Wednesday, August 10, 2011

Ayam Masak Sambal Hijau

Ayam masak sambal hijau dah lama kita nak masak tapi asik tertangguh aje..so hari tu masak untuk sahur lah..sebelum masuk tidur kita dah masak lauk ni..ada rasa sikit , sedap, then by the time sahur rempah ratus dalam lauk nidah meresap dalam ayam lagilah sedappp..Recipe sekali lagi kita ambil dari dapur  Kak Cek, kita siap beli leek just to cook this dish sebab nak tahu rasanya macam mana..memang sedap..Mr Hubby normally ambil lauk sekali aje, he came back for 1 more ketul of ayam tau..hehehe..sedap lah tu kalau tak , saja dia makan sikit aje.. terimakasih Kak Cek, minta izin diletakkan disini pula ya..sodapp ni kak

Ayam Masak Sambal Hijau
BAHAN-BAHANNYA...
  • 1 kg ayam dipotong sederhana kecil....dicuci dan ditoskan.
  • Serbuk kunyit dan garam secukupnya untuk digaul rata bersama ayam....kemudian digoreng sehingga masak...jangan terlampau lama digoreng....ketepikan...
  • 2 biji bawang besar  *
  • 2 - 3 ulas bawang putih  *
  • 9 - 11 biji cili padi  *
  • 7 biji cili hijau  *
  • 2 batang serai dititik  *
  • 1 biji bawang besar lagi....dihiris
  • 1/2 batang "leek"....dihiris
  • 2 biji cili hijau....dihiris
  • 7 biji tomato cherry-(Ayu gunakan toamto biasa aje dipotng baji)
  • 1 ketul chicken cube
  • Garam dan gula secukup rasa...
  • Minyak secukupnya untuk menumis...
CARA-CARA PENYEDIAANNYA....
  • Kisar sume bahan2 yang bertanda  *
  • Panaskan minyak....tumis bahan2 kisar bersama serai  sehingga naik baunya.....kacau sekali sekala dan biarkan bahan2 tumisan dimasak hingga pecah minyak....
  • Tambahkan sedikit air.....dan masukkan ayam yang telah siap digoreng tadi.....kacau sebati....perlahankan api....biarkan kuah agak pekat.....tambahkan garam dan gula secukup rasa.....garam jgn letak byk2 ya....ayam yang digoreng tadi pun dah berperisa garam....nanti terlebih masin lak kuahnya.....
  • Akhir sekali masukkan bwg, cili hijau dan leek yang telah dihiris dan jugak tomato cherry....gaul sebati....siap dah...tutupkan api.....

9 comments:

Diana @ Melley Mey said...

akak ayu cayang...
diana sekeluarga mmg suka kalau ayam d masak gaya mcm nie... alaa cam nak buat gak tp masih mood bercuti lg.. uwaaaa... nangiss..
tgk ayam masak sambal hijau yg akak buat tu mmg nampak sgt menyelerakan... gatal tgn nie nak memasak .. huhuu

Anawahid said...

wordless wednesday... sedap.... :)

nur easy said...

boleh buat la ni petang ni ;)

ijayuji said...

ngengada sgt bini tua sorang ni wordless2 lah pulak sekeh jer mak ayuu hihihi... kita dah lama ni tak buat lauk2 ni mak ayuuu malas yg amat!!! sbb kalau buat mesti nak bertambah makan nasi putih nak2 guna beras siam :D kita suke leek! apa2 pun kalau tergerak nak masukkan kita masukkan leek, sedap bangettt!!! :D

Mama Hawa/Mama Nani said...

Ayam!!! Ni kalau si Nazli nmpk mesti suruh msk...hehehe
Tapi ingat hari ni tak mo msk ayam dah brapa hari mkn ayam jer..tak jelak2 pun diorang ni mkn!! Mama yg msk pun naik jelak...
Mama c&p resipi dulu..blh perbagaikan menu ayam plak..hehehe thnks yer ayu :)

cik cek said...

Ayu....

Kak cek dtg singgah ni...waaa...ayam masak sambal hijau...tq tq ek Ayu sudi cuba respi simple kak cek ni...bestkan kalau hubby kita suka apa yg kita masak...nak2 bila dia menambah lagi...hilang penat masak2 kan Ayu....

p/s...nak makan kuih tako...jomla singgah rumah kak cek...sedaappp...hari ni menu apa ek tuk buka posa...:)Selamat Berbuka Posa....

lena said...

ayu, whenever i see you posting chilli or sambal dishes, you sure making me hungry. You are really rajin, i tak sempat baca all your posts! haha!

Ayu said...

diana - heheh..akak faham perasaan diana..hehe..tapi hubby dah tak kasi masak tu relax ajelah diana..hehe..nanti curfew dah over boleh lah cuba kan..masuk list dulu lah lepas puasa nanti boleh dicuba tau..:)

anawahid - ait..wordless wednesday only for the person yg post..for person yg comment tak boleh wordless..hahahaha.. thank u ana..

nureasy - cubalah nur ..heheh

ijayuji - wakakaka..bini tua no2 hari ni main wordless2..biorler dia ..LMH tak balik rumah dia semalam itu sebab dia wordless..hahaha..ika suka leek ya..akak jarang2 beli kalau tak ya2..untuk dimasak..beras siam sedap & wangi kan ika..most beras kat spore ni datang dari Thailand tau..

mamahawa - silakan mama, kita pun dah berapa hari ni ayam- daging- ayam -daging..dah naik mual pulak..wakakaka..tapi apakan daya..itu budak2 makan.... ikan tak jalan sangat..ur welcome mama..

Ayu said...

cik cek - kak cek..thanks for the recipe ya..memang kan kak cek, bila hubby suka makan apa yg kita masak, hati berbunga2 ..gitu..action buat2 tak nampak bila dia ambik tu..tapi walhal dalam hati cakap 'yes!' dia tambah..wakakkaa.. thanks sekali lagi ya kak cek untuk recipe yang sedap ni..selamat berbuka posa juga buat kak cek..

lena - heheh..cubalah lena..pasti you like this dish..for me i added more cili padilah..baru ada kick..hehe..thanks lena busy2 pun stillspare your time to drop by..