Buat Jasmeen, kita minta izin diletakkan recipenya disini pula lah ya..harap Jasmeen dont mind...
GULAI KARI UDANG DGN PISANG..
Sources:-From Jasmeen's kitchen
Sesikat pisang sayur muda (siat kulit & potong serong)- (Ayu rebus hingga empuk)
½ kg udang basah-(Ayu gunakan 350g)
Bahan tumis (kisar halus)
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas-(Ayu gunakan sehiris aje)
2 biji buah keras
Sedikit cili kering (optional)-(Ayu gunakan 2 sudu besar)
2 btg serai (ketuk)
½ kg udang basah-(Ayu gunakan 350g)
Bahan tumis (kisar halus)
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas-(Ayu gunakan sehiris aje)
2 biji buah keras
Sedikit cili kering (optional)-(Ayu gunakan 2 sudu besar)
2 btg serai (ketuk)
1 biji bawang besar dihiris-(Ayu tambah)
Serbuk rempah kari (bancuh dgn sedikit air > jdkan paste)-(Ayu gunakan 4 sudu besar)
Daun kari
Santan pekat-(Ayu gunakan 2 cawan santan + air)
Minyak untuk menumis
Garam / Gula / serbuk perasa.
Cara :-
1- Panaskan minyak & masukka bahan tumis.
2- Masukkan daun kari & serai..tunggu hingga wangi
3- Masukkan kari paste...tumis sehingga pecah minyak.
4- Masukkan pisang & sedikit air...tggu sehingga sedikit empuk & masukkan udang.
5- Kacau rata...tggu sehingga udang masak...& masukkan santan.
6- Perisakan dgn garam & gula.
7- Siap...
Serbuk rempah kari (bancuh dgn sedikit air > jdkan paste)-(Ayu gunakan 4 sudu besar)
Daun kari
Santan pekat-(Ayu gunakan 2 cawan santan + air)
Minyak untuk menumis
Garam / Gula / serbuk perasa.
Cara :-
1- Panaskan minyak & masukka bahan tumis.
2- Masukkan daun kari & serai..tunggu hingga wangi
3- Masukkan kari paste...tumis sehingga pecah minyak.
4- Masukkan pisang & sedikit air...tggu sehingga sedikit empuk & masukkan udang.
5- Kacau rata...tggu sehingga udang masak...& masukkan santan.
6- Perisakan dgn garam & gula.
7- Siap...
12 comments:
Hai ayu.kak Ros pun tak pernah gulai pisang.Asyik makan oisang goreng aje.....mintak la semangkuk nak cuba.
Salam Kak,
ishhh udang dia terpampang2 posing kat kita...dah makan masih nak termelelh gak arr..amacam ni kak..fengsan kalo bulan posa kan..
Haaaa....buat dah...semput2 kak cek patah balik...sampai cicir Cucur Tauhu & Cendawan...ni dtg balik...nak tumpang makan terus lah....Waaaa....ada Gulai Kari udang & Pisang...menarik ni Ayu...kak cek tak penah makanla..jakun tul kak cek ni...emmm..jgn la gelak2kan kak cek...memang tul tak penah makan...jadi bolehla kak cek tumpang2 mkn sekali ek...he he...
perhhh...sedapp tu..
lama dah mas tak makan gulai pisang...
letak udang lak tu..
ishhh lama tak makan gulai udang dgn pisang neh..huhu...tapi tak ada la plak pisang muda neh...
lama x sembang ngan ayu...
puan ros - hahah..kita pulak asik masak lemak padi aje pisang sayur ni..hehe..ambik lah kak tu aje yang tinggal..
yat maria - walkslm, hahah..bulan puasa rasa2nya akak kurang masukkan postinglah yat..entahlah makin lama makin susah gitu nak update blog..bukan akak tak nak tapi macam tak boleh gitu..huhu..
cik cek - wakaka..kak cek..waduh macam mana boleh tercicir tu kak cek..aduh..meh ambik lagi cucur yang baru.. uish kita pun first time makan pisang masak gulai kari ni kak..meh silakan jemput makan ka cek..hehe
mas - hehe..mas pernah juga makan ya..akak baru ni masak pisang gulai kari ni..hehe
mak qis - mak qisssss!!!! lama tak dengar suara..mana mak qis menghilang??...lepas ni mesti mengganas kat dapur ni kan..update laju aje..miss u dear..
waduh sedapnya menu Ayu arini...Yatie barangan nak masak sayur pisang taw, tangguh punya tangguh pisang tu dah masaklah pulak...jadilah kuih belebat pisang..kih3....bila tngk lauk Ayu ni, buat yatie terliur sangat....
yatie - hahhaah..samalah macam kita yatie, kadang2 tu nak masak gunakan nenas sampai nenas naik busuk baru terkedik2 nak masak..heheh..begitu juga dengan mangga sampai dah lembik masak ranum baru perasan..heheh
hi ayu, i've come across gulai in some recipe books but never knew that it can be cooked with pisang. This is really interesting to me!
lena - hi lena,
yes it was first time for me too..normally I would just cook pisang with lemak cili padi or masak asam, - the pisang that we noramlly used is not the ripen banana that we used to eat straight just like that, but this pisang are those yang belum masak punya, yang muda normally used for cooking ones...hehe
Wahhhhhh...Lauk udang..My paberet niiiii
sue - samlah macam akak sue..suka udanggggg!!! hahaha
Post a Comment