Thursday, November 03, 2011

Asam Pedas Ayam II - Resipi Kak Anim

Kita masak lauk ni lepas ternampak Mas masak hari tu..instead gunakan ikan kita gunakan ayam ...actually kita dah gunakan recipe ni dah 2 kali dah..pertama gunakan ayam then second time gunakan ikan pari..tapi yang ikan pari tu kita terlupa nak ambil gambar sebab ingatkan  lepas masak habis baru nak shootlah tapi lepas tu terus terlupa sampai lah lauknya dah surut kuahnya..heheh tak apalah lain kali boleh..sebab asam pedas ni kat rumah kita at least kena masak dalam 1-2 kali seminggu..so no hal lah kan..Recipe asam pedas yang sedap & kaw2 ni adalah dari Kak Anim yang duduk di Nogori 9..memang terasa keasam pedasannya..hehe..sini cakap tak boleh angsss lah..sedappp tau!!..Minta izin dipanjangkan2 kat sini pula ya kak for the recipe untuk rujukan akan datang....


Asam Pedas Ayam
Resepi : Kak Anim
Sources:-From Mas@Duniaku
Bahan :
  • 1 ekor ikan talapia hitam.kalau guna ikan tenggiri ambil 1/2 ekor/1/2 ikan jenahak/ikan merah -(Ayu gantikan dengan ayam 1 ekor)
  • 20 tangkai cili kering - didihkan sebentar angkat dan toskan - dikisar
  • 1 labu kecil bawang besar - dikisar
  • 3 ulas bawang putih - dikisar
  • sedikit halia - dikisar
  • sedikit kunyit hidup - dikisar
  • 1 kuntum bunga kantan - dikisar-(Ayu tak ada stok ni)
  • 2 batang serai - dikisar
  • sedikit daun kesum - di kisar-(Ayu lebihkan ini)
  • air asam jawa secukupnya
  • 1 kiub ikan bilis (Ayu gantikan dgn sedikit belacan)
  • garam secukup rasa
  • beberapa batang bendi
  • tomato - dibelah 4
  • sedikit serbuk kunyit 
  • sedikit serbuk lada hitam
Cara memasak :
  1. Ikan(Ayam) di bersihkan dan dilumur garam dan sedikit serbuk kunyit.Ketepikan
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar hingga terbit minyak @ pecah minyak.
  3. Pastikan cili betul2 masak masukkan sedikit air asam jawa, kacau sedikit.
  4. Masukkan ikan dan didihkan sebentar, kemudian masukan garam dan kiub ikan bilis.
  5. Masukkan lebihan air asam jawa dan biarkan mendidih lagi. Kemudian baru masukkan  bendi ,tomato @ terung jika suka.
  6. Kecilkan api dan didihkan hingga masak.Tabur sedikit serbuk lada hitam, biarkan seketika dan boleh tutup api dan sedia untuk di hidang.

6 comments:

cik cek said...

Menu fav kak cek ni...asam pedas...tak kiralah asam pedas apa pun...selalu masak asam pedas ayam ni...cuma berbeza sikit bahan2nya....emmmm....sedapnya....lapo lak pepagi tgk asam pedas...he he..:D

Ayu said...

cik cek - betul tu kak cek..kat rumah kita ni asam pedas menu mesti masak 1-2x dalam seminggu ,,tak kira asam pedas apa pun..buat cicah2 roti, prata & jemput2 pun sedap ni kan kak..

quinnie said...

saya suka kuah ikut cara kak anim ni sebab likat je kuah dia...:)

Mas said...

kak ayu....bestkan asam pedas kak anim ni.....
memang mabeles...

Anonymous said...

Apa kabar Ayu..dah hilang tension...Asam pedas ayam nampak memang kaw...pekat..airliur meleleh..favourite..KakSal cuba buat cokelat chip walnut menjadi..cucu KakSal suka sampai kena sembunyi sebab exam dia ini hari last..tunggu Hari raya haji...memang betul Ayu maths now bukan era kita...canggih memang pusing kepala...KakSal...

Ayu said...

quinnie - betul tu q..sedap asam pedas ni pekat dan terasa keasam pedasannya tu..heheh

mas - aah mas memang best asam pedas kak anim ni.. marvelous!!

kak sal - baik alhamdullilah kak sal..miss you kak..lama tak dengar suara kak sal!!..
memang pekat kuahnya bila kita panaskan kita tambah lagi air sikit..hehehe..
kak sal dah buat chips galore cookies tu ke?..oh cucu akak suka eh...sampai kena sembunyi ..heheh kesiannya...glad they like it ..kita raya haji ni tak ada cookies ler kak..kek pun nak bake ulangtayang punya..huhu...
aah kak maths ni susah betul ler..berpusing2 kepal otak, kepala lutut semua nak solve the problemsnya tu..uish..kita pulak nampak numbers aje dah see bintang & birds..haha