Friday, May 27, 2011

Turkish Pide

Turkish pide ni adalah menu pertama yang memecahkan dara my new breadmaker..hehe..recipe yang kita dapat dari blog Diana(tak boleh access now)...dah beberapa kali buat dulu memang my family suka sangat..dah lama tak buat macam lost touch of making bread gitu..hehe..shape pun tak berapa nak menjadi...tapi asal rasanya still maintain then oklah kan...Kalau buat ni tak payah makan nasi lagi, sebab makan satu keping aje dah kenyang dan boleh tersengih lepas tu..haha....The recipe below, for the inti tukan, boleh buat 2 kali, maksudnya, 1 adunan hanya menggunakan 1/2 dari inti yang kat bawah..well terpulang jugalah nak besar mana pidenya tu..kita suka mine kecik2 dan tipis sikit..

Lagi satu adunan memang lembik, so nak  kena uli hingga betul2 tak melekat ditangan...dengan tambah minyak zaitun dan tepung sikit2 aje..jangan banyak nanti rotinya keras pulak..

Turkish Pide
Sources:- From http://resipidiana.blogspot.com 
Bahan Doh pide
  • 480 g tepung roti
  • 375 ml air suam
  • 60 ml minyak zaitun
  • 1 sudu besar yis
  • 1 sudu teh garam,
  • secubit gula kastor


Bahan Inti pide
  • 250 g daging cincang
  • 250 g cheese mozarella, dipotong nipis
  • 150 g cheese cheddar, dipotong dadu
  • 2 biji tomato, dipotong dadu
  • 1 biji bawang dpong dadu
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • 1/2 sudu teh serbuk cayenne
  • 1/2 sudu teh serbuk hot cajun
  • 1 sudu besar minyak zaitun
  • 3 biji telur
  • daun sup secukupnya, dipotong halus
  • garam secukup rasa, serbuk perasa jika suka


Bahan sapuan pide
  • 50ml susu segar
  • 1 biji telur

Cara membuat pide
  1. Larutkan yis dan gula dengan 125ml air suam dan ketepikan pada suhu bilik selama 10 minit sehingga berbuih.
  2. .Menggunakan tangan masukkan 90g tepung roti kedalam aduan yis yang telah berbuih tadi dan gaul rata sehingga adunan menjadi adunan yang lembik.Taburkan atas permukaan adunan sengan sedikit tepung roti dan tutup dengan tuala dan biarkan pada suhu bilik selama 30 minit untuk menjadi 'sponge'
  3. Letakkan lebihan tepung(390g) kedalam mangkuk yang besar. Buatkan lubang ditengah dan masukkan adunan'sponge' yang telah diperap tadi, minyak dan juga lebihan air suam(250ml).(D ambil langkah senang masukkan semua dalam breadmachine dan masukkan adunan "sponge'.) Kalau gunakan tangan adunan memang melekit, tapi jangan panik.
  4. .Selepas diuli sehingga menjadi doh yang sebati, alihkan adunan roti pide kedalam mangkuk yang telah disapu dengan sedikit minyak zaitun dan tutup dengan tuala dan biarkan ia naik dua kali ganda selama 1 jam.
(*Adunannya memang lembik, uli sampai tak melekat ditangan, dengan adding minyak zaitun and tepung sedikit demi sedikit).

Cara Inti Pide
  1. Panaskan minyak didalam kuali.Tumis bawang besar sehingga layu.Masukkan serbuk lada hitam, cayenne,hot cajun, garam dan serbuk perasa. Gaul sebati.
  2. Masukkan daging cincang. masak sehingga daging bertukar warna dan masak betul. Angkat dan ketepikan
  3. Didalam mangkuk yang besar,campurkan tomato, daun sup, cheese mozarella dan cheddar dan daging yang telah disejukkan tadi. Gaul rata. Inti pide pun telah siap untuk digunakan.

