tadi masak.
-
Tambahan:
Semasa mengukus, lubangkan dengan jari beras tersebut supaya masak
serata. Sekiranya hendak makan pada pagi, kukus dan rendam pada waktu
malam sebelum. Lebih lama rendam, lebih panjang beras. Nasi lemak kukus
ini lebih sedap dari yang ditanak biasa dan lebih untung kerana tiada
kerak.
********************
Sambal Kerang
Sambal kerang ni actually recipe asal menggunakan sotong, tapi kita
pun sudah menggunakan recipe ni untuk sambal2 yang lain..one of them
Sambal Udang yang kita buat untuk majlis tahlil minggu lalu tu ler..tapi
sayang kita tak ambik gambar pulak for that..
Suka dengan sambal kerang ni sebab ada tomato biji..semua suka
dengan rasanya, bila kita cakap semua, tu Mr Hubby, my parents lah..(
pengoment/pengkondem number 1.. .heheh)..memang
sesuai makan dengan nasi lemak kukus kat atas ni..thank you dear owner
for this nice & marvelous recipe..we love it very much!!
Sambal Kerang
Sources:-From
Singapore Local Favourites
Ingredients :
- One lb(450g) small or med-sized fresh squid, clean the squid by laying
it flat on the chopping board and gently pulling out the head in one
direction. Empty the cavity of the squid. Wash it clean. Discard the
head except for a small portion of the tentacles. Slice the squid to
thin rings. -(Ayu substitute 1kg of cockles boiled and discard shells)
- 4 tbsp peanut or vegetable oil
- One large onion, sliced
- Two ripe tomatoes, quartered
- One tbsp tamarind paste
- One cup water
- 1-2 tsp palm sugar or dark brown sugar
- salt
- 8-10 shallots
- 2 tsp belacan, also spelt belachan or blacan [dried shrimp paste]
- 4 cloves garlic
- 5 tbsp chili paste
- 4 candlenuts [buah keras/kemiri nuts] [Substitute: macadamia nuts]
(Items in red are to be ground/blended)
To Prepare :
- In a small bowl, using your fingers, mix together tamarind paste and water, then strain and discard seeds
- Using a mortar & pestle or blender, grind shallots, garlic, belacan, candlenuts, chili paste into a paste
- In a heated wok, add oil, stir-fry ground paste until quite toasted and oil starts to ooze, about 5 mins
- Add onions, tomatoes, tamarind, sugar and salt to taste
- Cover, reduce heat to med, simmer till tomatoes are well stewed (mash with spatula) and sauce thickens
- Add squid, stir fry till just opaque - do not overcook as they will become chewy!
- Dish into a serving dish, allow to sit 10 mins or so, for squid to absorb flavors
- Served Sambal Sotong over a banana leaf with steamed rice or Nasi Lemak (Coconut Rice)
***********************
Ayam Goreng Bawang
Ayam goreng bawang ni SEDAPP!!..Pertama kali nampak kat rumah
Sofea Penang, recipe asal dari dapur Kak Paty , kalau nak tengok stepsnya bolehlah
kesini
ya. Terimakasih kak for this nice recipe, my family puji sedap ayam
goreng macam gini..another nice recipe of ayam goreng into my
collections!!..
Basically the whole combination of lauk2 memang ngam..Untuk translation melayu kita dah simplify kan kat bawah tu..
Ayam Goreng Bawang
Sources:-From Kak Paty@Paty's Kitchen
INGREDIENTS
1 whole chicken cut into 12 / 1 ekor ayam potong 12
1 cup yogurt / 1 cawan yogurt atau tairu
3 tbsp meat curry powder / 3 sdb serbuk kari daging
2 tbsp paprika / 2 sdb serbuk paprika
3 tbsp garlic-ginger paste / 2 sdb pes halia-bawang putih
1 tbsp turmeric powder / 1 sdb serbuk kunyit
salts and sugar to taste / garam dan gula secukup rasa
sufficient oil to fry chicken / Minyak untuk menggoreng ayam.
Mix all ingredients. Marinade well and keep for 12 hours or overnight. Deep fried till brown, drain oil and keep aside./ Campurkan semua bahan dan perap slama 12 jam atau semalaman.
For the caramelized onions
3 large onions - slice thinly see the process below / 3 biji bawang besar potong nipis - lihat langkah menyediakan di bawah
1 tsp honey / 1 sdt madu
5 strand curry leave / 5 tangkai daun kari
Methods for caramelized Onions:-
- To
caramelize an onion, we used 3 medium onion, 6 tablespoons cooking
oil or butter, a pinch of salt, a pinch of black pepper (optional), and a pinch
of sugar (optional).
