Monday, November 05, 2012

Kari Udang Bonda

Kari Udang Bonda, ni bukan recipe dari bonda kita ya..tapi recipe dari puan punyalah ..hehe..masak ni waktu one of the weekends..macam biasa buntu dan buntu..last2 masak kari ni..hehe..one of the reasons was, ada sayur dan kentang dalam kari ni..jadi terus on ajelah..Kita tambah asam keping dan santan tu kita cuma gunakan 2 senduk nasi aje..tak mau pekat2 sangat, so cair2 sikit..Terimakasih ya puan punya recipe dan juga bondanya for this recipe..

Kari Udang Bonda
Sources:-From Eiyna@myresipi.com
Tried & Tested:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan-(4-5 orang)
  • 1/2kg udang (15 ekor)
  • 1/2bj kelapa (ambil santan)/3c santan-(Ayu gunakan dalam 2 senduk nasi santan aje)
  • 1 paket serbuk kari ikan (ina guna yg 50sen je cap babas)-(Ayu gunakan dalam 4-5 sudu besar)
  • 4 urat kcg panjang (potong kecil)
  • Kentang 2 bj (potong wages)
  • 2 ulas bwg putih*
  • 3 ulas bawang merah*
  • 1 inci halia*(tumbuk/kisar)
  • 2s/b cili boh (leh tmh klu nk pedas)
  • 2 tangkai daun kari
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 1 btg kulit kayu manis (yg pendek je)
  • garam, gula/pak aji (xikut tekak msg2) 
  • 1 asam keping -(Ayu tambah)

Cara-cara

  1. Tumis bahan kisar, daun kari,bunga lawang dan kulit kayu manis sampai naik bau dan kekuningan.then masukkan cili boh dan rempah kari yg dibancuh dgn sedikit air terlebih dahulu.kacau sehingga pecah minyak/rempah betul2 masak, garing.
  2. Masukkan santan dan ubi kentang
  3. Apabila ubi dah hampir empuk, boleh lah dimasukkan udang, kacang panjang, asam keping serta bahan perasa.bila sayur dah lembut leh lah tutup api

No comments: