Tuesday, March 22, 2011

Talam Kaswi Keladi

Salam kembali..heheh macam berita pulak ya..haha..untuk penutup entry hari ini, I masukkan satu recipe kuih yang telah di cuba, bukan 1 kali tapi sudah 2 kali buat dalam seminggu!!!..haha..pertama kali buat bila kita bawa buah tangan ke majlis tahlil doa selamat for my late MIL, last week..
Waktu tu,, sebab kesuntukkan masa, kita buat dalam loyang aje, then terlupa pulak nak letak air kapur..kakakah..tapi tetap sedap...then bancuhannya pula kita masak tercair sikit so bila nak layered kan  habis semua dah macam marble flooring pulak..hehe..semua dah termixed up...feedback dari my ipar2, sedap kuih ni..lain dari yang lain, sebab selalu kita dengar kuih kaswi tu hitam warnanya kan..haha..ini putih lagilah ada keladi dalam nya tu...

Then rasa macam tak puas makan dan juga tak berapa happy dengan outlooknya, kita cuba lagi  kali kedua..this time semua bahan2 cukup kita letak, tapi terpekat ler pulak..hahah..adohai..nak cakap lagi..still maintain sedap!!..hehe.., kali ni kita letak dalam acuanlah,..Recipe diambil dari rumah Iza Akma@Seleraputeri yang banyak juga recipe kuih muih yang sedap2 diblognya tu..Terimakasih Akma, for sharing this recipe yang sedap & akak minta izin letak recipenya disini pula untuk dipanjang2kan ke teman2 yang lain yang ingin mencuba ya..



 Bahan-Bahan:
180 gm tepung beras
120 gm tepung ubi
70 gm tepung jagung
260 gm gula pasir-(Ayu gunakan 215g)
1200 gm santan [400 gm santan kotak + 800 gm air]
300 gm keladi tanpa kulit [rebus hingga empuk dan toskan airnya]
1 sudu teh esen keladi
1 sudu teh air kapur-(Ayu gunakan 2 sudu teh)
1/2 sudu teh garam
pewarna ungu secukupnya


  
Caranya:-
Kisar keladi yang siap direbus dengan air (ambil air daripada sukatan di atas)
Satukan keladi dengan semua bahan lain, kecuali pewara ungu. Tapis jika perlu.
Masakkan adunan hingga pekat sedikit. Asingkan sebanyak 500 gm dan warnakan ungu.
Sapu minyak pada loyang dan tuangkan adunan putih dan ungu berselang seli.
Kukus adunan selama 40 minit dan sejukkan kuih sebelum dipotong.
Dimakan tanpa kelapa pun dah cukup sedap sebab dah ada santan.
Sources:-From http://seleraputeri.blogspot.com

32 comments:

norlie said...

cantiknya kaswi tu..acuan pun comel je...sukaa..

Ayu Safieza said...

Kak ayu..................kaswi ayu suke....keladi pun suke....and the mould....arghh...comey....jap2, nak pingsan dulu nih...ngeh3!!

Sheila Shafea said...

Salam cantik kuih kak Ayu ni.. mmg kuih tlm keladi ni FV saya...bentuk pun menawan..ada masa nak try kuih dari akk yeee..

hani said...

comei comei...kiut miut...saya dtg bw piring ni kak...hahhahah

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

memang cantik warna dan bentuk kaswi tu..rasanya tentu juga sedap...ada masa kita pun nak cuba...

NoorMasri said...

amboi ayu....sedapnya nampak talam tu...bak seketui nak wat berbuka posa ni hehehe

ady said...

as-salam kak ayu.. adoiii..sedapnya talam kaswi keladi tu..warnanya pun cantik..sungguh menyelerakan yummy..

Yat Maria said...

akak..wahhhh...ni lain dari yg lain...harus gak dicuba kan kak..

udang kat bawah sinun pong menyelerakan la kak!!

fara dean said...

Assalammualaikum ka ayu..
comelnya! mcm siput..kreatiflah akak..suka mkn kuih talam..klau akak jual kat sini mesti akak punya paling popular!

Deliah's Deli said...

unik shape dia..suke la :)

Mak Qis said...

babe..u kalau buat talam...mmg tabik hormat betul laa....
perfecto!...ishhh...bila la nk buleh buat talam secomey u buat neh gamaknya...gerammm...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Ayu, lama tak singgah Singapore, cantik kaswi tu, berpusar-pusar lagi. Good idea.

Diana @ Melley Mey said...

comel nya talam kaswi keladi tu... Suka tengok

Mamasya said...

Salam Ayu

Tomeiinya talam ..pertama kali tengok talam bentuk gini..kreatif!

haniQaseh said...

cantik menarik sekALI...kalau ada depan mata kuih tu mesti sayang nak makan..

MamaFaMi said...

Hihi...comeynya, macam bee hive kena cat je... :D

cik cek said...

Assalamualaikum Ayu...Aduhai! ...jatuh cinta kak cek ngan Talam kaswi Keladi Ayu ni...comey...cantik...menarik...
kira2 dah tergodalah...mesti tak tido mlm ni dok ingat Talam Kaswi Keladi Ayu ni...he he...

Yatie said...

Assalam Ayu,
Kalau kuih2 mcm ni mmng kegemaran Yatie...nak wat gaklah...tapi takde stok keladi ni...masuk list dululah..cute betul acuan kuih talam kaswi keladi tu...

