Friday, March 18, 2011

Classic Chocolate Cupcakes

Assalammualaikum bersiaran dipetang Jumaat, kalau yang bekerja tu dah on the way balik ..kita baru  ni dapat relax sekejap..maklumlah cuti sekolah, budak2 kat rumah riuh, kecoh yang mana bergaduh, melalak yang mana buat selerak..baru kemas dah kotor balik, baru sapu dah bersepah balik, cushion jangan cakaplah beribu2 kali kena susun balik dalam sehari..yang mana lanyak buat bantal, yang mana uli macam dough the cushion..basically rumah tak boleh kemaslah.. During this school holidays kita tak kemana2 pun...the boys pulak kejap2 pekik.."Ma LAPAR!!'..aduhai baru tadi makan roti prata lapar lagi?..asik duk kat dapur ajelah ya....ermmm Besides all those things, kita harus juga check & sit with the two(Iqram & Marsya) with their homework..itu yang tak ada masa nak update & blogwalking...Monday dah school reopen, pergilah sekolah balik ya anak2....hehe..

Dalam kesibukkan with the daily routine during this time, sempat juga I made this Classic Chocolate Cupcakes yang pernah kita buat dulu....this time tak decorate apa2 pun sebab nak terus ngap and for the kids to munch2 bila they got the sweet chocolate cravings...Budak2 suka betul dengan this chocolate cupcakes, well mak budak punnn..hehehe..Thanks again Maya, for this wonderful recipe..(psst... tengah plan bila nak buat the other recipe tu..hehehe)..If you all nak cuba, please adjust the amount of gula used ya..sebab for me, I letak frosting so the chocolate cake tu memang I kurangkan sugarnya, as the frosting tu dah manis..tapi kalau tak buat frostingnya sukatan gula in the cake boleh lebihkan(kalau naklah) ....

ps: Ok good news, my email account is back to normal again..



Ingredients:-
170g butter-(3/4 cup)
2 cups sugar (-I used 11/4 cup)
3 eggs
2 cups plain flour
1 tsp baking soda
1/2 tsp salt
85g cocoa powder-(Ayu used Valrhona cocoa powder)
11/2 cups milk
2 tsp vanilla

Method:-
Cream butter until softened. Add sugar and beat until light and fluffy. Add eggs, one at a time. Measure the flour, baking soda, salt and cocoa powder into a medium sized bowl and whisk to combine. Add about a third of the dry ingredients to the butter/sugar and beat to combine. Add about half of the milk and beat to combine. Continue adding, alternating between dry and wet and finishing with the dry. Mix in vanilla. Scoop batter into cupcake cups 1/2 or 60% full. Bake at 170C for about 25-30 minutes or until a cake tester comes out clean.

Frosting:-
142g chocolate (5 oz)-(Ayu used Valrhona Dark Chocolate)
86g butter(3 oz)
1/2 cup sour cream-(Ayu used 1/2 cup plain yogurt +11/2 tbsp melted butter)
1 tsp vanilla
5-7 oz icing sugar (start with 5 oz and add accordingly) - (Ayu used 2 oz -21/2 oz- 60g -75g)-sorry just edited.

Method:-
Melt butter and chocolate using a double boiler. Once smooth and melted, gently whisk in vanilla. Whisk in icing sugar, a little at a time. Add in sour cream and cream till its satiny smooth. Keep it aside for a while to thickens. Do give it a stir once in a while.
Sources:-From http://maya kitchenette.blogspot.com

26 comments:

Mak Qis said...

the frosting looks so yummy and drooling je ayu...haihhh godaan!
btw cuti sek spore sama ke dgn msia?

anymz said...

frosting dia nampak terliur betul lah ayu..teringin nak buat.
ambik dulu lah resepinya ya ayu...
haduuuh..udah panjang berjela dah list ni ..entah bila lah nak surutnya ni..

hani said...

kak ayu mmg pandai menggoda time sejuk2 ni...lapar juga ni...nak 2

zarin said...

eh eh, tergoda dah ni..nanti nak buat laaa... saya amik resepi ni ye!

Mimiey.. (^-^) said...

kak ayu...wahhhhhh,rindu lama xsinggah!!!! mehla kek tu sume...nak baking pn dh xleh dh skang nih,kena tahan godaan nih...huhuhuhu

K.Nor said...

adus.. dus.. dus.... seksi sungguh frosting tu ayu.. kuat betul menggoda.. haishhhh

psst! spt biasa, copy & save dulu resipi ya.. tq :)

Ayu said...

mak qis - haha..adakah kali ini godaan menjadi lagi?..hahah..aah mak qis, yes spore start cuti hari isnin yang lalu so hari isnin akan datng ni dah mula masuk sekolah..samakan kat sana?..

anymz - macam tulah bila kita first time tengok frosting tu kat blog maya..terus tercari2 recipenya..hehe..cubalah kak sedap..

hani - haha..sana hujan ke hani?..kat sini windy aje..kalau nak kena buat sendirilah anmpaknya..haha

zarin - hehe..silakan zarin gula tu adjustlah ikut selera ya..(akak dah edit balik, ada kesilapan technical tu)sorry

mimiey - wah akak pun rindu kat miey..mana pergi menghilang?..eh kenapa tak boleh baking pulak tu?..

