Monday, September 19, 2011

Kuah Kacang Daging

Tahun ni kita nak cuba buat kuah kacang yang berdaging..my mum kata ini macam kuah satay daging which normally kalau dia buat dia akan goreng dulu dagingnya..tapi kita nak cuba recipe dari nazua ni..selalu or in fact almost every year kita buat kuah kacang plain aje..so this year  ada sedikit kelainanlah.. to me not badlah kuah kacang daging ni, sedap juga cuma kita tambah apa2 yang kita nak tambah..haha..to me sedapp..kalau nak cuba ikutlah selera masing2 ya..Terimaksih buat puan punya recipe minta izin diletak disini pula ya..

Kuah Kacang Daging
Sources:-From nazua@myresipi.com
Bahan:-
  • 300 g daging-(Ayu gunakan 500g)
  • 200 g kacang tanah (digoreng tanpa minyak)-(Ayu gunakan 350g)
  • 5 sudu gula merah/ gula melaka-(Ayu gunakan 100g gula melaka)
  • 2/3 cawan gula putih-(Ayu gunakan 3 sudu besar)
  • garam + serbuk perasa
  • 1 cawan air asam jawa + 2-3 cawan air/stok daging-(Ayu tambah- terpulang nak pekat or cair mana)
  • ½ cawan santan pekat -(Ayu gunakan 4 sudu besar)
  • Bahan-bahan tumis :-
  • 2 batang serai-(Ayu titik)
  • 5 cm kulit kayu manis
  • 2 biji bunga lawang-(Ayu gunakan 1 aje)
  • 2 biji buah pelaga
  • ¼ cawan minyak masak 
  • Bahan-bahan kisar :- (goreng tanpa minyak dahulu, kemudian baru dikisar):
  • 20 tangkai cili kering-(Ayu gunakan 11/2 cawan cili kisar)
  • 3 ulas bawang putih
  • 15 ulas bawang merah 
  • sehiris nipis lengkuas-(Ayu tambah)
  • 6 biji buah keras-(Ayu gunakan 4 biji aje)
  • 1 cm belacan-(Ayu gunakan 2cm)
  • 1 sudu teh jintan manis
  • 1 sudu teh jintan putih
  • 1 sudu teh ketumbar 
  • 1 sudu besar udang kering-(Ayu tambah)
  • 1 batang serai-(Ayu tambah)

Cara-cara

  1. Kacang tanah yang telah digoreng, di buang kulitnya dan dikisar.(Setengah halus dan setengah kasar).
  2. Daging direbus sehingga lembut(Ayu tambah sedikit halia kisar). Keluarkan daging dan potong dadu. Stok daging disimpan untuk dimasukkan ke dalam kuah nanti.
  3. Panaskan minyak,tumis serai hingga wangi. Masukan kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang.
  4. Masukkan semua bahan kisar tadi.Biar garing sehingga pecah minyak.
  5. Masukkan air asam jawa dan stok daging. Masukkan daging yang telah dipotong tadi.
  6. Tambah gula merah, gula putih dan garam.Biar mendidih seketika
  7. Masukkan kacang yang dikisar tadi dan juga santan pekat.Kacau dan biar mendidih dengan api perlahan sehingga kuah nampak kemerah-merahan dan lapisan minyak naik ke atas.(Ayu masak hingga kuah sedikit  pekat)
  8. Siap untuk dihidang...

2 comments:

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ayu..Biasa buat sambal kacang & ayam..Len kali boleh gak cuba yang berdaging pula....Nampak kat sini sungguh menyelerakan

Ayu said...

sue - walkslm, aah sue, akak pun biasa buat sambal kacang aje plain..tapi this year nak tukar selra pulak..hehe cubalah macam satay pun ada..hehe