Menu wajib dibulan puasa.. Kali ni dibuat dalam loyang aluminium..Senang, nak bakar, kalau nak makan dan dibagi2kan kejiran2, Pernah buat
disini dan gambar stepsnya
disini, kali ni kita tambah cili padi hiris campur dengan cili biasa tu..lagi kick tau..hehehe..
Pada kita lagi sedap dimakan dengan roti perancis dari roti biasa tu sebab roti biasa tu ada letak susu, as for roti perancis, dia kan tawar lemak so memang ngam rasa nya..Siapa2 yang belum cuba tu sudi2kanlah mencuba ya..
Shabsuka
Sources:-From resipi.net via Ayu @Curlybabesatisfaction
Ingredients:-
500g minced beef(or sliced beef)-
(500g daging lembu kisar atau daging dihiris)
3 tbsp chili paste-
(3 sudu besar cili kisar)
3 tbsp minced garlics-
(3 sudu besar bawang putih kisar)
2 tbsp minced ginger-
(2 sudu besar halia kisar)
4 tbsp curry powder-
(4 sudu besar serbuk kari daging)
1 big onion diced-
(1 biji bawang besar dipotong dadu)
1 tomato diced-
(1 biji toamto dipotong dadu)
1 cup mix vegetables-
(1 cawan sayur campuran)
1 can medium size tomato puree-
(1 tin tomato puree size sederhana)
4 tbsp tomato sauce-
(4 sudu besar tomato sos)
1/2 -1 tbsp sugar-
(1/2 -1 sudu besar gula)
1-2 cups of water-
(1-2 cawan air)
salt and MSG to taste-
(garam & serbuk perasa)
Ingredients for toppings:-(Bahan untuk taburan)
2 big onions diced-
(2 biji bawang besar dipotong dadu)
2 tomatoes diced-
(2 biji tomato dipotong dadu)
some coriander leaves or chinese celery-
(sedikit daun ketumbar atau daun sup)
1-2 red chilies sliced-
(1-2 lada merah dihiris halus))
1-2 green chilies sliced-
(1-2 lada hijau dihiris halus)
2 tbsp fried shallots (optional)-
(2 sudu besar bawang goreng-optional)
6 eggs-
(6 biji telur)
Method:-
Mix minced beef with garlics, ginger, and curry powder. Let it rest for at least 20 minutes.
Heat oil in wok and saute onions till soft. Add in chili paste and cook till oil goes up the surface.
Add in marinated beef and stir well. Add in 1-2 cups of water. When beef
has reached 3/4 cooked, add in tomato puree, tomato sauce, mixed
vegetables and diced tomatoes. Stir well and add in salt, sugar and MSG
to taste. Adjust the taste(it should be a bit sour, sweet etc) according
to your preferences. Let it simmer for a while and dish out.The mixture
shouldn't be too thick or too thin.-
(Campurkan
daging, dengan bawang putih kisar, halia kisar, serbuk kari dan biarkan
selama 20 minit. Panaskan minyak dan tumins bawang besar hingga layu.
Masukkan cili kisar dan kacau hingga pecah minyak. Masukkan perapan
daging tadi dan gaul rata. Masukkan 1-2 cawan air. Bila daging sudah
hampir 3/4 masak, masukkan tomato puri, tomato sos, sayur campuran dan
toamto yang dipotonfg dadu tadi. Kacau rata dan masukkan garam, gula
& serbuk perasa secukup rasa. Sesuaikan rasa-ia harus ada masam dan
manisnya.. Biarkan ia reneh sebentar dan matikan api. Shabsuka ini
haruslah tidak terlalu cair atau kering.)
Method for preparing Shabsuka:-(Cara menyediakan dan menghidang shabsuka)
Put the beef in a bake able dish and level it.
Sprinkle all the topping ingredients like the tomatoes, onions,
chillies, coriander leaves and fried shallots on top of the beef
mixture. Make small holes for eggs and bake at 180C degrees for 15
minutes or at least till the eggs are almost cooked. Scoop the some
mixture and serve hot with white toasted soft bread or toasted french
loaves.-
(Bila daging sudah masak, masukkan
kedalam loyang atau mangkuk yang boleh dibakar dan ratakan. Taburkan
bahan2 taburan, seperti tomato, bawang, lada, daun ketumbar/sup dan
bawang goreng diatas daging tadi. Buatkan lubang untuk telur dan bakar
180C selam 15 minit atau hingga telur hampir masak. Ceduk sedikit adunan
tadi dan hidangkan dengan roti putih atau roti perancis bakar/panggang)
Note* Another method of serving shabsuka.
Serve beef mixture on a plate. Sprinkle the toppings. Add fried eggs.(No need to bake)..
and dip in with bread.-
(Kaedah lain, ketika
menghidangkan shabsuka, adalah, ceduk adunan daging keatas pinggan,
taburkan bahan2 taburan dan makan dengan telur yang sudah digoreng dan
cicah dengan roti.(Tak perlu dibakar)