- Slice
the top off of your onion. Cut the onion in half from top to bottom and peel it.
- Place half of the
onion, flat side down, on a clean, flat cutting surface. Slice the onion into
half-rings. The thickness of the slices is not important, although thinner
slices will cook faster. If you prefer a more rustic look and feel, make
the slices very thick.
- Place a large
skillet or saucepan on the stove and add a small amount of fat. Heat the oil to
a medium-high temperature.We used 6 tablespoons of oil. Butter is also
delicious, but it tends to burn more easily, so be sure the pan doesn't
get too hot.
- When
the fat begins to ripple, the oil is hot enough.
- Add
the onions to the hot oil.
- Stir the onions
until they are coated with oil.
- Adding a pinch of
salt seasons the onions at the same time it speeds up the caramelizing process.
The salt will suck moisture out of the onions and eventually evaporate. Be
cautious not to add too much salt. If you would like, add a pinch of ground
black pepper and a very small amount of sugar or honey.
- Continue to stir the
onions. After a minute or so, you will notice that they might have begun to
stick to the bottom of the pan and turn dark in color. This is okay--in fact,
it's what should happen.
- Continue stirring
and watch as the onions' color turns darker and darker.
- If you feel that
the onions are sticking to the bottom of the pan too much, add a very small
amount of water, broth, or wine to the pan and stir vigorously; this is
called "deglazing." The water will evaporate almost immediately while
loosening the onion slice.
- Continue this process of cooking and
deglazing until the onions have reached the color, flavor, and texture you
desire. Caramelized onions are perfect to use as the flavor-base of an onion
soup, or to garnish sandwiches and other dishes. For this recipe at in the
curry leaves at this stage.
Malay version (yang sudah digooglekan)..
1.Untuk caramelize bawang, kita menggunakan 3 bawang saiz sederhana, 6 sudu masak minyak atau mentega, sedikit garam, secubit lada hitam (optional), dan secubit gula (optional).
2. Hiris bawang.Hiris bulat ikut ketebalan sendiri, ketebalan tidak
penting, walaupun nipis akan lebih cepat masak. Kalau nak lebih terasa hiris
tebal lah.
3. Panaskan minyak didalam kuali besar
atau periuk, dengan menggunakan api sederhana besar. Masukkan 6 sudu besar
minyak. Boleh gunakan mentega(dikatakan lagi sedap), tapi ia akan cepat hangit dan pastikan kuali
tidak terlalu panas.
4. Bila minyak sudah panas, masukkan bawang yang telah dihiris tadi Kacau rata hingga semua hirisan
bawang disalut minyak.
5. Tambahkan secubit
garam diwakktu yang sama untuk mempercepatkan 'caramelizing', garam
akan menyedut kelembapan daripada bawang dan akhirnya menguap. Berhati-hati untuk tidak menambah terlalu banyak garam. Jika anda mahu, tambahkan secubit lada hitam dan jumlah yang sangat kecil gula atau madu
6. Terus kacau bawang. Selepas satu minit atau lebih, anda akan dapati bahawa bawang mungkin
telah mula melekat pada bahagian bawah periuk dan berwarna gelap. Ini adalah okay - sebenarnya, apa yang sepatutnya berlaku.
7. Teruskan kacau dan boleh lihat warna bawang bertukar menjadi lebih gelap dan gelap.
8. Jika, bawang yang melekat kepada bahagian bawah periuk terlalu banyak, tambah jumlah air yang sangat kecil, sup, untuk menyorot dan kacau dengan
bersungguh-sungguh, ini dipanggil "deglazing." Air akan menyejat dengan
serta-merta di samping melonggarkan hirisan bawang.
9. Teruskan proses memasak dan deglazing sehingga bawang telah mencapai warna, rasa dan tekstur yang anda inginkan. Bawang Caramelized yang sempurna untuk digunakan sebagai asas rasa sup bawang, atau sandwic hiasan dan hidangan yang lain. Untuk resipi ini masukkan daun kari pada peringkat ini. -(Setelah masak, Ayu masukkan ayam goreng tadi dan gaul rata.)
Note:-* If you don't want it hot, you can just marinate the chicken with turmeric powder and salts / Kepada yang tidak berminat dengan pedas, ayam tu boleh digoreng dengan garam kunyit aje.