Sources:-From Eiyna@myresipi.com
Tried & Tested:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan-(4-5 orang)
- 1/2kg udang (15 ekor)
- 1/2bj kelapa (ambil santan)/3c santan-(Ayu gunakan dalam 2 senduk nasi santan aje)
- 1 paket serbuk kari ikan (ina guna yg 50sen je cap babas)-(Ayu gunakan dalam 4-5 sudu besar)
- 4 urat kcg panjang (potong kecil)
- Kentang 2 bj (potong wages)
- 2 ulas bwg putih*
- 3 ulas bawang merah*
- 1 inci halia*(tumbuk/kisar)
- 2s/b cili boh (leh tmh klu nk pedas)
- 2 tangkai daun kari
- 1 kuntum bunga lawang
- 1 btg kulit kayu manis (yg pendek je)
- garam, gula/pak aji (xikut tekak msg2)
- 1 asam keping -(Ayu tambah)
Cara-cara
- Tumis bahan kisar, daun kari,bunga lawang dan kulit kayu manis sampai naik bau dan kekuningan.then masukkan cili boh dan rempah kari yg dibancuh dgn sedikit air terlebih dahulu.kacau sehingga pecah minyak/rempah betul2 masak, garing.
- Masukkan santan dan ubi kentang
- Apabila ubi dah hampir empuk, boleh lah dimasukkan udang, kacang panjang, asam keping serta bahan perasa.bila sayur dah lembut leh lah tutup api
No comments:
Post a Comment