Friday, March 08, 2013

Sambal Goreng Betawi

Sambal Goreng Betawi, ni dapat pujian dari mak kita..dia cakap sedap...Dalam hati..alhamdullilah..jarang betul mak kita puji masakkan kita...besides Mr Hubby...this two people adalah pengkritik paling dasyat kat rumah kita ni..kadang2 sampai terguris jantung ku..hehe...tapi kadang2 ku buat tak tahu aje...sebab kita dengar majoritylah kalau majority kata sedap dan sorang aje yang kata tak sedap..then confirm yang sorang punya comment kita press 'delete'..dalam hard disk kita haha...

Senang citer..kan..apa2pun recipe ni memang sedap pada kita..sambal goreng kali ni memang ada rasa kelainannya..nak explain pun tak tahulah ..kalau nak rasa cubalah ya..tapi kalau kat rumah tak ramai penduduk, boleh lah buat 1/2 adunan aje ..sebab satu adunan ni banyak juga boleh makan 2 kali untuk 5 orang dewasa..Terimakasih banyak2 puan  punya recipe..minta halal dan kita panjang2kan disini pula ya..

Sambal Goreng Betawi
Sources:-From kh267tm@myresipi
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan2 untuk 1 family
  • 1/2 kg hati lembu direbus sebentar dipotong dadu dan digoreng-(Ayu gantikan dengan daging 250g aje direbus dan digoreng)
  • 4 bungkus tempe (8 keping) potong dadu dan digoreng-(Ayu gunakan 6 keping aje)
  • 5 keping tahu dipotong dadu dan digoreng-(Ayu gunakan 4 keping aje)
  • 15 btg lada merah dibuang biji dan dikisar--jgn terlalu halus-(Ayu gunakan 5 batang lada merah + seggenggam cili padi merah dan blender kering)
  • 20 bawang kecil *
  • 4 btg serai *
  • 8 bawang putih *
  • halia 1" *, lengkuas 1" *,(Ayu gunakan sehiris aje) kunyit basah 1" *
  • 1 biji buah pala ditumbuk sikit supaya senang dikisar *-(Ayu terlupa letak ni)
  • 11/2 sm lada hitam *
  • 1 keping kecil belacan hitam *
  • 2 sm asam jawa diramas dgn 1/2 cwn air
  • 6 sm kicap manis-(Ayu gunakan 3 sudu makan aje)
  • 2 serai diketuk -(Ayu gunakan satu batang aje)
  • 1 ibujari lengkuas diketuk-(Ayu tak letak lagi sebab dah letak dalam bahan kisar)
  • 6 helai daun limau
  • gula dan garam secukup rasa

Cara-cara


  1. kisar bahan bertanda * kemudian dicampurkan dgn lada merah yg dah dikisar tadi, gaul rata.
  2. tumis bahan kisar hingga garing kemudian masukkan gula , garam , air asam , dan kicap manis...goreng sebentar.
  3. masukkan serai dan lengkuas yg diketuk , juga daun limau...masak sebentar cukupkan rasanye.
  4. akhir sekali masukkan hati , tahu , tempe dan gaul rata....masak lagi dgn api yg kecil sehingga bahan dan rempahnye mesra, baru matikan api.

2 comments:

Shereen said...

This dish look so sedap. I've got beef and tempeh in my freezer. Will cook this on Monday. Thanks again for sharing:))

Ayu said...

shereen - to me & family yes this dish is sedap..cubalah shereen..:)