Friday, September 24, 2010

Soto Ayam II

Instead of using nasi impit, I gunakan ketupat balance,... lepas beberapa hari 1st day  raya hari tu..sayang tengok ketupat yang masih banyak berbaki...I buatlah soto ni...sebelum ni my normal soto, selalunya gunakan rempah soto & santan sikit, tapi this time I just used all the jintans, ketumbar & kunyit serbuk..satu kelainan & sedap juga rasanya.....Recipe, original gunakan kentang dalam kuahnya,...tapi I derhaka tak ikut..hehe
Bagedil pulak  I malas nak buat so makan gitu ajelah...well at least clear juga ketupat kita..hehe

Ingredients:-
1/2 ekor ayam-(Ayu gunakan 1 ekor ayam)
air secukupnya
600g mee kuning (boleh diganti denga meehoon)-(Ayu gunakan ketupat/nasi impit)
300g taugeh
2 biji kentang rebus-(Ayu tak letak)
4 kuntum cengkih
6 kuntum pelaga
1 batang kayu manis 

1 chicken cube-(Ayu tambah)

Bahan- bahan untuk dikisar:
2 sudu besar serbuk ketumbar -(Ayu gunakan 3 sudu besar)
1 sudu besar ketumbar biji yang disangar -(Ayu tak letak)
1 sudu makan jintan halus yang disangar -(Ayu gunakan 1 sudu besar - serbuk)
1 sudu kecil jintan kasar yang disangar -(Ayu gunakan 1 sudu besar - serbuk)
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 batang serai
1 inci lengkuas
6 biji bawang putih
1 labu bawang besar
5 biji buah keras
lada putih secukupnya -(Ayu gunakan 1 sudu besar)

1 sudu besar halia kisar

Bahan2 taburan :
bawang goreng
daun sop/bawang yang dihiris
isi ayam yang disiat-siat
begedil goreng

Method:-
Rebus ayam didalam periuk dengan air secukupnya untuk membuat kuah soto. Masukkan perencah kisar,cengkih, pelaga, kayu manis, garam secukupnya dan masak hingga mendidih. Setelah ayam empuk ...angkat dan disiat-siatkan isinya untuk menjadi bahan taburan kelak. Buang segala tulang ayam.
Didihkan kuah soto dan tambah kan garam dan serbuk lada putih jika perlu -(Ayu masukkan cube ayam, serbuk perasa dan tambah air lagi)
Kentang yang telah di rebus, dikisar dengan sedikit kuah soto dan dicampurkan kedalam kuah. -(Ayu tak buat ni)

Untuk menghidang: 
Letakkan mee/nasi impit(tak payah celur) yang sudah dicelur kedalam mangkuk, letakkan sedikit taugeh di atasnya. Tuangkan kuah soto dan hiaskan bahan taburan diatasnya. Hidangkan ia bersama sambal lada padi.
Sources:-From rossyabakes fotopages

Sambal cili padi:-
*15 cili padi
*1 bawang putih
*1 sudu besar gula(rata)
1 biji jus limau sambal
 kicap masin & kicap manis, secukup rasa

Blend *bahan2 kisar dan gaulkan dengan kicap, gula,  & jus limau.

No comments: