Friday, September 30, 2011

Gajus Goreng Pedas Daun Kari

Gajus Goreng Pedas Daun Kari recipe dari Diana ni adalah menu aka recipe terakhir untuk raya tahun ni.. kebetulan, memang ngam2 500g  gajus balance dari masak apalah dulu as time beli gajus ni nak gunakannya sikit tapi tak ada jual yang packet kecil so terpaksa kena beli yang packet besar ..mahal pulak tu kacang ni..pernah beli dulu terlupa nak masukkan dalam botol just ikat dengan getah ..sekejap aje dah ber'teman'..sayang betul..so this time kita letakkan dalam botol jadi still can be used..
Semasa kita menggoreng kacang ni, kita sebenarnya banyak berkhayal..maklum ler time puasa..hehe...otak kemana, mata kemana, bascially seluruh anggota semua tak liase with each other..goreng dah ler api terbesar so by the time kita realise ada yang dah terhangus sikit..then bila mengadunkan bahan2 kita tak gaul telur dengan gajusnya dulu kita terus lebur aje dalam mangkuk..itu yang nampak macam tak sekata aje salutan tepungnya tu..ada tak kena ada yang kena..huhu..tapi walau bagaimana pun, kalau teman2 nak buat pastikan jangan ikut macam kita ya....heheh ..Terimaksih Diana for sharing this recipe ya..akak minta izin diletakkan didapur akak ni untuk rujukan masa akan datang making sure tak berkhayal lagi..hehe..


Gajus Goreng Pedas Daun Kari
Sources:-From Diana@skyblue
Bhn²

500 gm gajus _ d cuci dan toskan

1 biji telur d pukul ringan

Minyak untuk menggoreng



Bhn² A ( D campurkan bersama )

1 cawan tepung beras

3 tangkai daun kari _ d cincang halus

2 tbsp serbuk cili ( boleh d tambah jika suka pedas )

3 tbsp gula

1 tsp garam atau secukup rasa



Cara²


  1. Gajus d gaul sebati bersama telur.. Kemudian masukkan bhn² A dan gaul sehingga bahan bersalut pada gajus.  
  2. Panaskan minyak yang banyak.. Goreng gajus sehingga masak kekuningan.
  3. Angkat dan toskan minyaknya.
  4. Siap...


4 comments:

Mama Hawa/Mama Nani said...

Ayu...kalau gantikan ngan kacang lain okay? Coz kacang gajus nih mahal dah mahal kat my place tak de jual byk2 diaorg dh pkt2 kan...
Ni mama nk tanya jgk. Apasal bila kita c&p resipi bila publish keluar cam putih kat resipi?

Ayu said...

mamahawa - boleh ma, kita pun ingat nak try kacang tanah hari tu tapi sebab nak habiskan gajus ni so kita just try yang ini aje..tapi rasa2nya memang boleh ma.. ha yang itu kita pun tak tahu macam mana adjust balik..tengok entry on the award pun banyak kali adjust pun tak reti..hahah last2 kelaur white backgroud..button yang mana nak adjust pun tak tahu..hehe

Diana @ Melley Mey said...

assalamualaikum akak ayu cayang..
hehehe.. x per akak.. x gak hangus tu diana tgk.. ehhehe... terima kasih sudi mencuba resipi diana nie yer akak.. ;)
ermm.. nie diana nak kongsikan sdikit.. nak jawab soalan mama hawa tu... kalau nak guna kacang lain bole jer mama.. x der masalah pun.. n psal bila kita cnp resipi bila publish keluar putih bckgrnd tu .. sebenarnya masa kita buat entri tu atau dah buat dah bole jer edit tu mama.. klik kat edit tu.. pas tu klik kat HTML tu.. cari " style="background-color: white; .. kat sini kita boleh delete perkataan white atau kekadang tu ada dalam bentuk nombor kan.. contohnya #444444.. delete kan kesemua yang kita nampak white atau nombor tu.. jadi nanti akan jadi jer tu mama.. nanti akan jadi mcm nie.. "background-color:; selesai delete semua tu boleh klik kat compose balik.. baru save.. :)
akak.. maaf yer.. diana nie cam pepandai jer kan.. huhu.. tp hanya sekadar berkongsi apa yg diana tau.. Maaf tau akak.. terima kasih akak..

Ayu said...

diana - hahah..tulah akak ni berhayal time goreng tu..syok sendiri kot?..hahah..thanks for the recipe ya dear..oh ya thanks juga for the tips akak pun dah adjust dah kat html tu..tapi kena delete one by one kan..next time dah tahulah macam mana buat..heheh