Monday, November 29, 2010

Condensed Milk Pound Cake

Made this last week, after seeing the cakes in a few of blogger friends, like Yat Maria, Kak Anim, then Kak Nur, siapa lagi  that I missed?..Basically dont want to miss out the thrill lah, ..hehe..Ermmm! Sedap!..lemak2 manis gitu...just cant stop at one, mesti go for another  piece..and yes should go with a cup of nescafe lagi best...Recipe got from .Rima , who is on holidays right now..Thanks Rima, for sharing..

I used the nordicware that I've got before I knew about TOTT..hehe..The chrysanthemum bundt pan.
Didnt see this  there,  anyway...

Ingredients
240g good quality butter-(Ayu used goldern churn)
90g sugar-(Ayu used 60g)
1/2 tsp salt
1 cup (304g) condensed milk
3 tsp vanilla paste
240g cake flour
1 1/2 tsp baking powder
4 large eggs


Method
- Sift cake flour and baking powder together. Set aside.
- Cream butter and sugar together till light and fluffy.
- Add in salt and vanilla paste and cream well.
- Pour in condensed milk and cream till well combined.
- Using the mixer on low speed, add in flour in 3 additions. Mix till batter is smooth.
- Add in eggs one at a time. Make sure it's well mixed and smooth.
- Bake at 175 degrees for 1 hour - I baked mine at 170C for 45 mins
 Sources:From bisousatoi.com. 

17 comments:

fara dean said...

salam kak..
gebu je kek tu..pastu mmg cantik lah mould tu..pastu tak melekat walau secebis kek pun

Lyza said...

salam Kak ayu..
Wahh..kak ayu cantekla mould kek akak..nampak menarik sgt..resepi kek ni pon masuk dlm list lyza gak..

K.Nor said...

wahhhhh.. betul2 jatuh chinta dgn itu mould.. yg rima bg kat izah tu pun.. hu hu... ayu!! nak order.. haha

Mat Gebu said...

salam kak ayu...
Tirrguda ku melihat kek mu dan itu acuan, kat S'pore di mana eks boleh beli...lagi satu yg penting's..berapa "Sing Dollar?"..hehe

Mak Peah Bini Sood said...

Salam Ayu

cantik betul kek pound nih...acuannya mcm sgt best lah...I tergoda betul!

mamasya said...

Salam Ayu,

nampak gebu kek Ayu..mould tupun cantik...suka tengok.
re; Ayu, tk bagi komen dan tip kek gula hangus .tak sabar nak cepat, bakar 1 jam...akan dtg cuba bakar lama sikit.

Rima said...

Macam terasa tekak ku bila melihat cake mu itew haha.. ishh pi tidur lagi better Rima!

deeTha H said...

salam kak Ayu,
wow cantiknya mould kek akak tu...

ilahjy said...

salam ayu..
wah nampaknya ramai nak oder mould tu leh kak tumpang sekaki..heheh kena pakai kontena tuuu hikhikkk
kak ilah pun minat..nanti nak carikkk kat KL ni kat kedai kek ..hehe

Ayu said...

faradean - walkslm, aah fara memang tak melekat kalau pakai acuan ni..

lyza - walkslm, cubalah lyza, memang best lemak2 manis gitu..

nor - hahaa..eh betul ke nak order?..
boleh kalau nor nak..

mat gebu - walkslm, mould yang ini tak ada kat TOTT, sebab akak beli yang ini dah lama..kalau yg kat tott tu harganya S$40++,

mak peah- walkslm, aah gee, acuan nya bagus tak melekat..hehe

mamasya - walkslm, haha..tak apa mama, lain kalilah boleh cuba..hehe

rima - hehe..sempat juga u singgah kat sini, best ah pergi holiday!!

deetha - hehe..ini mould akak simpan duit berapa bulan baru dapt deetha..hhe

ilahjy - walkslm, heheh..bukan kontina aje kak..kena panggil kapal ..heheh tapi rasa2nya kat kedai kl tak ada kot?..cubalah akak cari dulu..

PearlnScarf said...

gebunya kek k ayu....

Mama Nani/Mama Hawa. said...

Salam rindu Ayu!!!
melihat kek mu itew.... mcm nak buat lah. Ni mama dah try pun buat sicilian orange cake. 1 rumah bau haruman dari orange tuh.
Hari Raya korban yg lps mama dpt byk jgk daging korban. Adik mama ada jgk bwk... ni kat fridge ada lagi sate korban yg blm sempat digrg lagi...

Ayu said...

pearlnscarf - heheh thanks fiza..cubalah fiza

mamahawa - walkslm, mama, rindu betul kat mama..wah dah buat kek sicilian ya..ha lepas ni kena buat kek yang ni pulak..mesti masuk list tau..hehe

Ayu Safieza said...

ayu di sana menggoda ayu di sini utk meng cake kan pound tu.....waaa...kak ayu...nampak best la cake tu...moist, lemak2, buttery eik? Tang mould tu la yang tak tahan tu...lagi menggudaaaaaaaaaaaaa......:))nak mould tu jugak2..........

Anonymous said...

ayu,vanilla paste sama x dgn vanilla esen???saya x ada acuan mcm tu,kalau guna loyang biasa boleh x????

Ayu said...

Ayu safieza - hahha..ayu cubalah sedap!..lemak2 berkrim gitu..

anonymous - aah eh good question...actually when i bought vanilla essence yang botol kecik, kat situ tulis vanilla essence, but when i bought botol besar, the salegirl kasi i vanilla flavour, when i asked is it the same, dia cakap same..boleh aje kalau nak pakai mould biasa, no problem..

MamaFaMi said...

Salaam Ayu. Mama dah cuba dah kek ni. Mama ikut Ayu punya measurement. Sedap. Pada tekak mama, macam rasa kek dolu dolu.. hehehe..tapi mama punya kek tak ler lawa cam kek Ayu. Konon guna tray yang ma baru beli tu tapi coraknya tak menyerlah...tak apalah, asalkan rasanya sedap. Thanks to Ayu dan Rima ye... mama minta izin post kat blog (erk..dah post dah baru nak tanya...ampun!)