Thursday, June 07, 2012

Prawn Noodle - Mee Kuah Udang

Masak mee ni pun dah lama juga..baru ni dapat upload...kita teringat lagi time kerja dulu..suka sangat makan prawn mee yang kat kedai kopi infront of Bugis junction during lunch time ..cant remember the name tapi belakang dia tulis coffeeshop..sanggup dari office kita di Kallang, naik bas pergi situ makan prawn noodles dia orang..sedapp..

Itu yang kita cuba buat prawn noodles ni..actually dulu pernah buat juga tapi recipe dari CMG, here, lebih kurang juga rasanya..dua2 sedapp ..Kita ni apa jenis me pun tak tolak , semua kita telan...Terimaksih Kak Zah for sharing, minta izin dipanjangkan disini pula..

Prawn Noodle-Mee Kuah Udang (Harmin)
Sources:-From Pesta Perut on Warna Radio
Sources:-From Kak Azizah@cutemama delicacies
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan A:
500 gm mee kuning, kuih tiau atau mi hoon
500 gm udang hidup di bersihkan kepala dan kulit utk jadikan stok
100 gm sawi di potong 5 cm panjang dan celor…ketepikan
50 gm taugeh di celor sebentar saja
Telor puyuh…rebos di kopek kulit
1 tin cendawan butang
Bawang goring
Tangcai
Daun sop dan daun bawang
Cili merah di cincang halus 
4-5 sudu besar bawang putih kisar-(Ayu gunakan ini) just edited 3/8/2012
Kicap cair
Minyak utk menumis

Bahan B: Perapan
6 sudu mkn sos tiram
6 sudu mkn kicap cair
2 sudu mkn minyak bijan
2 sudu kecil lada putih

Semua bahan B di gaul rata dan di bagi 3. 1 bahagian di perap dgn udang.
1 bahagian di perap dgn telor rebos, 1 bahagian di perapkan dgn cendawan butang.

Bahan C utk kuahnya:
Kulit dan kepala udang di bersihkan.. halia sebesar ibu jari di titik… dan air 5 mangkok di rebos.. kecilkan api biar mendidih hingga jadi 3 mangkok.
Di tapis stok dan buang ampasnya.


Cara memasak kuah: Panaskan minyak, tumis paste bawang putih hingga garing dan warnanya kemerahan..masukkan cendawan butang dan telor puyuh yg dah rebos..tuangkan stok udang ked lm periok dan rasa..tambah sos tiram dan kicap cair jika kurang..tambah.. biar mendidik

Cara menghidang: ambil sedikit mee yg dah celor, taugeh, sawi, tuangkan kuah, taburkan daun sop, bawang goring, kicap cili padi dan tangcai

6 comments:

Subhie Arun said...

wow my fav..mee ..!!. bt i alwiz bit cili paste..lolz....

http://subhieskitchen.blogspot.co.uk/

Ayu said...

subhie - hehe..for me always, cili padi i kunyah..kasi terbakar mulut..haha

Anonymous said...

hi, saya realise tk ader paste bawang putih dalam bahan2 A. So paste bawang putih tu brape banyak nk letak? confused sikit. Baru2 nb blaja nie.

Ayu said...

Anonymous - terimakasih for highlighting ya..oh akak terlupa nak add, kat sini walaupun recipe asal pun tak letak tapi dalam cara2nya ada letak..akak add on the spot on my own..
garlic paste tu akak add dalam 4 sudu besar, actually agak2lah kuahnya nak banyak mana..kalau kuah nak lebih then add garlic paste lebih sikit lah..hope it helps ya..

Anonymous said...

thank u! nasib kakak reply cepat! saya ngh masak prawn noodle nie! baru abis buat stok dia!! thanks! yay! Hope the outcome is good! anyway, i love your recipe, and glad you open up this blog again. I pernah send you an email dulu regarding kalau u bole give me permission to see your blog! Thanks kak and selamat berbuka!!

-Mas_

Ayu said...

Mas - yes hope the outcome is good too.how was it?..oh ya ke..u emailed me before ya..hehe sorry akak tak perasanlah dear.. thank you ya mas, for sudi bongkar dapur akak ni.heheh..