Tuesday, September 07, 2010

Kuih Tart Cream Cheese

For the first time, in my life, I made kuih tart!!!..maklumlah, I paling tak suka kuih tart!!!!..hehehe...this year, I tried this kuih tart yang gunakan cream cheeese..lepas buat, I closed my eyes bila time gigit kuih tu..hahaha sebab not used to makan jem nenas tu like that...after a few bite, eh!!! sedap juga eh kuih tart rupanya..patutlah kuih tart memang menjadi kegemaran dan tart juga yang dicari2 orang bila time raya ni!!!..

As for the jem tu I tak buat fresh, I just bought dari Phoon Huat,  masak balik and tambahkan 4 cups of water and boil till pekat. I tambahkan sedikit warna oren and dah siap..hehe..
Piring tart yang dimaksudkan dalam recipe,  mungkin yang lagi leper, but since I dont have yang leper I just used apa yang ada kat rumah..its a bit too deep, so tartnya pun deep..hehe..

Ingredients:-
300g mentega cap tong (golden churn)
250g cream cheese
600g top flour diayak
1 sudu makan vanilla flavour- Ayu gunakan vanilla essence aje
1 sudu makan gula castor
garam secukup rasa
Jem nenas
beberapa piring kuih tart
penyepit tart

JEM NENAS
2 biji nenas mengkal dan kuning
450g gula pasir
1 biji pelaga
2 kuntuk bunga cengkih


Method:-
Pukul mentega dan cream cheese. Masukkan gula, graam dan vanilla. Pukul lagi sehingga kemabnag. Gaulkan dengan tepung sedikit2 dengan jejari, sehingga mendapat doh yang lembut. jika dohnya terlalu lembut, tambah sedikit lagi tepung dan uli sehingga cantik dan lembut. Perap sebentar, tutup dengan tuala lembap.

Ambil seikit doh dan giling setebal 1 cm. Terap sebesar piring kuih tart. Masukkan kedalam piring tart dan kelim kelilingnya. Isikan tengahnya dengan bebola nenas dan ratakan. Hiaskan dengan dedaun doh. Atur dalam tim pembakar dan bakarlah sehingga garing dan warnanya kekuning-kuningan.

Cara membuat jem nenas:-
Parut kasar nenas. Tapis dan tekan supaya banyak jusnya dapat mengalir keluar. Jangan diperah. Masukkan kedalam periuk dan masak dengan api sederhana sehingga nenasnya kering sedikit. Masukkan gula, pelaga dan cengkih, dan masak lagi sehingga ia semakin pekat dan berkilat dengan api yang kecil. Biarkan ia kering sedikit baru matikan api dan sejukkan. Setelah itu buatlah bebola kecil, untuk inti tart.
Sources:-From Minta Ampun sedapnya-Asmah Laili

3 comments:

Chik Mimi said...

kak rajinnya,kita pernah buat yg letak CC ni tapi tak mendapat sambutan sebabnya anak2 suka tart yg gebus tis yr buat tart biasa letak parmesean cis sedap jugak heheeh selamat hari raya maaf zahir batin mohon ampun sekira ade terkasar bahasa sepanjang persahabatan kita

hana said...

laaa kak.ayu tak suker tart ker? kiter nak la kalau gtu! nak banyak2.. yg bwh tuh semua2! muekekekeke... slamat ari raya kak.yu! maaf zahir batin yer kak klu ade salah silap... halalkan resepi yg kiter dah gune pakai n dah jadi darah daging pong.. heeee... maceh kak! lap uuu.. raya jgn lupe kite yg jauh! sob sob sob...

K.Nor said...

laaa ayu, tart la kukis paling da bomb! hehe. bak sini la ya.. tp besor2 la kan bila duk dlm cup gitu.. slmt hari raya ayu