Monday, September 19, 2011

Sambal Goreng Pengantin

Sambal Goreng Pengantin, another 'a must do'  menu tiap2 raya..below was my version ya..pernah buat sebelum ni tapi yang tu kita hiris cili merah & cili hijau..kali ni kita tak letak pun just tambah aje cili kering & cili kisarnya aje..ada pedas2 sikit, dan kita suka sambal goreng pengantin kita basah2 lembab sebab suka colek dengan ketupat sambalnya tu....hehe
So this year, menu ayam & yang lain tu  biasalah..so tak payah lah kita letak kat blog for this round ..kita letak sambal goreng pengantin & kuah kacang daging aje...

Sambal Goreng Pengantin
Sources:-From Ayu@Curlybabesatisfaction
Ingredients:-
200g daging direbus, potong dadu, goreng ketepikan(ambil airnya dalam satu mangkuk)-( beef, boiled, diced, fried and put side- take 1 bowl of beef stock)
200g hati lembu direbus, pototng dadu, goreng ketepikan-(beef liver, boiled, diced, fried and put aside)
300g paru direbus, potong dadu, goreng ketepikan-(beef lungs, boiled, diced  fried and put aside)
15 keping empedal rebus, hiris dan goreng-( 15 chicken gizzards boiled, sliced and fried put aside)
2 tauhu potong dadu goreng ketepikan-( beancurd diced, fried and put aside)
2 tempe potong dadu goreng ketepikan-(fermented soya beans diced, fried and put aside)
200g udang goreng ketepikan (terpulang nak kopik kulit atau tidak)-(prawns shelled or deshelled fried and put aside)

3 cili merah dihiris(Optional)-(red chillies sliced)
3 cili hijau dihiris(Optional)-(green chillies sliced)
15-20 cili kering direndam dan gunting serong nipis2-(dried chillies soaked and snip thinly w/ scissors)
1 biji bawang besar dihiris nipis-(1 large onion sliced thinly)
2 serai dititik-(lemon grass bruised)

1 sudu besar bawang kisar-(1 tbsp minced onion)
1 sudu kecil bawang putih kisar-(1 tsp minced garlics)
1 sudu besar lengkuas-(1 tbsp minced galangal)
1 sudu besar halia kisar-(1 tbsp minced ginger)
10 sudu besar cili kisar kalau nak  lagi pedas boleh tambah-(10 tbsp cili paste, if prefer hotter can adjust more)
1/2 - 1 cawan santan pekat-(1/2 - 1 cup coconut milk)
2 cawan bawang goreng-(2 cups fried shallots)
3 sudu kecil gula atau secup rasa-(3 tsp sugar or to taste)
air secukupnya-(water to estimate)
garam & amp; serbuk peras secukupnya-( salt and msg to taste)

*1 inci belacan-(*1 inch shrimp paste)
*asam jawa sebesar 1/2 biji telur kecil-(*tamarind pulp size of 1/2 small egg)
*3/4 cawan air -(*3/4 cup water)
(*ramas dan tapis)-(* mix them and strained)

Method:-
Tumis bawang besar hiris hingga naik bau. Masukkan bahan2 kisar - cili kisar, lengkuas, bawang putih, halia dan serai. Tumis hingga garing. Masukkan air rebusan daging, air asam yang telah diramas dengan belacan tadi, air dan santan. Masukkan gula, garam & serbuk perasa. Kalau nak sambal gorengnya basah  tambah air sikit lagi. Kacau, dan masukkan bahan2 yang telah digoreng tadi. Gaul rata. Rasa apa yang kurang. Masukkan cili hiris, cili kering yang digunting dan bawang goreng. Gaul lagi hingga sekata. Siap.-(Saute sliced onions till fragrant. Add in blended ingredients - chili paste, galangal, garlics, ginger and bruised lemon grass and cooked till oil rises up the surface. Add in beef stock, tamarind juice, some water and coconut milk. Add in salt, sugar and msg to taste. If preferred the sambal a bit wet, add a bit more water. Stir well. Add in fried ingredients and stir well. Taste what is needed. Add in sliced chillies, dried sliced chillies and fried shallots. Stir again till incorporated. Ready)

26 comments:

Mas said...

kak ayu...
terliurnya mas tengok sambal tu...
lembab2 basah gitu..
makan ngan nasi putih best tu..

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

Ayu ada lagi ke N3 lepas ni? wah berbaloi betul walaupun menyepi agak lama, bila dah keluar haaa.... Sambal pengantil yang mesti ada raya pertama kat umah mak akak sebab adik ipar org singapore.So adik akak dah expert masak ni untuk kita org Suka sangat,tapi sakit tangan potong cili kering yang berkilo-kilo tu...

