Friday, August 12, 2011

Wadeh Udang - Iftar 8

Assalam, hari ni dah masuk hari ke 12 kita berpuasa..macam dah tak tahu nak buat apa untuk berbuka ...basically menu yang telah kita masak adalah menu ulang tayang, yang normally kita buat time bulan puasa ....actually main menu was mee hoon soto, tapi kita malas nak ambik gambar sebab kita dah buat banyak kali menu tu..so instead kita nak masukkan  another menu ulang tayang untuk iftar ke 8 hari tu..Wadeh Udang ni..pernah buat tapi dah lama dah, time baru2 start blogging dulu..My dad suka sangat wadeh ni..so ada permintaanlah itu sebab kita buat..

Kita buat wadeh ni macam kita buat  Cucur Cendawan yang pernah kita buat dulu..ambik adunan dan letakkan diatas senduk dan masukkan kedalam kuali, then baru letakkan udang diatasnya tu..

Wadeh Udang
Sources:-From Bro Rozzan
Bahan-Bahannya :
150 gm kacang dhal hitam (ulundu) yg telah dibuang kulit(rendam 4-5 jam)-(urid dhall)
450 gm tepung gandum
1 biji bawang besar (potong dadu)
1 tangkai daun kari (dihiris)
½ sudu teh soda bicarbonate atau potas
1 sudu makan yeast segera-(Ayu gunakan 1 packet )
350 -400 gm udang hidup
1 sudu teh garam
2 batang lada hijau (dihiris)
sedikit cili padi dihiris halus-(Ayu tambah)
1 cm halia (dihiris)
½ sudu teh serbuk lada hitam
1½ cawan air (lebih kurang)


Peraturannya :
Kacang dhal dikisar bersama air sehingga halus. Masukkan halia dan kisar lagi. Kemudian tuangkan ke dalam bekas dan bubuh yeast dan potas. Kacau rata-rata. Seterusnya, masukkan potongan/hirisan lada hijau, bawang dadu, daun kari, garam dan serbuk lada hitam. Akhir sekali masukkan tepung gandum dan adun sehingga rata semuanya. Perapkan adunan ini selama 2-3 jam.

Ambil sekeping plastik dan basahkan sedikit dipermukaannya. Dengan tangan yang basah, ambil sedikit adunan dan bulatkan seperti donut. Letakkan udang pada adunan itu lalu digoreng dengan minyak yang banyak. Hidangkan bersama lada hijau.-(Ayu tak buat cara ni Ayu cedok macam biasa dan letakkan diatas senduk bulat leper dan masukkan kedalam minyak macam nak menggoreng rempeyek atau cucur cendawan baru letakkan udang diatasnya..bila adunan dah tak melekat disenduk baru dipalingkan)

10 comments:

ijayuji said...

Salam mak ayuuu!!! walahhhhhhhhhh! payah betul nak sebut nama tepung tuuu hihihi.... pernah nmpk tepung tu kat supermarket sini tp tak sure yg ni atau lain tgk kaler mcm sama :D

Ayu said...

ijayuji - walkslm, heheh..tepun gram dhall namanya..kalau ada cubalah ika..yang ini versi spore punya wadeh..

cikmanggis said...

salam ayu..wah ni satu resepi baru untuk Cm ada dhall dalamnya...masuk list.Anak anak memang suka masakan yang begini..udang besar tu sungguh mengancam

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
wah guna tepung tu yer akak.. x perna tgk lg sbb x perna cari n x tau kegunaanya... :)nanti kalu nampak kat bandar tu nak beli gak.. nak cuba buat... nampak sedaaaap tuu..

Mas said...

mas tak pernah makan lagi wadeh udang ni...
sedappnya tengok kak.....

ady said...

as-salam kak ayu
kak ayu kat mana nak beli tepung tu..
ady nak cuba lah kak ayu.. puas hati buat sendiri kan..kan..kan kak ayu...

quinnie said...

salam kakayu..saya paling suka kuih ni...nak beli tepung ulundu ni..tak terbeli2 lagi....ingat nak buat tosei la bagai...heheheh...angan jek lebih...kehkehkeh

Ayu said...

cikmanggis - walkslm, cubalah cm, kita gunakan tepung dah siap aje..hehe..udang
tu meletup2 bila kita goreng..sebab kita tak buang matanya tu..hehe

diana - walkslm, aah akak tak tahu kat sana ada tak tepung gram dhall ni..kalau jumpa bolehlah cuba kan diana..

mas - heheh ini versi spore mas wadeh ni dimakan dengan mengigit cili hijau then gigit wadeh tu sekali..

ady - walkslm, akak beli kat sheng siong supermarket tu aje ady....bahagian tepung2 mesti ada punya.. cubalah ady..memang buat sendiri muai..hehe..tapi rasanya tak lah sama sangat macam yg beli tu ady..seakan2 tu adalah..hehehhe..jadilah kan..hahah

quinnie - walkslm, Q suka kuih ni ya..kat sana pun ada jual kea..bolehlah cuba Q bila dah jumpa tepung tu kan..

Nuridah said...

Assalamualaikum Ayu,

Dulu2 kak nur pernah buat wadeh ini tapi tk menjadi..hubby kak nur make fun of me....hehe...rupa tk mcm wadeh.

Now,kak nur beli tepung dhall dn nk buat...nk tanya ayu,nanti bancuhan melekat tk kat senduk...kak nur dh beli senduk yg mcm ayu punya.Kalau jadikan kak nur nk senduk mulut hubby ngan wadeh pulak...hahah.

Ayu said...

nuridah - walsklm, heheh..samalah macam kita knur, dulu2 buat kita buat terlalu tebal then dalamnya tak masak..pulak terlupa nak adjust api gunakan api besar jadi dalamnya mentah..sayang udang tergolek2 so makan udang ajelah ..hehe

now dah tau dah mcam mana nak goreng kan nya.. itu pun kita agak2 knur,
bancuhan itu pada mulanya melekit sikit kak, senduk tu knur panaskan sekejap letak sikit minyak dalmnya..then letak adunan jangan banayk sanagt, nanti dia tebal..cepat2 masukkan dalm kuali then cepat2 tekan udang kat atas adunan tadi..biarkan sekejap dalam minayk panas, then kita gunakan tongs untuk kuis2 kan bawah then slowly terbalikkan... wakakaka..knur ni kasi kita tergelak ketawa besar tau...ada ke nak sumbat mulut hubby dgn senduk..wakakakk..tergolek2 ketawa tak boleh tahan..hahaha