Tuesday, April 26, 2011

Cucur Cendawan

Selamat pagi semua..sebelum, kita start masak untuk hari ni..baik kita buat sarapan dulu...kalau dah buat sarapan , then makan... baru ada energy nak buat kerja...mood pun happy aje sebab perut dah kenyang, ha kalau dah makan sarapan seperti diatas ni, perut boleh tahan at least sampailah pukul 2 gitu baru boleh makan lunch pulak..hehe..Cucur cendawan resipi dari Kak Wan  yang sudah lama kita print dan asik kena potong queue aje..Akhirnya sampai pun hajat dihati nak rasa cucur cendawan ni..Dah buat  dua kali..sebab ianya kena dengan selera kami..kita tambahkan bahan2 apa2 yang patut for this..Terima kasih Kak Wan, minta izin, kita share pulak dengan the rest ya..

The senduk yang digunakan bawah tu kita beli di Daiso..bila digoreng kita gunakan 'tongs', untuk terbalikkan..tunggu sampai ia tak melekat baru kita sepitkan dan lepaskan dari senduk..

Cucur Cendawan
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
100gm cendawan tiram di dadu
100gm udang kertas kecil / bilis halus-( Ayu gunakan bilis halus-silverfish)
 1 tangkai daun bawang dan daun sup dihiris
1/2 batang carot di sagat memanjang
1 biji bawang besar dihiris nipis-(Ayu tambah)
1 batang lada merah dibuang biji dihiris nipis-(Ayu tambah)
5 biji cili padi dihiris nipis-(Ayu tambah)
1 sudu teh garam + secubit perasa- (Ayu tambah)
1/2 cawan air **-(Ayu gunakan dalam 1-11/2 cawan)


Cara-cara :
1.  Satukan semua bahan, masukkan air sedikit demi sedikit dan gaul hingga sebati.  Tambah air jika adunan agak likat.
2.  Panaskan minyak, rendam senduk besi dalam minyak sebagai acuan.  Keluarkan senduk dan biarkan sedikit minyak di dasarnya dan ambil satu sudu kecil adunan dan ratakan memenuhi acuan.  Goreng dengan minyak terendam hingga atasnya keperangan.  Keluarkan dari acuan dan balik-balikkan sehingga masak.  Buat hingga habis.
3.  Jika tidak menggunakan acuan, ambil 1 sudu adunan dan goreng seperti cucur biasa.
Sources:-From http://resipicitarasawan.blogspot.com

11 comments:

cik cek said...

Salam Ayu...

Comelnya Cucur Cendawan ni...siap bentuk gegelang lagi...Wah! ada acuan la pulak....
Ayu...kak cek kalau buat cucur ni jemput2 je ngan jari... bila tgk acuan tu teringin pulak kak cek...tak penah jumpa la kat sini....he he....leh order ngan Ayu ni...boleh ke...;-)

Ayu said...

cik cek - walkslm, acuan tu actually kita beli ingat kalau nak buat wadeh ke ..bila nampak recipe ni..gunakan senduk, kita pun gunakan lah aje..hehe..kat daiso ada kak cek, kalau pergi kl kedainya ada kalau tak silaplah..

kat sini semua barang2nya s$2..kalau kak cek nak rasanya tak berbaloilah sebab postagenya lebih mahal dari harga senduk tu..alahai guna senduk biasa pun boleh kak cek..

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

Salam Yat brilliant idea la acuan tu. kak ros nak gi daiso la nak beli.Daiso memang tempat kak ros suka merayau..tapi nak nampak pula acuan ni.Tak apa esok-esok kita gi lagi..

Ummi said...

Assalamualaikum Ayu...waaah menarik nih...rasa dan dan ni gak akak nk pi cari cendawan...xyah makan nasi la eh..best nih...amik resepi dulu laa..hehee...Ayu sihat?

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak ayu...
saya pun berkenan tengok cucur cendawan ni tambah2 bila digoreng dlm acuan berlubang gitu.. bertambah2 ranguplah jadinya yer.... nak kena pegi usha daisolah lepas ni.... hehehe...

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

Ayuuu.... sory salah sebut nama.Dua-dua rakan siber kesayangan dari singapore.kak ros memang suka geledah dapur ayu dan yat!

izahdaut said...

wah cantik bulat gitu kak.. kreatif nya... sedap nampaknya tu.. nak try jugak la

!✿❤Cik Izan❤✿! said...

bagus ler idea tu...budak2 mesti suka...

Wattie said...

Salam Ayu,
Wallaaaahhhh, sedapnya nampak cucur cendawan tu...rangup gitu, mula mula pandang tadi ingatkan wadeh, rupanya cucur, I likeeeeee.

ilahjy said...

cantik lah ayu acuan dan cucuq kulat tuuu..org kedah pangil kulat... tak pernah nmpk kat sini.. kalu jumpa leh beli nanti ..nyum2 sedapnya

Ayu said...

puan ros - walkslm, heheh..tak apa its ok..kadang2 begitulah confuse heheh..
aah kak ros, kalau kita masuk daiso, berjam2 boleh tahan kat dalam tu..hehe..
sampai kena calling2 hubby kat luar , pukul berapa nak keluar..hahah..kita telek every item..haha..

ummi - walkslm, hahah..makan nasi mesti makan kak, cuma lambat sikitlah..hahah..kita tak jumpa nasi tak boleh..hahah..cubalah kak tambah2 lah apa yang patut..

madiha - walkslm, hahah..memang rangup diluar lembut didalm,
ah nanti pergi daiso cuba cari tau..

izahdaut - cubalah izah..kalau nak senduk biasa tu pun boleh ..kak wan pun gunakan senduk biasa aje tu..

cik izan - budak2 akak memang suka cucur ..cublah izan..

wattie - walkslm, hahah..macam wadeh sebab tenaghnya berlubang ya kak..heheh
i think acuan ni untuk wadeh kot?..kita main beli aje..heheh

ilahjy -cucuq kulat?..kalau orang kedah cakap dengan kita confirm kita tak tahu apa benda..hehe..aah kat daiso ada kak cubalah cari kalau kesana..