Rendang Daging
Sources:-From tulips@myresipi.com
Bahan2-(untuk 20 orang makan)
- 800g - 1kg daging lembu
- 200g kerisik
- 1 liter santan pekat
- daun kunyit di rincik halus
- garam secukup rasa
- * Bahan-bahan kisar *
- 2 labu bawang besar
- 8 ulas bawang kecik
- 5 ulas bawang putih
- 50g halia
- 30g kunyit hidup
- 30g lengkuas
- 6 btg serai
- 30g cili kering + beberapa cili padi(Ayu tambah)
- 1 st rempah kari
- 1st jintan putih
- 1st jintan manis
- 30g gula merah ( boleh lebihkan jika nak manis)
Cara-cara
- Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan2 kisar hingga naik bau.
- Masukkan daging dan gaul rata. Kemudian masukkan santan. Masak dengan api sederhana hingga santan hampir kering.
- Masukkan sekeping asam keping dan garam. Bila dan hampir masak masukkan kerisik dan daun kunyit. Kacau rata dan masak hingga kuahnya betul2 kering.
No comments:
Post a Comment