Friday, March 11, 2011

Mee Goreng Belacan

Assalammualaikum, bertemu kembali dihari Jumaat..this few days ada sikit punya sibuk, itu pun nasib  entry  kuih Talam Nangka yang lepas tu  kita buat malam Selasa sebab..the next day actually kita masuk JB sekejap to settle ceratin things & ambik barang from my brother yang duduk kat Kulai, barang apa yang diambil tu?..ha nanti bila2 kita masukkan entry tentang barang apa yang kita collect tu ya hehe....semalam pulak kena pergi sekolah Hasif to collect his result slips for the CA1,..kena ambik queue no nak jumpa teacher dia ni..dah lah tu, a few subjects Teacher pun kena tunggu giliran..overall, quite pleasant comments from his teachers, only thing he got to brush up certain subjects, which I hope he can do & consistent with it...When school reopen Iqram's turn pulak I have to go to his school....hai ramai anak macam ginilah..heheh..belum siMarsya lagi..

As for this menu, macam biasa, menu mee mesti ada ..goreng mee this time I cuba gunakan concept recipe Ikan Pari Masak Hijau.(goreng mee pun ikut concept..hehe) dimana sambal belacan digunakan..I adjusted apa2 yang ada dan tokok tambah itu dan ini...Since bahan 'belacan' dalam menu ni yang make the difference, that was why I panggil Mee Goreng Belacan...
(kalau makcik ni tak lari dari dia punya belacan..heheh)

Ingredients:-
500 g mee kuning
1 keping fishcake
5-6  ekor udang
1 ekor sotong sederhana besar
1/2 biji bawang besar dihiris
1 sudu besar bawang putih kisar
2-3 biji telur
sawi & taugeh ikut suka
2-3 sudu besar sambal belacan-(ikut kepedasan)
2 batang cili hijau dihiris
1 sudu besar lada hitam serbuk
1-2 sudu besar kicap manis
sedikit garam-kalau perlu
serbuk perasa secukup nya
1 cube ayam
sedikit air

Method:-
Tumis bawang hiris hingga layu. Masukkan bawang putih kisar, sambal belacan & serbuk lada hitam dan kacau hingga naik bau.  Masukkan lada hijau hiris, kicap manis, cube ayam, sotong, udang & fishcake. Gaul rata.Kalau kering boleh masukkan air sedikit.Perasakan dengan sedikit garam jika perlu & serbuk perasa. Masukkan mee, gaul rata, buat lubang ditengah pecahkan telur, biarkan sekejap. Gaul rata, masukkan sawi dan gaul lagi, akhir sekali masukkan taugeh. Siap untuk dihidang.

8 comments:

Diana @ Melley Mey said...

salam ayu...
wah pasti sedap tu kan.. nmpk memang menyelerakan ... sedap2.. :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Ayu...
hehehe lagi resipi baru.
Org melayu mana blh tgglkan belacan!!! dh trademark kite :)
Tu dulu pun mama cam gini.. kena terlari2 nk jumpa teacher!! selamat skrg tggl Nazli jer.
ari ni mama x msk baru blk dari ICA ambik cik hubby's passport!
Mee goreng belacan 1 pinggan!!!

Mas said...

kak ayu..mas tak pernah makan lagi meee belacan..
sedapnya tengok..

Shereen said...

Ayu,
For the last few weeks,almost everyday my menu is from your blog..hehehe.All sedap menjilat jari...and pinggan sekali.I bookmarked mee goreng belacan ni jugak..maybe Sunday's lunch before hubby balik Melbourne...kalau rajin!

Mamamya said...

As Salam kak...

wahhh..aritu baru try mee grg mamak hasil skodeng dari dapur kak hana...ni ada mee grg belacan plak....:D nak kene try juga ni...nak rasa kelainannya....

p/s:lia pun 'hantu' belacan kak...:D

Yatie said...

mee goreng belacan sepiring....cepat2 ...dah lapor ni..bau belacan sampai JB tau...satu kelainan ni Ayu..leh cuba resepi ni..tq..

Wattie said...

Salam Ayu,
Mee goreng belacan plakkkkk, tak pernah mkn lagi ni....nampak macam ada umphhh, mesti try nii

Ayu said...

diana - walkslm, hehe..thanks diana, memang ngam dgn our tekak..especially bila da belacan..hahaha

mamahawa - walkslm, hahah..tak ada juga recipe baru ma, ini kita mengadjust dari apa yang telah kita masak dulu..heheh..betul tu belacan is like part of our lives dah kan..hehe..mama dgn knur dah senang lah ya.. tinggal sorang aje..kita 3 aduhai..berderet..hehe..wah buat passport nak kemana tu ma.. ok 1 mee goreng belacan coming up..

mas - heheh..cubalah mas...mee yang ada belacan ni..hehe

shereen - oh ya ke shereen, thank u thank u for trying some of the recipes here & glad you like it too..(nak tanya juga ni recipe yang mana tu?..heheh)..mee goreng belacan cubalah shereen, who knows kena dgn your taste..hehe

mamamya - walkslm, hahah..yok calit yok..belacan club memberslah ni..hehe
sedikit kelainan sebab ada belacan dlm mee ni lia..hehe cubalah ..

yatie - sepiring aje yatie?..kita kasi sepinggan nak tak?..hehe..belacan kita power punya hahah..baunya boleh travel 1000km/hr..haha

wattie - walkslm, heheh..sekali2 tukar mee buh belacan sedap juga kak..hehe