Chik Mimi said...

love sambal goreng heheh kak kita pun suka stail basah2 sikit'last yr kita buat ye green peas rasanya tak kak sori kalau lupa,mie pun tak beli tepung ready made kisar aje green peas tu,tapikan biskut tu sedap kan kak pada tekat mengada kita la,wangi je heheheh nak buat lagi ni ada balance sikit kacangnya tu

ady said...

as-salam kak ayu
hahaha.. akhirnya dapat juga resepi sambal goreng pengantin..ady suka sangat dgn sambal goreng pengantin..dulu arwah nenek suka letak limpa.. sungguh menyelerakan yummy..

Ayu said...

mas - aah mas, sambal goreng pengantin kalau lembab2 basah baru sedap..kalau kering2..tergolek2 pulak akak tengok heheh..memang sedap kalau makan dgn nasi or nasi impit/ketupat..

puan ros - hahahaa..tengah fikir nak masukkan lagi tak ni..haha..sambal goreng pengantin memang favourite org sini kak...baru terasa hari raya kalu ada lauk ni..cili kering tu kita gunting2 aje..memang nak buat lauk ni ada sedikit leceh tapi sedap so tak kisahlah kan..haha

chik mi - sambal goreng pengantin mi pun pandai makan kan cos your sis in law pun org spore kan..hehe..aah mi kalau tak salah akak lah..akak tanya mi tepung kacang hijau tu ..ke akak tanya orang lain eh?..waduh confirm dah lanjut usia ku..hahaha..

ady - walsklm, hahah..ady yang ni versi akak lepas akak combine sana sini recipenya tu..hehe..memang sedap sambal goreng pengantin kan ady..

mizwa said...

salam kak ayu...
wah nmpk menyelerakan sambal goreng pengantin tuh tp lau buat miz mkn seorg je la sb hubby xmkan segla bagai bahgian dlaman tuh..
anyway selamat hari raya tuk kak ayu & family...ermmm nape letak muka ayu junior kat tempat ayu senior tuh hehehe

Ayu said...

mizwa - walkslm, selamat hari raya buat mizwa & family..ooh hubby tak makan benda dalaman ya..aahlah mizwa, kalau sorang aje yg makan tak berbaloi buat sebab bahan2 banyak & nak kerjakan dia ada makn masa sikit..so telan air liur ajelah ya..hehe..hahah sebab ayu senior kan pemaluuu..hahaha

Anna Qawina said...

kak ayuuu..how are u?? hehe...sedapnya sambal..kira mkn sambal ni rasa cam pengantin balik ye kak? hehe

Ayu said...

anna - i am fine thank u..heheh..wah anna sekali masuk spekong ya..heheh..lama tak dengar suara anna..rindu ler..pinjam baby sat..hehe..memang makan ni rasa baru jadi pengantin..hahaha

Deliah's Deli said...

suka bnyk2 empedal...bunyi gruk2 tu yg best! :)

anymz said...

sedap nampaknya tu ayu.memang terliur tgk sambal yang basah2 ni tau..makan dgn nasi impit pun sedap tu kan?

Juwita Jamaludin said...

salam ka ayu.. namanya sambal memang suka kak.. bestnya nampak.. insyaAllah nak try la nanti

Sue @ Nenie said...

Salam kak Ayu..Wahhh mabelessss..ngencessss....

Ida,Japan said...

terleleh air liur ni bila tgk ni kak ayu.....

Lieya said...

Emmmm setapnyeeeeeeeeeeeee

Anonymous said...

Assalam Ayu,apa kabar rindu lama tak update yelah Ayu sibuk banyak yg nak di uruskan..sambal goreng pengantin menyelerakan Ayu ..KakSal memang suka kalau makan dgn lontong kering....sedap...Oh ya Ayu ada masallah sungguh sayup bila KakSal baca....KakSal....

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam K.Ayu..terima kasih mendoakn atie ya.Alhamdllh,dh sihat cuma kdg2 mood blogging tuh 'hilang'...
nmapak sedap sambal goreng pengantin..mcm2 ada dlm campurannya.

Amie said...

Assalamualaikum Ayu,
sedapnya sambal goreng pengantin! Cukup je satu lauk tu makan dengan nasi panas!

Android said...

mantaps sekali menu masakannya..

quinnie said...

salam kakayu...sape yg nak kawin ni kak? hahhahah...macam2 ada dlm sambal ni ye kak....biasa masak asing2 je...campur sekali senang keje...saya ingat nak masak paru hari ni tapi nak goreng sempoi je...:)

Nuridah said...

