BAHAN:-

  •  4-5 ekor anak ikan bawal
  • *2 biji bawang putih
  • *5 biji bawang merah
  • *200ml santan pekat
  • *15 tangkai cili padi dikisar -ikut kepedasan
  • *1 cm kunyit hidup dikisar
  • 1 batang serai diketuk
  • 20 biji belimbing buluh
  • 1 keping asam gelugur
  • air secukupnya
  • Garam & perasa secukup rasa


 

CARA:-

1. Tumis bahan2 kisar*, masukkan serai. Kacau hingga garing dan naik bau. Masukkan air, masak sehingga mendidih.

2. Masukkan ikan, asam gelugur dan pati santan sambil dikacau perlahan-lahan. Besarkan api dan reneh sehingga kuah menjadi agak pekat.

3. Masukkan belimbing buluh.

4. Perasakan dengan garam & perasa secukupnya, kacau rata. Matikan api sedia untuk dihidangkan.