Monday, November 29, 2010

Maggi Goreng Mamak

Salam, uish dah lama tak update ya..biasalah..baru nak update ada aje yang menyibuk nak pakai computer...bila time lengang sibuk kat dapur pulak, yalah yang mustahak didahulukan, kang melanguk depan computer, budak2 nak makan mama belum masak habis ler...school holidays ni budak2 mesti cari makan punya...lagi2 si Hasif, pukul 11 or 12 mesti tanya mama masak apa?....padahal baru sarapan cereal 1 mangkuk besar..hehehe

Maggi goreng ni  was breakfast  pagi semalam,  semua ada, so kenalah buat sarapan ..roti dah habis, tepung pulak tinggal sikit, jadi cari dalam drawer ada maggi ni I pun gorengla alah2 mee goreng mamak gitu..cuma tukarkan meenya aje, dan apa yang ada dalam fridge..boleh jugalah kan..dari tak  ada apa nak makan ...bak kata my cousin yang duduk kat KL dulu2 "Jangan banyak songeh"..hehe

Ingredients:-
  7-8 pieces cintan mee/maggi mee boiled in hot water w /some salt & oil added, drained-(7-8 keping mee cintan direbus dengan sedikit garam & minyak toskan)
 2  fish cakes sliced-(2 keping kek ikan dihiris)
some fresh prawns-(udang ikut suka berapa banyak)
bean sprout-(taugeh)
chye sim-(sawi)
3-4 tbsp chilli paste-(3-4 sudu besar chili kisar)
2 tbsp meat curry powder-(2 sudu besar serbuk kari daging)
3-4 tbsp black soy sauce-(3-4 sudu besar kicap pekat)
2 tbsp tomato sauce-(2 sudu besar sos tomato)
1 big onion sliced-(1 biji bawang besar dihiris)
3 eggs-(3 biji telur)
2-3 green chillies sliced thinly-(2-3 biji cili hijau dihiris)
 garam & perasa secukupnya-(salt & msg to taste)
 
Method:-
Heat oil and saute onion , chilli paste, green chillies, curry powder till fragrant. Add in prawns, sliced fish cakes,  stir and let it for a while.Add in soy sauce, tomato sauce and noodles and stir well. Add in chye sim and make a well add in the eggs and let it cook for a while before stirring. Stir well, lastly add in bean sprout , stir and turn off heat.-(Panaskan minyak dan tumis bawang, cili kisar, cili hijau dan serbuk kari hingga naik bau. Masukkan udang, hirisan kek ikan, kacau dan biarkan sebentar. Masukkan kicap, sos tomato dan mee, gaul rata. Masukkan sawi dan buat lubang ditengah dan masukkan telur, biarkan sebentar sebelum kacau. Gaul rata dan akhir sekali masukkan  taugeh. Kacau rata dan matikan api.)

4 comments:

Mas said...

kak ayu, mas suka maggi goreng macam ni...sedappnya...

♥LOVE2COOK♥ said...

OMG Kak, U are simply provoking my taste bud with that scrumptious fried maggi!!! Haiiishhh laparrr! :(

Serikandi Boutique said...

sedappnyeeeeerrr.. betahun x makan maggie ni.. bole la try kejap lg.

ehehhe~ ;P

Ayu said...

mas - heh..akak main campak2 aje..sebab teringatkan maggi goreng yang kita makan kat R&R kat gelang patah hari naik KL hari tu..hehe

love2cook - hehe..akak main campak2 aje love.....hehe

serikandi boutique - hehe..memang senang goreng maggi ni sekejap aje dah siap kalau bahan2nya semua dah siapkan..