Cara membuat pide
  1. Bahagi adunan doh pide kepada 6 bahagian(Boleh adjust nak berapa keping). Canai doh berbentuk lonjong memanjang 35cm x10cm.
  2. Angkat doh pide yang telah dicanaikan dan letakkan diatas loyang yang telah disapukan dengan minyak zaitun atau taburkan tepung.
  3. Taburkan inti pide dibahagian tengah tinggalkan 2cm pada bahagian tepi.Inti pide yang telah ditabur dibahagian tengah dilekukkan sedikit(jadi mudah untuk letak telurnya nanti).
  4. Tepi pide dilipat keatas inti pide sedikit dan tepinya dipusing(twist) sedikit jadi bentuknya macam sampan gitu
  5. .Campurkan bahan untuk sapuan pide dan sapu tepi pide.Bakar pide dalam oven pada suhu 180C selama 5-7 minit sehingga doh masak.
  6. Pecahkan sebiji telur dalam mangkuk dan pecahkan kuningnya.Bila waktu membakar 5-7 minit telah tamat. Keluarkan pide,tuangkan telur yang telah disediakan diatas pide pada bahagian tengah inti dan bakar selama 2-3 minit sehingga telur masak.
  7. Pide pun siap untuk dihidangkan.Enak dimakan panas.

21 comments:

CT Delima said...

As'salam Ayu

a'ah ct pun tak boleh nak masuk blog D tu. kenapa erk..?? tak apa apa yang penting ct boleh masuk blog Ayu bila2 saje ct nak, kalau tgh malam pun ct masuk jer.. hehehe

sedapni ada inti2 selalu anak2 memang suka ni ayu, tapi kalau masa adun tu kurangkan sikit air tu boleh kot..hehehe pandai2 jer nak mengubah sukatan erk? hahaha

KakAsma said...

Ayu,
sedapnyer tengok..bahan inti ajer yang pening..mane nak dapat yang pelik2 tu..hihihi jakun kejap.mesti sedap nie..agak2 kita ubah inti dgn bahan yg mudah okay kot kan!!!!

Iza Akma said...

assalam kak ayu,
ye la kak ayu lama jugak tak boleh nak masuk blog D...suka intai situ cari resepi...ada bnyk resepi yg suka tp tak sempat copy...tak pelah sy cari kat sini jer kot2 kak ayu ada tampal resepinya disini...hihihi

turkish pride tu nmpk menarik la kak ayu...sedaapp...itu yg seronok ada bm kan kak...sebut je roti apa sekelip mata dah siap...sy ni tengah duk intai bm kat kedai lg..

cik cek said...

Salam Ayu....

lari kejap jenguk dapo Ayu...tgh dok kemas rumah ni....he he
Bestnya....lapo kak cek..dahla lum bekpas lagi...dpat seketul ni confirm sampai ke petang kak cek tak makan....:)

Anawahid said...

huh!!!... ilang lg sorang ahli kelab nguli manual... huhuhu... *majukkkk... :(..*... ( ilang majuk kalo kene sogok TP akak tu... huhuhu... :P )

Juwita Jamaludin said...

salam kak ayu.. nampak amat sedap roti ini.. harus cuba ni sebab suami suka yang menu sebegini... :)

Mas said...

cantik la roti tu kak...
hmmm..berad maker baru yerk...
makin ligat la lepas ni kak ayu meroti....

TopsyTurvyMum said...

Salam Ayu,
Menarik untuk di cuba ni. Nampak sedapp!

Yatie said...

Assalam Ayu,
menarik lerrr roti ni...nak buatlah...eeehhhhh tak, nak rasa yg Ayu buat...leh tak..

inahar ali said...

woww ayu..nmpak menarik & sedap turkish pide nih..tp nk buatnye ntah bila..kenen 2 ketui dulu kt sini..hehe!

