Wednesday, March 31, 2010

Gendang Kasturi

This is another recipe that I asked my mum to teach me...the amount yields quite an amount so you can half the ingredients..Mr Hubby's favourite...for this recipe she told me it best to add the coconut filling to give a more 'lemak' taste for the fillings...as usual different people, got their own different method, so its up to you to choose to your  convenience or preference ya..

Ingredients:-
400g kacang hijau-direndam 2-3 jam atau semalaman-(400g green beans-soaked 2-3 hours or overnignt)
3 sudu besar santan pekat-(3 tbsp coconut milk)
1/2 cawan air gula melaka-(1/2 cup palm sugar  syrup)
secubit garam-(a pinch of salt)


Method:-
Rebus kacang hijau sehingga agak lembut. Masukkan santan pekat, air gula melaka dan secubit garam dan gaul rata.. Bila adunan sudah pekat dan kembang, masukkan inti kelapa dan gaulkan rata. Matikan api dan biarkan sejuk. Buat bulat2 , leperkan dan ketepikan-(Put green beans to boil till soften. Add in coconut milk, palm sugar syrup and a pinch of salt, stir till incorporated. When mixture has thickens and soften, add in coconut filling and stir well. Turn off heat and let cool. Make balls, slightly flatten and put aside)

Bahan untuk tepung menggoreng:- (Ingredients for batter)
3 cawan tepung gandum-(3 cups plain flour)
air secukupnya-(water to estimate)
2 sudu besar kelapa parut -optional -(2 tbsp grated coconut-optional)
1-2 sudu kecil serbuk kunyit-( 1-2  tsp turmeric powder)
garam-(salt)
1/2 sudu kecil kapur- (1/2 tsp white lime)

Method:-
Masukkan tepung kedalam mangkuk, tuang air kacau sehingga sebati jika pekat tambah lagi sedikit demi sedikit air. Masukkan serbuk kunyit, kapur, kelapa parut dan garam. Ambil inti kacang hijau yang telah dibulat dan leperkan tadi  dan celupkan kedalam adunan tepung(seperti nak menggoreng pisang) dan goreng dengan api yang sederhana. hingga kekuningan. Angkat dan siap.-( Add flour into a bowl, mix water. Add in turmeric powder, white lime, grated coconut and salt. Take the flatten green beans fillings and dip into batter(same steps like frying the banana friiters) and fry with medium heat till golden yellow. Dish out and ready.)

6 comments:

kucingorengemok said...

kita suka kuih ni, tapi kat kedai pun payah nak jumpa skrg (buat sendiri? kirim salam le, hehe)

Watierman, rmanbkr said...

Hrm....sedap...bila lah nak cuba wat agaknya....takut otak reject..menu yang berderet-deret beratur dalam kepala...tak tertunai lagi...proses pembikinan nya!!!huhuhu...Ayu kat S'pore ada jual ubat rajin tak????

indahhouse said...

salam kak ayu,
oh, saya panggil namanya kue kasturi. rajinnya kak ayu buat...teringat mama saya ms kecik2 dulu, dia slalu buat kue ni. btul tu, kak..saya penah rasa yg ada kelapa parut. sedap jugak rasa lemak2 gitu

Ayu said...

kog - hahah..kirim salam, is the word that i learnt from you when my hubby ask to do something i dont like to do it and my words are 'kirim salam' hahaha..nanti dia ketawa besar!..hahah

watierman - otak reject, sebab dah banyak sangat menu list order tuan badan nak makan..haha..ubat rajin tak ada, ubat ubat untuk dimakan ada..hehe

indahhouse - walsklm, aah nur, mak akak cakap ada letak inti kelapa baru rasa lemak gitu..wallahwaallam..

TREAT AND TRICK said...

Wah Ayu lama tak makan kuih ini, susah nak jumpa pun...nanti boleh cuba resepi ni....

Ayu said...

Treat & TRICK - cubalah kak, nanti masuk blog eh..hehehe