Thursday, November 04, 2010

Sotong Masak Serai

Salam, petang Khamis yang mendung ni..actually kita ni banyak kerja yang nak kena buat..tapi tak boleh nak tak updatekan my blog ni....sebab rasanya baru semalam masuk 1 post macam tak cukup gitu..hehe...tak apalah..masuk sikit  pun sikitlah ya..asal blog diupdatedkan...
Masak sotong serai ni semalam...maklumlah sotongkan favourite my boys, so if masak 1 lauk ni aje dah cukup for them, as for the adults, tumpanglah sekalikan...adding to other simple sayur goreng or side disheslah...

The sotong I potong macam bunga ni dapat idea dari tengok rumah Yat Maria lah hari tu..dia tayang mee dia ada pulak sotong nya munga2 mcm ni..so just potong bulat macam biasa then snip kan keliling sotong ring tu tapi jangan sampai putus.. terjadilah sotong muga2 (saja aje, tak ada koje cari koje)..heheh..

Ingredients:-
300g sotong-(Ayu gunakan 400g)
3 cili padi-(Ayu gunakan 20-25 biji..hehe)-jangan ikut saya kalau tak tahan pedas ya..
2 batang serai
200g air asam jawa-(Ayu gunakan 1/2 cawan air asam jawa)
4 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
garam, gula & perasa secukupnya
sedikit air


Method:-
Sotong putih dibersihkan. Cili padi, serai, bawang putih dan bawang merah dikisar dan tumiskan. Apabila naik baunya, masukkan sotong, air asam jawa, garam, gula dan perasa.
Sources:-From daniadin@myresipi.com

6 comments:

Watierman, rmanbkr said...

Hrmmmmmso cute ...and delicous... I smell it a thousand miles away....!Nak makan pun sayang..sebab cute sangat!

izahdaut said...

ha ah la kak..kraetif dan lawa betul sotong tu..sah sah sedap ngn aroma serai..masuk list!!!

Mas said...

cantik betul sotong tu...good idea...nanti mas nk try potong macam tu...boleh try resepi sotong masak serai ni..he..he..

Yatie said...

Salam Ayu,
Alamak arini yatie masak nasi serai..Ayu pulak sotong masak serai....janji letak serai mmng sedapkan...harum je baunya....nak rasa sikit....jngn bagi serai udah ler.....hi3...

aeinio said...

sotong itu sungguh cute...

Ayu said...

watierman - haha..aah kak kita nak makan pun ada kemut2..hehe

izahdaut - aah izah, memang terasa keseraiannya tu..heheh

mas - thanks mas, yok kita main kuti2 dgn sutun ni..hehe

yatie -walsklm, hehhe..tak kanlah kita nak bagi yatie, serai..eh boleh juga apa, serai belum masak..haha

aenio - heheh..thanks aein