Ayu said...

ct - walkslm, tulah ct, agaknya dia dah tutup untuk orang luar..hanya pembaca tertentu aje diberi laluan..sayangkan banyak recipe2 kat blog D ni yang best2..ada yang tak sempat kita print..rugi rasanya..
roti ni memang sedap ct..my boys suka sangat..mungkin kot boleh kurangkan airnya tu..ctkan pandai buat roti adjustlah mana yang patutkan....heheh..nanti share dengan kita pulak tau..

kakasma - kak bahan2 tu senang dapt kak banyak dijual diGiant,Tesco ..hypermarket ada ..memang sedap pada kita, sebab rasa cheese & daging bersama cajun tu yang best..kalau nak tukar bahan2 boleh aje kak..kita buat dia..:-)

iza akma - walkslm, aahlah akma, akak pun sama ada recipe tak sempat di print out..actually banyak juga recipe yang akak nak buat tapi belum sempat print..huhu
turkish pide ni memang sedap akma, tu sebab dah banyak kali buat ..cubalah bila2..oh ada hajat juga nak beli BM ..ya..insyaallah dapat lah nanti tu..survey2 first..

cik cek - haha..kak cek, baik2 jangan lari..sibuk ya kak...kita pun niha, dah malam baru dapat jawap comments kat sini..masak apa hari ni kak cek..

anawahid - hahah..ahli kelab dah resign...nak masuk kelab lain..haha..
jangan majuk2..malam ni rumah akak tau..LMH, dah cakap..wakaka..

juwita - walkslm, cubalah ita, memang sedap roti ni....kalau makan rasa macam kat turkey..hehe..iyoler tu..haha

mas - hahah..breadmaker baru pun belum tentu ligat mas..sebab akak ni pat meroti belum mahir sangat lah dear..

topsyTurvymum - walkslm, cubalah TTM, memang sedap pada akak..i am sure kalau TTM yang buat lagi cantik dan kemas..

yatie - walkslm, eh nak rasa kita buat ke?..heheh..itu aje yang tinggal..cubalah yatie..best ni..

inahar ali - hahah..itu aje dr yang tinggal...tariklah sekeping..share2 dengan yatie heheh..

Nieza said...

wahhh dah ada BM baru yer kak..tahniah semakin bykla menu roti nanti...sedap roti turkish ni pernah mkn masa gi turki hari tu...mcm-mcm rasa ada kat sana...pandai akak buat cantik jer rupanya tu.

Ayu said...

nieza - hahah..alah nieza, cakp aje ada bm, tapi merotinya jarang2..heheh
orang ada akak pun nak ..tapi merotinya entah ler..heheh..yes turkish pide memang sedap..terasa macam kat turkey bila makan ni..heheh iyoler tu..haha

Wattie said...

Assalamualaikum Ayu,
Nampak menarik dan sedap sangat turkish pide tu, kalau pekena petang petang kan best, silap hari bulan tak payah dinner. Akak memang penggemar resepi cam ni

Ayu said...

walkslm,
kak wattie, aah kak, memang kenyang juga kalau makan roti ni..lagi2 kalau dibuat besar2lah..heheh ..cubalah kak..sedap ..nak promote ni..heheh alah recipe pun bukan kita punya..orang punya..heheh

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam k.ayu..

nak bagitau.. saya dah buat dah turkish pide ni tau.. sedap! thanks berkongsi resepi ye..

Ayu said...

madiha - walkslm, oh dah jadi turkish pide tuya?..thanks ratna sudi cuba ya..

luluDaGreatz said...

nyum2...berbuka hari ni sy buat turkish pide..sedap sgt...tp sy buat bentuk bulat2 je sbb doh tu mcm lembik sgt jd xboleh nk buat bentuk sampan tu...xletak telur pon last skali...tp still tersangat sedap....roti dia sgt2 lembut....thx sis 4 da recipe...all my family members lov it.. :) mmg xrugi berbelnja ckit...

Ayu said...

luludagreatz - terimakasih lulu sudi singgah sini & mencuba recipe kat dapur akak yg tak seberapa ni ya..i am glad you & family love it..really2 glad..yes the cajun ada sikit pricey..but its really worth it cause inti nya sedap bila digabungkan dengan cajun tukan..

luluDaGreatz said...

aah..sedap sgt bila letak cajun tu....tmbh pulak ngn cayenne...mmg trsngt sedap la..sy suka bbuh bnyak2 ckit cajun n cayenne....bila mkn tu terasa remph2 nye....sedap sgt...

Ayu said...

lulu - wah lain kali boleh buat lagi kalau should simpan recipe nikan lulu..thanks sekali lagi ya..