Monday, December 06, 2010

Nasi Serai

Salam, hopefully the recent problems sudah settle lah ya.. Maaf juga pada pengunjung & guest kerana tidak bermaksud  nak tayang entry sebelum ni lama2(anyway 1 hari aje apa)..kalau boleh memang nak delete aje entry sebelum ni sebab tak sukalah ....Cuma saya nak ulangi sekali lagi, I DONT EARN  anything from blogging k..selain dari berkongsi ilmu, what  I earn & learn cumalah ilmu yang saya dapat dari teman2 yg sama minat memasak, dan dari situ mengembangkan lagi recipe2 yang telah saya cuba dan berkongsi dengan the rest..dan bonusnya pula,  mendapat kenalan2 baru along the way.....

Tiada niat untuk MENCARI MUSUH atau menyakitkan hati siapa2!!!...My initial motive was just to put up recipes what I have tried & tested untuk rujukkan sendiri atau for those yang berminat memanglah dipersilakan ambil...Tiada NIAT LANGSUNG, untuk mendapat nama atau GLAMOUR..lagi2 bukan kerana 'TAK RAMAI PERGI KEBLOG SAYA"...saya letakkan entry sebelum ini !!!...siapa yang sudi datang dipersilakanlah yang tak sudi ya sudah jangan datang lah...Mengapa saya cakap begini?..yalah  ada orang ingat saya letak entry sebelum ini sebab tak ramai yang datang keblog buruk saya ni jadi by putting it up saya mencari ATTENTION at the same time CHEAP PUBLICITY???...

Masaalahnya bukanlah kerana itu semua tapi at least creditkanlah my works dengan melinkkan & at least juga minta izin dengan saya yang dah penat2 memasak, ambil gambar, tertonggeng2 & terkentut2 nak adjust kan the right angle..lepas tu nak kena edit lagi , this & that!!..orang yang tak tahu perit nya senanglah cakap.....sebenarnya saya ni orang yang tak mudah marah..tapi bila dapat comment yg very INSULTING, macam tak sedap jugalah didengarkan.lagi2 kalau orang tu tak tahu hujung pangkal cerita disebalik entry sebelum ni......
Anyway, tak mau cakap banyak2 sebab  blood dah almost go upstairs dah ni.....

Back to the menu..Nasi Serai ni sebenarnya menu yang sepatutnya posted during Ramadan, inilah dia entry tertunda ..yang baru sekarang saya nak post... Recipe dari rumah Kak Am of SerojaKitchen, nasi serai yang ini sebernarnya nasi lemak yang menggunakan serai yang banyak. Sedap dan wangi baunya..Thanks Kak Am, saya letakkan recipenya disini pula ya..


NASI SERAI
5 cup(rice cooker) Beras Basmathi (Air sama dgn sukatan beras)
2 biji bawang besar (dimayang bulat)
4-5 biji bawang putih* (* dimayang juga)
1" halia(dimayang)
1 kiub ayam KNORR (optional)
200ml santan (santan KARA)
(nak guna susu cair pun boleh)
3 btg serai (diblender tapis airnya) - nak lebih pun boleh
2 btg serai (dititik utk masuk dlm nasi)
3 helai daun pandan
2 sb minyak sapi/minyak masak
Rempah tumis (1 btg kayu manis & bunga lawang)
Garam secukupnya

CARANYA
Cuci beras, rendam dlm 20minit dan di toskan,
Panaskan minyak/mnyk sapi, tumis rempah tumis & daun pandan dan kedua-dua bawang sehingga layu, kemudian masukan bahan yg telah diblender, tumis hingga naik baunya.
Dlm rice cooker, masukan bahan yg ditumis tadi, air (yg telah disukat = sukatan beras), kiub ayam, santan/susu cair & sedikit garam.
campakkan 2 btg serai yg dititik tadi, tutup rice cooker, biar sehingga mendidih
Setelah mendidih airnya, masukan beras yg telah ditoskan tadi dan tutup rice cooker biar sehingga nasi masak.
*********************************
(Apabila masak aromanya sungguh wangi sehingga menusuk hidung.)
Hidangan : Nasi serai ditabur dgn bwg goreng

Nasi serai lebih kurang macam nasi lemak cuma dia lebih wangi dgn aroma serai.
Lauknya spt: sambal tumis udang/ikan bilis, telur rebus, ikan bilis goreng & hirisan timun.
Boleh juga dimakan dgn lauk2 lain jika suka. 
Sources:-From  serojakitchen.blogspot.com

10 comments:

♥LOVE2COOK♥ said...

Akak, can I join U for that delicious platter! U really making me drool now...hehe ;)

K.Nor said...

yuhuuu!!! ayu!!!(melaung ayu dr bawah rumah hehe) come downstairs please!! don't go upstairs ok.. let's cool dear... life must goes on.. jom masak2.. pedulikan dia nak terjun dgn labunya ok :)... ramai org sayang ayu.. termasuk nor gak ok... muah! muahh!!

NoorMasri said...

sedapnya nampak, bak mai pinggan nasi tu hehehehe.

aeinio said...

wat bodo jerlaa ayu.. jgn peningkan kepala... dan jgn berhenti dgn resepi2 tau...

Ayu said...

love2cook - come love, lets have some, tapi imagine ajelah..
..ini recipe bulan puasa..hehehe

Nor - wahahaa..wah kuat betul nor jerit ya..tak payah pakai loud speaker..hehe..ok dah turun kat lobby dah..dah cool down dah..dah togok 2 botol besar air sejukk..hehe ooooh terharu nya semua sayang kat kita..

noormasri - pinggan nasi aje kak?..nasi nya tak nak ke?..hehe

aenio - betul tu aenio, kita dah cool dah..well nyaris2 nak berhenti tau..hehe nasib baik aenio datang..thanks ya for the comforting words

Anawahid said...

uih kak ayu cayang... sampai terkentut pon ada gak eh.... hahahaha... amponnnnnnn.... ana pon ada gak kak nk terkentut, tp tahan je dlu.... hahahaha

Me, Myself and I said...

salam ziarah. This is my 1st comment here. Anggaplah ilmu itu satu sedekah..yang memberi dapat pahala..bukan sedikit tapi ganjarannya hingga ke akhirat..

Ayu said...

anawahid - haha..yalah ana, sebab apa tau, kena cepat2 lepas masak ambil gambar takut nanti sayur nampak layu dan tak fresh..hehe..terkempas kempus akak tau..hehe

me, myself & i - walklsm, thanks sudi keblog saya dan tinggalkan jejak.. memang saya anggap ilmu yang ada dikongsi bersama, tak ada niat nak minta balasan keapa, infact saya tak kisah (ini bagi sayalah ya), siapa nak ambil gambar boleh aje, cuma tolong linkkan keblog asal, dan juga minta izin sebelum itu saja..tak susahkan, of course jnglah sampai satu blog punya gambar diambil pulak, itu dah melampaulah kan....memang resipi2 & tips yg dikongsi disini memang hadiah saya buat semua..

Mak Peah Bini Sood said...

Salam Ayu

Aduhai belom pernah try nasi serai nih satu hari insyaallah nak coba resipe ayu nih...kita nih pemakan nasi yang tegar!

Ayu said...

mak peah - walkslm , wah mesti nak cari nasi juga kan..sama with some of penghuni rumah i lah..hahaha..
cubalah gee mana tau kena dgn selera gee & family..hehe