Monday, December 05, 2011

Jantung Pisang Rebus & Air Asam

Assalam, dipagi Isnin yang mendung ....hari ni nak masukkan entry yang seharusnya dimasukkan pada Jumaat yang lalu..Tapi memandangkan hari tu..blogger macam ada sikit masaalah, sebab loadingnya aje makan masa yang lama sekali..so decided ah just forget about it dan ketam gigi ajelah..hahaha...

Jantung Pisang ni kita masak dah lama..Teringin nak makan jantung pisang rebus dengan air asam..teringatkan air asam yang best lagi power yang pernah kita cuba dulu disini..Recipe dari Noorsha, dulu kita buat untuk dicicah dengan terung bakar, tapi kali ni dicicah dengan jantung pisang rebus pula..sedappp giler!!..Oh ya baru2 ni kita ada buat Nasi Kari Berdaging, rasa2nya memang sesuai betul lauk ni dikenakan dengan nasi tu, .Anyway, kita letakkan recipe ulang tayang ni disini lagi dan cuma tukarkan bahan sayurnya tu ke jantung pisang..terimakasih buat Noorsha sekali lagi ya..

psst:- Abaikan yang lebam punya side tu ..terlupa nak hiriskan buang lebamnya tu sebeblum ambil gambar..Dah ambil gambar baru perasan..

Jantung Pisang Rebus & Air Asam
Bahan2
1-2 biji jantung pisang
sedikit garam
sedikit minyak masak @ minyak jagung

Cara2:-
 
Buang kulit keras dijantung pisang dan  tinggalkan yang lembut(bahagian sedikit putih),Belah 2 dan, rebus dalam air, dengan sedikit garam & sedikit minyak. Bila dah empuk angkat dan toskan.


Bahan2 utk Air Asam-
10 biji cili padi
2 inci belacan bakar
1 biji bawang besar
Asam jawa sebesar duit 50 sen
1/2 cawan air masak
salt & gula 


Cara2
Tumbuk atau kisar kering cili padi dengan belacan bakar. Kemudian, masukkan gula & garam secukup rasa, tumbuk lagi. Cairkan asam jawa dengan air masak,toskan bijinya dan masukkan dalam cili & belacan yag dah ditumbuk tadi. Tambahkan sedikit demi sedikit air jika terlalu pekat. rasa & tambah ape yg kurang..

18 comments:

Chik Mimi said...

alahai kecurnya pagi2 dah nampak air asam cicah jantung hati pulak tu eh jantung pisang la heheh psst sihat ke kak

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ayu cayang...
meleleh air liur tgk jantung pisang rebus n air asam tu akak... sedaaaap nya nie... terasa plak kat tekak nie ... wah sedaaapnya kalau dpt makan nie...

quinnie said...

sedapnya kak ayu..ni kalau ada lauk baryani pun campak ketepi je...hahahha...aduiii nyesalnya tak beli jantung hari tu...huaaaaa...

KakAsma said...

ayu,tingat masa balik kampung aritu adek akak buat air asam nie cicah ngan kan keli ako..tu tau ikan habis ajer.walaa sedap betul laa makan cicah cicah ne kan,,nak buat aa gak tapi nak cari jantung tu dulu..ee tiru ay gak ler

Yat Maria said...

Salam Kak Ayu

aduhaiii kak..kita kat opis ni..kecur ayaq lioq tgk tu jantung pisang nak cicah ngan air sambal asam..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak ayu..
yumyum.. nak tumpang mkn t'hari kat sinilah nnt.. ada jantung pisang cicah air asam.. kecur terus air liur dbuatnya...

p/s: kak ayu.. ratna print resepi ayam kicap berempah mamak sytle tu yer since rempah kaskas ada lagi tu.. bolehlah try.. hehehe.. rupa sebenar rempah kaskas tu mcm serbuk badam tau kak ayu.. hehe.. lupa pulak nak snap gambar serbuknya..

azizah@cutemamadelicacies said...

Ayu..Air asamnya memang nmpk berkeceh air liur.. Da tua2 gini, kzah tk pernah mkn jantung pisang, pasti sedap rasanya.

Zaliedana said...

Kak Ayu,jantung hatiku nih mmg suka toi,sy pas nikah nih baru pandai mkn,sbb hb suka sgt,wat msk lemak ke,kerabu ke,rebus gini pon mmglah best..Kat sini sebiji jantung pisang rm1.50..Mmg selalu gak beli..

cik cek said...

Tak terkata apa2...kechur..kechur...

Lieya said...

Adohhhhhaiii... phengsann kak tengok jantung pisang cecah ngan air asam.. hu hu hu sedapnyeeeeeeee

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Wah sedapnya...dah meleleh air liur.

Roses_Leo09 said...

emmm... berseleranya makan dengan nasi panas ... ada umpphhh ...

Ayu said...

chik mimi - hahahah pagi2 dah tersasul ya mi...sihat alhamdullilah mi..thanks dear..

diana - walkslm, diana..diana pun minat jantung pisang ya..hehe next time kalau jumpa bolehlah cuba buat air asam nikan..

quinnie - hahah..tak apa2 quinnie, lain kali bolehlah cuba kalau dah jumpa jantung pisang tu..

Ayu said...

kak asma - alahai kak asma, aduh memang sedap air asam ni dicicah dgn ikan ke or sayur rebus tukan..lah kita pulak kecur ni ha..hehe

yat maria - walkslm, heheh..cian yat..akak goda2 yat tengah kerja ya..heheh..

madiha - walkslm, hehe..boleh ratna apa salahnya nak tumpang makan kat sini ya..
silakan ratna, rempah kaskas tu akak tak letak so tak tahu apa difference dia kalau letak dgn tak letak..nanti kalau ratna dah cuba buat maybe boleh feedback apa rasanya ya..

Ayu said...

azizah - hahah..cubalah kak..kita pun semenjak ada blog nilah baru nak cuba those things yang kita tak reti makan..hehe sedap jantung pisang kak dia tak rasa apa, cuma macam kita celur sayur gitu aje..

zaliedana - hehe..samalah ct, akak semenjak baru2 ni aje baru reti makan jantung pisang ni..dulu2 memnag tak reti makan..tengok orang makan macam pelik gitu..hehe
bila dah pandai rasa, asal nampak jantung pisang aje mesti nak beli.. kat sini S$1.50..mahal sinilah ya..

Ayu said...

cik cek - heheh..telan air liur kak cek..takut menjejes nanti habis keyboad tu kang..haha

lieya - hahah..lieya, memang pengsan kalau dapat makan ni..hehe..

pua ros - heh..kak ros, habis ler keyboard tu..

roses leo09 - memang berselera ni..pembuka makanan..hehe..

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ayu..sedapnya sesekali layan ulam ala-ala kg macam ni..lagi2 kalau ada ikan kembung/sardine yang digoreng garing2 makan pula ngan nasi putih panas..bertambah2 ni

Ayu said...

sue - walkslm, betul tu..lauk2 simple macam ginilah yang boleh bertamabh2 nasi tukan..heheh aduh dah kecur balik akak tau..hehe