Wednesday, December 01, 2010

Sambal Telur Pucuk Ubi Rebus

 Eh tak perasan dah masuk December rupanya..cepatlah dah nak hujung tahun ya...uish begitu juga cepatnya dah nak masuk asar kita ni..hehe...Oklah,  lauk ni  was for the adults like me yang kena ada lauk pedas to go with lauk ayam masak kunyit  yang tak pedas tu..heheh..lauk sampingan kasi terbakar lidah..tapi best...first time pucuk ubi cicah dengan sambal telur rebus macam ni....sedap pada kita..

Ingredients:-
pucuk ubi- direbus

5 biji telur-direbus
20 biji belimbing buluh
20 biji cili api
sedikit belacan
garam , gula & perasa secukupnya

Method:-
Tumbukkan cili api hingga lumat kemudian masukkan belacan, gula, garam & perasa secukup rasa.
Hiriskan belimbing buluh dan tumbukkan bersama cili(tak perlu hancur). Masukkan pula telur yang telah direbus tadi bersama bahan tumbuk juga tak perlu hancur.
Sources:-From resepi.mesra.net

6 comments:

Anawahid said...

terbakar x pe kak ayu, jan kene kerat lidah tu, nanti x leh dah nk makan... hehehehe... nampak sedap bangetttt!... ;)

♥LOVE2COOK♥ said...

Uish, U always provoke me with close-up shots kak!!! :)

hana said...

waaa pesen baru nih kak! tp kite dah lama rindu pucuk ubiii! huhuhuuu... akak penah try cicah ngan sardin msk lemak pedas tak kak? syedapppp! hihi

fara dean said...

Wow! Makanan tradisional!
Tak penah try lagi ni..

budak pinky said...

wah nampak sedap.. ;p

Ayu said...

anawahid - hahaha..Ana!!!!..betul tu dari kena kerat terus tak boleh makan..haha..

love2cook - hehe..alah love ur food posting also nice what..hehe

hana - sardin lemak padi ke hana?..ooh yang itu belum try lagi..nantilah tungu hana balik malaysia hana buatlah recipe yang itu ..akak tunggu.

faradean - akak pun first time fara..cubalah kalau fara suka makan pucuk ubi..

budak pinky - cubalah mana tau kena dgn selera adik..hehe