Recipe asal kita dapat kat dapur Ezzah yang dapat dari temannya, walaupun Ezzah tak kasi sukatannya, kita buat ikut sukatan kat rumah kitalah ya.. well actually agak2 juga ni..so kalau teman2 nak cuba bolehlah adjust ikut selera teman2 ya..Terimakasih buat Ezzah & juga temannya kerana berkongsi recipe ni ya..
Ayam Masak Putih
Adapted from Dari Dapur Ezzah
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
1 ekor ayam dipotong ikut suka basuh bersih dan lumur dengan air asam toskan (untuk menghilang hanyir ayam)
*1 biji bawang besar
*3 biji bawang merah
*3 biji bawang putih
*1 inci halia
*2 batang cili hijau-(Ayu tambah)
*2 batang cili merah-(Ayu tambah)
(*bahan dikisar)
1 cawan santan pekat
1-2 batang serai dititik
1 biji bawang besar dipotong bulat
2 biji lada merah dihiris-(kalau nak pedas boleh tambah atau guna cili padi)
2 biji lada hijau dihiris-(kalau nak pedas boleh tambah atau guna cili padi)
air secukupnya
garam & serbuk perasa secukupnya
Cara:-
Perap ayam dengan garam & kunyit, goreng dan ketepikan.
Kurangkan minyak kalau gunakan minyak menggoreng ayam tadi. Tumis bahan2 kisar bersama dengan serai hingga naik bau.
Masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Gaul rata. Tambah air, ikut selera banyak mana,(Ayu tambah air hampir menutup ayam. Biarkan mendidih. Masukkan santan, gaul lagi sehingga sekata dan masukkan garam & serbuk perasa. Bila agak2 ayam dah meresap, masukkan hirisan bawang besar dan lada merah & hijau tadi . Gaul hingga rata. Rasa apa yang kurang, kalau semua dah ok, matikan api dan siap untuk dihidang..
No comments:
Post a Comment