Iza Akma said...

Assalam kak Ayu,

Sorry, kak Ayu..lambat sampai
Wauu..tak mengerlip mata memandang, mmg cantik..terpukau dgn bentuknya yg unik tu..cukup kreatif..
Thanks kak Ayu..mencuba dan war2kan disini..

Bee said...

As salam..kak ayu, sukanya saya dn keladi tau..hari tu nampak bingka keladi kat rumah kak yatie, dah masuk list..ni kena masuk list lg la..Insyaallah, akan dibuat satu hari nanti..tq

Ayu said...

norlie - thanks norlie, acuan biasa aje tu ....hehe

ayu safieza - hahah..dah ada 2 points tu, suka kaswi & keladi..cubalah ayu..sedap ni..

sheila sahfea - walkslm, thanks sheila, silaakn kalau nak cuba...saja aje akak letak dlam acuan, senang tak payah potong, sebab akak bab potong fail..hehe

hani - hahah..bawa piring aje ke?..mana sambal sotong yang sedap tu?..nak juga exchange..hehe

nazrah - silakan nazrah, bila2 bolehlah cuba ..hehe

noormasri - alahai puasa hari ni ya kak..ambik lah tu aje yang tinggal..cian akak..

ady - walkslm, haha..ingatkan akak yang beradoi, rupanya ady pun juga ke?..haha
cubalah ady..yummy

yat maria - memang lain dari kaswi yang biasa kita buat tu yat..cubalah..udang kat bawah tu, pun best juga boleh try nanti..hehe..

faradean - walkslm, hahah..mcam siput punya shell ya..haha..
oh ya ke kalau jual kat sana laku ..wah macam gini nak jugalah try meniaga..heehe

deliah's deli - haha..acuan biasa2 aje deliah..hehe thanks for the compliments

Ayu said...

mak qis - uish aduh kena puji longgar seluar ni ha..tak jugalah mak qis, ada juga yang tak menjadi..itu yg tak masuk blog ..haha..cubalah mesti boleh juga..

paty's kitchen - walkslm, wah transit kejap kat singapore ya kak..hehe..
saja aje tu masuk dalam acuan..haha

diana - thanks diana..fro the nice words

maamsya - walkslm, hahah..kita pun pertama kali tengok gak..
hahah..saja aje nak main masak2..thanks mama

haniqaseh - haha..sayang nak makan rugi tau kalau tengok aje..haha

mamafami - hahah..macam bee hive lah pulak..kat atas fara cakap macam siput..
hentam sajalah mamakan..hehe..asal dia sedap tak kiralah..hehe

cik cek - walkslm, hahaha..kak cek, jangan terbawa2 mimpi sudahlah ..
cubalah ka k cek, sedap ni..

yatie - walkslm, silakan yatie..memang kita tau yatie suka talam2 ginikan..
heheh..nanti cubalah..

iza akma - walkslm, hehe..tak apa akma, better late then never..kakakah..
sedap kuih ni itu sebab akak war2kan biarkan teman2 yg lain boleh mencuba..
thanks juga for sharing ya..

bee - walkslm, ha dah ada keladi dalam list nak buat kuih, so beli keladi lebih2 sikit boleh cuba juga kuih ni..heheh..oops thanks juga sudi keblog akak yg tak seberapa ni ya..

Mas said...

wahhh..kaswi keladi lak..cantik warnanya....
nampak sedapp la kak ayu...

Chik Mimi said...

kak kerna terguda ku mengukus keladi hahahah cantik kaler purple tu kak

Lyza said...

yuhuu.kak ayu..sorila lama x dtg umah akak ni..windu nie..kuih kaswi keladi akak cantek betul paten baru ni..sungguh kreatif kakakku sorang ni..teringin nk rasa kuih talam buatan kak ayu ni..

Nieza said...

Assalam kak Ayu....menarik dan tertarik kuih talam ni...suka ler colour purple mcm syg lak nk mkn tgk tu...hehe

Ayu said...

mas - cubalah mas, sedap ni..pada akak lah..hehe

chik mimi - mi dah kukus keladi nak buat kuih ni ke?..hehe
yes kanda berjaya menggoda dinda..haha

lyza - yuhuuu..lama tak dengar suara..sibuk ke tu..windu juga org kat sini..haha
alahai bilalah tu dapat merasa akak yg buat..lyza,terpaksa kena buat ssendiri ..haha

nieza - walkslm, hahaha..kalau sayang nak makan tak merasalah nieza kuih akak ni..hehe..

ain (sweet thots) said...

mmm... sedapnya kak, marble efek lagi tu. acuan tu pon menarik la kak ;)

Ayu said...

ain - thanks ain..cubalah ain bila2 memang sedaplah pada akak..acuan biasa tang aluminium tu aje..hehe

anymz said...

salam ayu
geram je akak tgk talam kaswi ni tau..teringin nak cuba tapi nak tunggu rakyat jelata semua ada kat rumah ni.baru seronok sikit..

Sue @ Nenie said...

Salam...cantiknya kuih ni..geram nengok, rasa nak ngap-ngap jeeeee....

Ayu said...

anymz - walkslm, hehe..aahlah kak tunggu bila ramai rakyat jelata ada kat rumah baru best buat..kalau makan sorang2 tak best kan..hehe

sue@nenie - walkslm, hehe..silakan sue, ngaplah apa yg tinggal tu ya..hehe