Assalamualaikum adik ku Ayu siputih
melepak....hehe..

Ayu,sihat ke?? Rindu ngan kak Nur erk? Meh la dtg bertandang ke 318 beraya kita berdua...haha...nie kali kak Nur tk sembunyi kat toilet tapi hide bawah tangga aje...hehe..

Kak Nur teringat dulu waktu ayu buat sambal goreng pengantin..kak nur pernah tanya mana pengantin nya? Pengantin pompan tengah betulkan tudung,pengantin lelaki nya tengah kilatkan boot kalau tk silap...hehe...cepatkan masa berlalu.

kak Nur nk cerita panjang nanti 1 mlm tk habis...mcm buat compo pulak ...nanti besok ke kak nur reply kat blog akak ya.The last 2 dys I terjumpa your picture sambal goreng pengantin & sambal goreng jawa kalau tk silap disalah sebuah blog...but one thing she credit and link back to your blog.I think should be okay la but frankly speaking should ask permission from owner dulu sebab tu hak you kan!

Ayu said...

Deliah - samalah i pun suka makan empedal..hehe..

anymz - tulah kak kita suka sambal goreng pengantin yang lembab2 sikit sebab suka colek dengan ketupat or nasi impit..heheh

juwita - walkslm, samalah macam akak asal sambal memang suka sangat..

sue - walkslm, heheh cubalag sue..nanti tak ngeces lagi..

ida - hahaha..aduh janagn sampai basah keyboad udah ler..hehe

lieya - cubalah lieya ...

kak sal - walkslm, aahlah kak semenjak lepas raya ni macam tak ada time gitu nak update.. lagi2 nak blogwalking..plus, ada sikit masaalah teknikal & masaalah dalaman...yang kasi kita tawar nak berblogging..mungkin makan waktu juga lah nak baik..kalau ada entry pun mungkin 1 week one time aje ..sehingga pulih perasaan ni dan selesai masaalah dalaman tu.. terimakasih kak .. kalau kita jarang2 update tu..sudi2 jugalah singgah ya..

azatie - walkslm, sama2 atie..shukur atie dah sihat...mood blogging ni ikut angin kan atie..kalau rasa malas..memang malas sekali nak update tapi bila rajin amboi macam engine turbo..haha

amie - walkslm, hahah..betul tu amie, lauk ni aje pun dah cukup dah ..kenyang...hahaha

android - thanks android..

quinnie - walkslm, hahaha..wah akak rasa akak nak buatkan untuk Q lah boleh tak?..heheh .. manalah tau kan..adik akak ni dapat orang korea!!!! eh tapi tak sesuai pulak dia makan sambal goreng ni kena buat sambal goreng kimchi kot?,,heheh

nuridah - walkslm, hahaha..putih ku dah pusam lah kak..
knur, 318, tingkat berapa tu?..nanti nak datang merisik ni..hahah..alamak sembunyi bawah tangga pulak ya..hahaha.. .yes knur, i also noticed about that blog..its oklah tu at least dia link the pictures to my blog..that one no hal...its oklah..tapi itulah orang yang dah tahu recipe asal dari mana tapi purposely shortcut and dont want to link to the original owner yang kasi kita terkilan sangat..aduh, my blood going up again..
kalau cakap pasal ni..tiba2 jantung ku berlari dengan kencang sekali!!!!..
sabar ayu sabar!!! kalau tak sabar kita kesarawak ajelah ....

Ain Hata said...

terima Kasih, saya dah cuba buat nmpk kurang menjadi, insya allah akn usaha buat dan buat lagi

Ayu said...

Ain Hatta - Terimakasih juga kerana sudi mencuba..kurang menjadi macam mana tu ya..tak kena dgn seleranya atau kurang apa ya..kalau nak cuba lagi mungkin boleh cuba sambal goreng pengantin II yang ada dalam blog akak ni..itu pun ok juga..:)

Hata Ain said...

sambalnya basah sgt...

Ayu said...

Hata Ain - oh kalau sambalnya basah sangat itu Ain boleh adjust sendiri..
you reneh lama sikit jadi dia keringlah..tapi for my preference of cause suka yang basah2 sikit(basah2 sikit bukan makna berkuah tapi lembab gitu) jadi bila dicolek dgn ketupat or nasi impit tu adalah terasa, dan bukan isinya aje tergolek2 kering..anyway, masing2 punya selera memang berbeza kan..thank you Ain for the feedback ya..:)