Monday, August 15, 2011

Udang Asam Daun Kari

Lauk sahur kita hari tu..actually nak masak lauk ni menggunakan ikan tenggiri dari sebelum puasa lagi tapi asiklah tergendala aje..ada beli ikan tenggiri ingatkan nak buat lauk nilah tapi asik kena potong queue kena masak lauk lain ..this time teringatkan lauk nilah tapi kita tak ada ikan tenggiri so kita gantikan dengan udanglah pulak..Recipe dari dapur KakAsma , sedap dan simple aje masakakn ni..tapi memang berseleralah time sahur..dapat makan udang besar sikit ni..heheh Terimakasih buat Kak Asma for sharing this recipe  ya..licin kak lauk kita hari tu..hehehe..


Tengiri Asam Daun Kari
Source: Kak Asma@ dari rumah teres kakasma
Bahan2:

  • 4 keping ikan tengiri-(Ayu gantikan dengan 10 ekor udang besar)
  • 1 labu bawang besar*
  • 2 ulas bawang putih*
  • sedikit halia*
  • 1 biji lada merah dan hijau*(*bahan bertanda dihiris )-(Ayu gantikan dengan 5-6 cili padi ketuk)
  • 1 batang serai(ketuk)
  • sedikit daun kari
  • garam,perasa,air asam jawa
  1. Bersihkan ikan,lumurkan dengan serbuk kunyit dan garam.panaskan goreng hingga garing.angkat dan ketepikan.
  2. Keluarkan minyak dari kuali tinggalkan sedikit,masukkan bahan yang telah dihiriskan tadi,tumis hingga layu.
  3. masukkan lada,serai,daun kari,garam,perasa dan air asam.
  4. biarkan sebentar,baru masukkan ikan tadi.
  5. kalau suka berkuah agak2 hampir pekat matikan api.

4 comments:

K.Nor said...

wahh mmg sedap lauk ni tambah lg kalau dah tukar ke udang.. lagi lagi la sedap :)

Mat Gebu said...

tergoda dah nihh...arghh macam mana ni...

izahdaut said...

kak ayuuuu..
saya pun suke lauk ni.. dah buat ngan ikan n ayam..kalau udang lagi la best, air udang maniss gitu kan

Ayu said...

nor - heheh..betul tu nor, maklum ler udang kalau dimasak macam mana pun mesti sedap..

mat gebu - hahahah..nasib baik tergoda jangan pengsan ..hehehe

izah daut - tulah ramai yang telah mencuba lauk nikan..akak juga yang terkedek2 baru nak cuba..izah dah cuba dengan ayam & ikan lagi..