Thursday, June 07, 2012

Rendang Sotong

Bila Ady, posted this rendang sotong in his blog, terus teruja nak buat...memang sedap rendang sotong ni..recipe asal dari CMG, yang famous amos,..kita dah hilangkan print out yang kita dah scribble apa yang kita adjusted..anyway, kita letaklah dulu the recipe ni ya..kalau jumpa print out tu kita will update kat sinilah..meanwhile recipe yang original kat bawah ni..kalau needs to adjust ikut kesesuaian masing2lah ..

Oh ya part sotong tu, kita ada terbaca petua dari Cida, kalau tak nak sotong mengecut bila masak, rendam dalam air cuka ..for a few minutes..kita ikut petua tu..alhamdullilah sotong tak kecut dan rasanya pun tak kejut..lembut aje..cubalah..
Terimakasih Ady, Che Mat & Cida for the recipe dan tips tu ya..

Rendang Sotong
Sources:-From CMG@tiffinbiru
Sources:-From Ady@Adys Greatworlds
BAHAH-BAHANNYA :-)
1 kg sotong saiz besar (mat guna sotong memang saiz besar 2 ekor = 1kg)-(Ayu pun gunakan sotong 1kg)
2 helai daun kunyit, hiris halus
3 helai daun limau purut
2 keping asam gelugor
2 camca besar kerisik
2 camca besar gula melaka
100 ml pati santan (mat guna santan kotak)
2 camca besar penuh rempah kari
2 camca besar cili kisar
Garam secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
8 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
5 batang serai, hiris halus
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
3 biji buah keras
1 inci belacan
1/2 inci kunyit hidup

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Rebus sotong 30 minit dalam periuk tekanan, letak sedikit garam. Kemudian tos dan keluarkan sotong, potong kecil (cara merebus boleh lihat di sini..tapi untuk resipi ini rebus guna air dan garam sahaja.)-(Ayu ikut pertua cida kat bawah ni supaya sotong tak kecut)
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing. Masuk rempah kari dan tumis hingga terbit minyak. Masuk pati santan, gula melaka, asam gelugor, kerisik dan daun limau purut. Kacau rata masak hingga pekat dengan api kecil.
  3. Masukkan sotong, gaul rata, tambah garam secukup rasa. Masak hingga kering sedikit. Masukkan hirisan daun kunyit, gaul rata dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi, ketupat atau pulut...
Lepas cuci bersih buang semua yg patut2..rendam sotong dalam air berisi cuka...
kalau dlm 5-6 ekor sotong letak air sekadar timbus sotong, masukkan 3 sudu besar cuka
biar la dlm 10 mnt
masa rendam tu leh la sambil2 wat rencah utk rendang nikan..
pastu toskan n bilas dgn air biasa...
so, pas masak, sotong tu x de la mengecut..

10 comments:

Zaliedana said...

Kak ayu,duk tingin pais ayam temasek tuh kak,duk tertangguh sbb dun pisang xda g nih,huhu..sotong nih pon nmpk sedap sgt..
btw tq utk cida n akak berkongsi petua spya sotong xkejut tuh ya..insyaAllah leh praktikkan nnti..
Akak nih mmg rajin sungguh try pelbagai resepi yg mna dah try mmg sedap2 n kna ngan selera..Tq ya kak..

Ayu said...

Zaliedana - tak apa ct..take your time, recipe sabar menanti..hehe..aah ct, sotong tu akak ikut petua cida..alhamdullilah berjaya..sotong lembut aje bila di gigit..cubalah..Terimakasih ct, alahai tak adalah rajin mana pun..kebetulan aje tu..terimakasih sekali lagi dari akak ya..

K.Nor said...

ehhh rasanya dah pernah buat resipi ni, tak tau duk mana gambar tu ayu.. ish...

Ayu said...

Nor - hahahha..jangan macam kita sudahlah ya..bertahun2 baru masuk..hahaha..pi cari, cepat2 uploaded kan tau..hehe

ady said...

AS-SALAM kAK AYU
KAK AYU mmg sedap rendang sotong ni..mmg dah comfirm nak buat untuk hari raya nanti..

Qasey Honey said...

asslm Kak Ayu...QH pon dh penah buat rendang sotong ni...resepi lain dr yg lain..sgt sedapkan...

Sue @ Nenie said...

Salam Kak..sotong memang kegemaran sejak berzaman...nanti boleh cuba versi rendang macam ni lah pulaaaaa....

Ayu said...

ady - walkslm, aah ady..memnag boleh buat untuk raya..satu kelainan, besides rendang ayam or daging kan..

Ayu said...

qasey honey - oh ya ke qh pun dah buat ya, sorry akak tak perasan..betul tu sedap ..:)

Ayu said...

sue - samalah macam my family suka makan sutun..cubalah sue..ubah2 selera..:)