Friday, January 20, 2012

Asam Pedas Daging Salai

Kalau Quinnie, gunakan daging tetel, kita gunakan daging salai..Pada mulanya kita ingat nak salai daging nak masak daging salai lemak padi..tapi  sebab beberapa hari sebeblum tu dah masak lauk yang berlemak, jadi tukar plan lah ke asam pedas..asam pedas ni kalau kat rumah kita at least 1-2 kali seminggu tau..my dad memang penggemar asam pedas..oops (Mr Hubby pun actually) heheh..kalau tanya lauk apa nak masak mesti cakap alah masak asam sudah ler..nanti my mum tukang reject..hehe..

As for this, kita decided to try recipe dari Quinnie pula..sebab tengok recipenya ada letak kerisek..bukan tak pernah masak asam pedas letak kerisek, tapi saja aje nak cuba dan nak perbagaikan masak asam pedas ni kan..kalau tengok  dapur kita ni actually a few types of asam pedas yang kita dah cuba..semuanya got their own taste, dan semua boleh diterima my family..

Dalam recipe ni, kita ikut some steps yang terdapat dalam recipe Asam Pedas II- recipe kak Anim dulu, where serai & daun kesum diblender,dimana dalam recipe ni menggunakan daun limau purut, kita gantikan dengan daun kesum jadilah kuahnya pekat..Apa2 pun nak ucapkan terimaksih to Quinnie sebab kongsi recipe yang sedapp ni..family semua suka tau..
Minta izin akak letakkan recipenya disini pula ya..


Asam Pedas Daging Salai
Adapted from Asam Pedas Daging tetel
Sources:-From Quinnie@myr.com
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
  • 1 kilo daging tetel - direbus dlm 2 jam utk empukkan daging-(Ayu gunakan daging salai 1kg - Daging dilumur dengan garam & kunyit dan bakar dalam oven hingga masak, then hiriskan)
  • 1 bawang besar *
  • 5- 6 bawang putih*
  • 1 inci halia*
  • 1 sudu kecil lada hitam biji*
  • 1sudu besar ketumbar biji*
  • 1 sudu besar jintan kasar*
  • 1 sudu besar jintan halus*
  • 1inci lengkuas *
  • 2 buah keras*
  • 1 inci kunyit hidup* ( blend bahan*)
  • 1 sudu besar belacan **
  • 20-30 cili kering **- direbus dulu dan toskan ( blend bahan** hingga lumat...isi sedikit minyak masak utk hancurkan biji cili kering) + 7 biji  cili padi -(Ayu tambah)
  • 8 batang serai - diketuk bagi hancur-(Ayu gunakan 5 batang diblender)
  • 2 sudu besar asam jawa - dicampur dgn air
  • minyak tuk menumis, garam dan gula
  • 6 helai daun limau purut-(Ayu tak gunakan daun limau purut, tapi gunakan 7 batang daun kesum diblender)
  • 2 biji tomato - dibelah 6
  • 2 biji terung panjang/ bulat - dipotong jgn dibuang kulitnya-(Ayu gunakan bende)
  • 1 sudu besar kerisik

Cara-cara

  1. tumis minyak sedikit....agak2 jgn byk sgt...nanti berminyak kuah dia...tumiskan bahan blend * hingga naik bau dan masukkan serai yg telah diketuk tadi...bila dah agak kering airnya tumisan tadi...baru masukkan bahan blend **....masak sampai pecah minyak....macam masak asam pedas biasa.....
  2. bila dah pecah minyak...masukkan daging tetel yg telah direbus tadi bersama2 air rebusan daging....sebelum masukkan daging buang dulu minyak2 yg dah beku kat permukaan air rebusan supaya tak berminyak sgt nanti kuahnye....masak sampai kuah didih dan masukkan air asam jawa.....tambah air kalau terasa kurang air.....masak lagi hingga daging betul2 dah lembut...kalau kurang air boleh tambah air lagi...
  3. bila dah empuk daging...masukkan kerisik, buah tomato dan terung. masak hingga terung tadi layu atau bertukar warna ....kemudian masukkan daun limau purut yg dicarik2...garam serta gula.....rasa kuahnya...kalau o.k boleh tutup api.......siap utk dihidangkan.
  4. ( nota: saya suka makan gulai ni dgn ikan masin goreng atau telor masin...memang ngam sgt rasanya....kalau nak makan dgn gulai pisang masak lemak pun sedap....)

6 comments:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Tak boleh nak tido la pulak kenyang makan asam pedas ni...

Ayu said...

kak ros - hahaha..malam2 cicah dgn roti ajelah kak..hahaha

quinnie said...

akak...saya kalau asam pedas memang suka masak versi ni..kekekke..ni versi asam pedas melaka sebenarnya kak ayu....memang peminat asam pedas rupanya hb akak ye...saya daging salai ni tak pandai buat sebenarnya...kekeke

cik cek said...

Tak penah lagi try daging salai masak asam pedas....nak cuba buatla nanti...stok daging salai byk tu kat dalam fridge...:)

Ayu said...

quinnie - aah Q, hubby & my parents suka sanagt makan lauk asam pedas..tak kiralah asam pedas melaka ke, asam pedas lada hidup ke, asam pedas lada hitam ..asal asam pedas..hehe..daging salai tu akak gaul kunyit garam aje then bake dalam oven, lepas beberapa minit gitu paling2 kan hingga semua isinya sekat masak..then baru akak hiris ..

cik cek - cubalah kak cek, kita pun kat tempat akak mesti ada siap yang dijualkan kan kak..kita kalau pergi n9, nak carilah lah daging salai ..

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ayu...Asam pedas kegemaran saya sejak dahulu tapi hubby tak suka...hu hu hu hu sedeyyyyy jadinya bila nak masak, serba salah sebab kena makan sorang2....