Kalau nak tahu sampai sekarang kita masih confuse yang mana masalodeh, yang mana vadai ..pernah buat dulu disini..yang tu masalodeh guna kacang dhal..yang ini guna tempe pula...apa2 pun kita cuba recipe ni ..alhamdullilah sedap..buat ni for snacking..kenyang you.. tak payah makan nasi dah...biasalah kita kalau buat mesti suka pedas2..
Kalau nak tukar selera buat vadai/masalodeh ni..cubalah..Terimakasih to Chef Tyga for the recipe..actually dah beberapa recipe dari blog beliau yang kita dah cuba..semuanya sedap2 belaka..Mostly recipe2 ayam & sayur..nantilah ya kita masukkan sikit2 ke blog kita pula...:)
Vadai Tempe
Kalau nak tukar selera buat vadai/masalodeh ni..cubalah..Terimakasih to Chef Tyga for the recipe..actually dah beberapa recipe dari blog beliau yang kita dah cuba..semuanya sedap2 belaka..Mostly recipe2 ayam & sayur..nantilah ya kita masukkan sikit2 ke blog kita pula...:)
Vadai Tempe
Sources:- Tyagacook
Tried &Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
300 gm
tempeh,dicencang tapi jangan pulak cencang halus sangat.(ayu guna dalam 6 keping)Bahan:-
30 ikan bilis,direndam dan tumbuk kasar
1 biji bawang,dihiris halus
2 cm halia,dicincang
4-5 tangkai chilie padi,di hiris
3 tangkai daun kari,di mayang
1 s/t jintan manis,ditumbuk kasar
1 s/t serbuk kunyit
½ cube ikan bilis
1 sudu besar tepung jagung (Ayu tambah)
Garam,jika perlu
1 biji telur,dipukul
Minyak untuk goreng
Cara:-
Campur
semua bahan di-atas kacuali minyak ,garam dan telur. Kacau sebati (jangan
lecek)
Masukkan telur sedikit demi sedikit dan gual hingga boleh di bentu. Rasa
dulu jika perlu masak garam then add in dan kacau rata.
Ambil sedikit adunan dan bentukkan bulat dan leperkan dan masuk kedalam minyak yang telah di panaskan. Goreng dengan api yang kecil hingga menjadi kuning emas.
Ambil sedikit adunan dan bentukkan bulat dan leperkan dan masuk kedalam minyak yang telah di panaskan. Goreng dengan api yang kecil hingga menjadi kuning emas.
Tuskan
di atas kertas penyerap yang di renyukkan. Hidangkan sos chilie.
Nota: Ikan bilis boleh digantikan dengan udang atau pun ayam cencang.
Nota: Ikan bilis boleh digantikan dengan udang atau pun ayam cencang.
13 comments:
Samalah kak ayu.. saya pun masih keliru mana satu vadai, mana satu masalodeh... hihihi...
Nampak menarik.. boleh simpan dulu resepi ni...
Ayu, I know I will love this. Bookmarked!
Tempe pun boleh buat badey..menarik ni kak ayu..
Saya pandai makan jer vadey tu hehee...xpernah buat sndri..yg ni lasgi kreatif
wah enak sepertinya ini kak, belum pernah buat.. kapan2 saya coba resepnya ya kak, buat snack ataupun lauk makan cocok deh
Wah menarik ni Ayu..kita mmg peminat vadei..selalu beli jer kt makcik india depan klinik ni..hihii! Nanti lehla try wat vadei homemade guna tempei lak!
Teringat zaman kecik2 dulu, kalau ayah balik dari bandar mesti bveli kuih ni... panas2 lagi tu.
Madiha
tulah kan ..ratna..apa2 asal sedap kita bedal ajelah kan..heheh
Phong Hong
silakan PH..bila nak buat tu you know where to get ya..:)
Lina
itulah yang menarik perhatian akak tau lina..
vadai dari tempeh terus berkobar2 cari tempe..hehhe
Monica
ya Monic..kapan2 boleh dicubakan..
buat snacking kenyang ni..hehehe
Inahar Ali
oh ada jual dekat depan klinik puan doc ya..
kita kat sini susah nak dapat..tak banyak orang india jual
melainkan kalau ada pasar malam..itu pun ikut season..
Amie
aah kalau dulu memang banyak orang india jual ni..tapi sekarang kat tempat kita ni macam jarang2 orang jual..
mungkin kena pergi kat Serangoon rd..dimana orang India banyak berniaga disana..macam chinatown orang china banayk kat sana..:)
I go to many corners of the world in search of delicious food but i loved that food until i saw your post i saw your post and i tasted the food you made i want to say that my best experience hai now i can taste better your post now i don't need to go around for taste. Real Photos Girl Gurugram
Gurugram Girl Number
Cheap price girls gurgaon
Naughty Girl Gurgaon
VIP Girl Gurugram
Cheap Rate Girl Gurgaon
premium Girl Gurgaon
Post a Comment