Tengiri Asam Daun Kari
Source: Kak Asma@ dari rumah teres kakasma
Bahan2:
- 4 keping ikan tengiri-(Ayu gantikan dengan 10 ekor udang besar)
- 1 labu bawang besar*
- 2 ulas bawang putih*
- sedikit halia*
- 1 biji lada merah dan hijau*(*bahan bertanda dihiris )-(Ayu gantikan dengan 5-6 cili padi ketuk)
- 1 batang serai(ketuk)
- sedikit daun kari
- garam,perasa,air asam jawa
- Bersihkan ikan,lumurkan dengan serbuk kunyit dan garam.panaskan goreng hingga garing.angkat dan ketepikan.
- Keluarkan minyak dari kuali tinggalkan sedikit,masukkan bahan yang telah dihiriskan tadi,tumis hingga layu.
- masukkan lada,serai,daun kari,garam,perasa dan air asam.
- biarkan sebentar,baru masukkan ikan tadi.
- kalau suka berkuah agak2 hampir pekat matikan api.
4 comments:
wahh mmg sedap lauk ni tambah lg kalau dah tukar ke udang.. lagi lagi la sedap :)
tergoda dah nihh...arghh macam mana ni...
kak ayuuuu..
saya pun suke lauk ni.. dah buat ngan ikan n ayam..kalau udang lagi la best, air udang maniss gitu kan
nor - heheh..betul tu nor, maklum ler udang kalau dimasak macam mana pun mesti sedap..
mat gebu - hahahah..nasib baik tergoda jangan pengsan ..hehehe
izah daut - tulah ramai yang telah mencuba lauk nikan..akak juga yang terkedek2 baru nak cuba..izah dah cuba dengan ayam & ikan lagi..
Post a Comment