Nor - haha..ayat nor macam dah give up gitu ya..pat 'haishh' tu..hahaha..silaan nor, kalau nak cuba..gula tu nor adjustlah ya..sebab kita guna valrhona DARK chocolate(dia pahit lebih sikit dari chocolate biasa, so thats why gula tu kena adjust ikut chcolate yg digunakan)..oops baru edit gula for frosting..

fara dean said...

assalammualaikum kak..
ada lagi tak cupcakes tu..hihi..
mujur mamanya cekap memasak..mesti suka anak2 akak time cuti kan?? hihi..frosting tu mmg menggoda..mcm nak makan je!!

Ummi said...

Salam Ayu...waaaah mengancam sungguh tgk pusaran coklat topping atas cc mu itewww...kalau Aiman nampak ni, sah sah kena buat...hehee...Tp hari ni xleh ke dapur sgt, nak pi mesyuarat Koperasi dan kenduri laaa..happy weekend Ayu..muaahhh!

eina said...

kak ayu..menci..menci..nape goda2 orang nih aa??hihihihi..bak sini 3-4 ketui...cantiknye frosting tuh...

ady said...

as-salam kak ayu, wow!terliurnya.frosting tu mengoda sungguh.. marvelouslah kak ayu!

hana said...

adoyaiii kak.yuuuuuu.....cantiknyer swirl coklat tuhhhhh..ngences kiter nengoknyer!

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Ayu
Biasa lah time cuti2 sekolah layan bdk2.. Lagi2 kalau semua ada pat rumah..hehehe gamat dibuat nye.. Ni pun si Nzali kalau tak ada training bola kat rumah bergaduh jer ngan kakak2 dier :)
the 3'cs' menggoda idaman kalbu kek!! Mcm nak ngap jer!! hehehe mama ambik recipe dulu lah

♥LOVE2COOK♥ said...

Wah wah wah...choc cuppies! Loved the frosting ;)

Ayu Safieza said...

kak ayuuuuuuu....adeh the frosting sunggohlah mengguda.....nak bagi tau yg eggless week besok dah abis ....can;t wait to try my hands on ur recipe dulce tu:) yeeeeeeeey!!!!

cik cek said...

Ayu....bak seketul coklat cupcake...lama sgt dah kak cek tak buat cupcake2 ni...tak de sape nak mkn kat rumah....

Ayu said...

faradean - walkslm, ooo..cupcakes dah lama tinggal cupnya aje..haha
eh tak juga fara, kadang2 akak malas nak masak akak cakap makan maggi sudah..haha..

ummi - walkslm, hehe..wah kak ummi, hujung minggu akak padat betul ya..
ada mesyuarat koperasi lagi..aduhai..salute kak akaklah..kalau kitalah deh KO..haha
cubalah kak cupcake ni bila2 nanti..sedap..

eina - hahah..jangan menci akak..itu yang akak suka goda2 bini orang..haha
thanks eina, cubalah mesti anak2 suka..

ady - walkslm, hehe..cubalah ady..frostingnya yang best tu..hehe

hana - hehe..alahai nanti balik msia boleh lah cuba..mungkin barang2 baking semua dah masuk container ya..hehe

mamahawa - walkslm, aahlah ma, budak2 ada kat rumah penat kita terpekik2 ..sampai naik penat bercakap..haha....dah besar pun gaduh juga ya ma..heheh..ingatkan budak kecik aje..hehe..silakan ma ambil resipinya tu..

love2cook - thanks love, yes the frosting is nice..to us lah..

ayu safieza - wah akan akak nantikan kemunculan recipe ddl dari doha pulak..hehe
congrats egless week dah habis..hehe

cik cek - alahai kak cek, dah lama, muklisin..hehe..kalau tak nak buat cupcake boleh buat kek rasanya classic chocolate ni..kat rumah tak ramai ya kak cek..

Wattie said...

Salam Ayu,
Ambooooiiii cantiknya cupcake choclate tu.....tergoda akak melihatnya...rasa cam nak calit2 frostingnya....leh ka..

Zoe said...

Your chocolate cupcakes are so perfect. I love the glossy chocolate icing on the cupcakes. They look so inviting.

Maya said...

E cupcakes looking really good. Do try E red velvet soon! hehe

Ayu said...

watie - walkslm, hehe..cubaalh kak..sedap classic chococlate cupcake ni..frostingnya tu yang best..hehe

zoe - yes zoe, you should give this recipe a try..I made mine the 2nd time for this..

maya - thanks maya!!..will try it soon definitely!!..thanks for dropping by juga ya..

gerobok ubat said...

you are a gem. Dah bookmark your site. Care to visit me, untuk petua kesihatan/kecantikan dari dapur. Keep on posting your recipes. I am an amature not like you, a pro in the making!.

Ayu said...

gerobok ubat - thank you for the compliments..visitied your site ..and yes, very informative too..I am still learning as I speak so, masih belum hijau lagi..and yes, masih amateur jugalah..hehe...thanks sudi keblog akak ni ya..

Faridah said...

Hi..the frosting looks great. Taahn lama tak kalau tak put in fridge?kalau leave outside overnite boleh tak?Cos fridge ni dah penuh: )

Ayu said...

faridah - thanks for the compliments faridah, the frosting tu bila i buat i memang biarkan kat luar overnight tapi for just one day...sebab the cupcakes & the frosting kalau masuk dalam fridge nak makan kena tunggu dia at room tempertaure baru sedap..
very moist lah gitu..but not sure pulak kalau terlalu lama diletak kat luar lama sangat..takut rosak pulak kan..so i guessed the most is 2 hari boleh lah....hope i answered your questions..

faridah said...

Hi Ayu.. Thanks for the reply. I love ur blog n wld like to thank u for all the sharings.. I love to bake too n try out new recipes but tak larat la nak blogging. anyway, great job...;)